Μάχες εξουσίας στο Κίεβο, στρατιωτικές «παρελάσεις» το ΝΑΤΟ και η Ρωσία

Τη στιγμή που στις εξεγερμένες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, το Κίεβο δηλώνει ότι –για πολλοστή φορά-ξεκινάει ξανά «αντιτρομοκρατικές», όπως τις χαρακτηρίζει επιχειρήσεις κατά των ενόπλων ρώσων της Ουκρανίας, δηλαδή, που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια και ολόκληρες πόλεις, στο Κίεβο μαίνονται οι «βυζαντινές» αντιπαραθέσεις, και τα πισώπλατα μαχαιρώματα ανάμεσα στην ονομαζόμενη ουκρανική αντιπολίτευση –νυν «κυβέρνηση»- για τις καρέκλες.

Ήδη,χθες στην ηλεκτρονική

εφημερίδα «Ουκράϊνσκαγια Πράβντα», από τα ελάχιστα ουκρανικά ΜΜΕ που φαίνεται πως δεν ελέγχονται από «Ολιγάρχες», δημοσιοποιήθηκαν αποκαλυπτικά ντοκουμέντα σε βάρος της γνωστής, Γιούλια Τιμοσένκο. Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφα που λέγεται ότι βρέθηκαν στο απίστευτης χλιδής συγκρότημα βιλών του ανατραπέντος πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στα προάστια του Κιέβου, στην περιοχή Μεζιγκόριε, η άλλοτε ηγέτις της «πορτοκαλί επανάστασης», Γιούλια, βρισκόταν το 2009 σε στενή επαφή με τον Γιανουκόβιτς, προκειμένου να διαμοιράσουν τις κυβερνητικές εξουσίες και το ουκρανικό κράτος για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Το γεγονός ωστόσο, ότι, ενώ από τον Φεβρουάριο, δηλαδή δύο μήνες πριν, ο Γιανουκόβιτς είχε ανατραπεί και οι εξεγερμένοι είχαν κάνει φύλο και φτερό τις βίλες του, βγαίνουν τώρα στη δημοσιότητα αυτά τα στοιχεία, δεν μπορεί παρά να γεννά αρκετά ερωτηματικά και να δείχνει ότι μαίνεται η μάχη της εξουσίας στο Κίεβο. Πόσο μάλλον, όταν οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου, και η Γιούλια Τιμοσένκο είναι από τους βασικούς υποψηφίους.

Μάχη πριν τις εκλογές

[photo_1]

Να σημειωθεί ότι ο Πέτρο Ποροσένκο, ένας πασίγνωστος ουκρανός «Ολιγάρχης», ιδιοκτήτης εργοστασίων σοκολάτας –που τις μεγαλύτερες ποσότητες εξάγει στη Ρωσία!- πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, που θεωρείται ως ο «άνθρωπος των αμερικάνων» στη «νέα κατάσταση» στο Κίεβο, συγκεντρώνει, σύμφωνα με τα έως τώρα γκάλοπ, τα μεγαλύτερα ποσοστά. Από την άλλη, τον γνωστό πρώην πυγμάχο, Κλιτσκό, που θεωρείται ότι στηρίζεται από τη Γερμανία, τον «απέσυραν» πολύ γρήγορα από την πρώτη γραμμή της μάχης για τις προεδρικές εκλογές, και τώρα είναι υποψήφιος Δήμαρχος στο Κίεβο. Η Τιμοσένκο, από τη μεριά της, εδώ και χρόνια διατηρούσε σχέσεις «συμπάθειας» με τη Γερμανία. Μάλιστα, πρόσφατα, μετά την ανατροπή Γιανουκόβιτς, η Γερμανία την δέχθηκε για να της παράσχει νοσηλεία.

Ωστόσο, αν και είχε προβληθεί ιδιαίτερα η εικόνα μιας πολύ άρρωστης γυναίκας, και η ανάγκη για εγχείρισή της, τελικώς αυτή, όχι μόνον δεν έγινε, αλλά ήδη η Τιμοσένκο είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή της μάχης για τις προεδρικές εκλογές. Η Γερμανία, κατά το διάστημα της κράτησής της στις φυλακές, είχε επιμείνει επανειλημμένως στην απελευθέρωσή της. Ως γνωστόν, η «Γιούλια» είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση λίγο μετά την εκλογή Γιανουκόβιτς στη θέση του προέδρου. Καταδικάστηκε για το μεγάλο «ντήλ» που έκλεισε με τον Πούτιν για την προμήθεια της Ουκρανίας, και το πέρασμα από τη χώρα, του ρωσικού φυσικού αερίου. Η φυλάκισή της είχε προκαλέσει και την αγανάκτηση της Μόσχας, και προσωπικώς του Πούτιν, ο οποίος είναι πασίγνωστο ότι είχε στενές πολιτικές σχέσεις μαζί της. Πάντως, η Τιμοσένκο δεν έμεινε παρά ένα έτος στη φυλακή, και από εκεί και πέρα παρέμενε υπό φύλαξη σε νοσοκομείο.

Σχέσεις διαπλοκής «Ολιγαρχών»-νεοφασιστών

Στο μεταξύ, σε μερίδα του ρωσικού Τύπου εμφανίστηκαν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο ηγέτης της νεοφασιστικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» (Πράβι Σέκτορ), Ντμίτρι Γιάρος διατηρεί στενότατες σχέσεις με τον γνωστό «Ολιγάρχη» και τοπικό πολιτικό παράγοντα στην Ανατολική Ουκρανία και γενικότερα στη χώρα, Ιγκορ Κολομόϊσκι. Το εντυπωσιακό είναι ο συγκεκριμένος μεγαλοεπιχειρηματίας είναι εβραϊκής καταγωγής (!). Εχει στην κατοχή του τη μεγαλύτερη Τράπεζα της Ουκρανίας, «Πριβάτ», χημικές βιομηχανίες, μεταλλουργίες, βιομηχανίες αγροτικών προϊόντων, ενώ είναι παράγων του ποδοσφαιρικού χώρου. Ο ρωσικός Τύπος λοιπόν, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσίαζει τον Γιάρος ως έμμισθο του Κολομόϊσκι, και αναφέρει ότι ο ίδιος μαζί με ενόπλους του «Δεξιού Τομέα» ήδη έχει μετακινηθεί στην Ανατολική Ουκρανία, και ειδικά στο Ντιεπροπετρόφκ, προκειμένου να ενταχθεί στις μισθοφορικές δυνάμεις του Κολομόϊσκι και να πολεμήσει τους εξεγερμένους Ρώσους-Ουκρανούς οπαδούς της Ομοσπονδιοποίησης.

Ήδη, ο Γιάρος δημιούργησε την ονομαζόμενη «ταξιαρχία Ντονμπάς», και αφού βεβαίως τα μέλη της δεν φημίζονται για το φοβερό αξιόμαχό τους, προορίζονται να τρομοκρατούν τον πληθυσμό ειδικά στην περιοχή του Ντντιεπροπετρόφκ, προκειμένου να μην ξεσηκωθεί. Να σημειωθεί ότι στην Ανατολική Ουκρανία, όπου έχουν τη βάση τους οι περισσότεροι από τους 7-8 σημαντικότερους «Ολιγάρχες» της Ουκρανίας (οι ανατολικές περιοχές είναι η οικονομική καρδιά της χώρας), οι τελευταίοι παίζουν νευραλγικής σημασίας ρόλο, παίρνοντας άλλοι τη μεριά του Κιέβου-Δύσης και άλλοι την ρωσική πλευρά.

Από την άλλη, το Κίεβο ανακουφίζεται από την αναχώρηση Γιάρος από την ουκρανική πρωτεύουσα, προς τα Ανατολικά. Κι’ αυτό, διότι θα πάψει –τουλάχιστον προσωρινά- να ενοχλεί το «σύστημα» από τα χοντρά παιχνίδια εξουσίας που θέλει να παίζει. Εξάλλου, ο ίδιος είναι ιδιαίτερα «στριμωγμένος» στο Κίεβο, όπου οι αμερικάνοι και οι «άνθρωποί» τους, φαίνεται πως έχουν πάρει ως έναν βαθμό το πάνω χέρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιάρος, ούτε καν μπόρεσε να αντιδράσει στην εν ψυχρώ δολοφονία του πρωτοπαλίκαρού του, Μούζιτσκο (του γνωστού τραμπούκου που έδερνε εισαγγελείς, κ.λ.π.). Να σημειωθεί ότι ως «ανθρώπους» των αμερικανών οι Ρώσοι χαρακτηρίζουν τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσεν Αβάκοφ, και τον επικεφαλής της μυστικής Υπηρεσίας, Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο (για τον τελευταίο ελέχθη ότι έχει στρατολογηθεί στη CIA), οι οποίοι βρίσκονται –και- πίσω από τη δολοφονία του Μούζιτσκο.

Πάντως, μέσα στο Κίεβο δεκάδες δημόσια κτίρια εξακολουθούν να είναι κατειλημμένα από τους εξεγερμένους της πλατείας Μαϊντάν, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να τα εγκαταλείψουν και καταγγέλλουν την «κυβέρνηση» και την πολιτική ελίτ ότι ξεπούλησαν τους αγώνες τους. Όπως και να’ χει, σιγά-σιγά οι Δημοτικές αρχές του Κιέβου άρχισαν να καθαρίζουν την πλατεία Μαϊντάν, και να σηκώνουν τα οδοφράγματα και τις σκηνές που έχουν μείνει εκεί. Ανεξαρτήτως αυτού όμως, εντονότατη είναι η αίσθηση ότι σε πολιτικό επίπεδο τίποτε δεν έχει τελειώσει στο Κίεβο, και ότι σίγουρα θα ακολουθήσουν μεγάλες πολιτικές αντιπαραθέσεις, και δεν αποκλείεται να επαναληφθούν εικόνες τύπου Μαϊντάν.

Κρίσιμες ημέρες και εβδομάδες

[photo_2]

Όπως και να’χει, η μετακίνηση Γιάρος προς τα Ανατολικά δείχνει ότι πυκνώνουν τα σύννεφα στην περιοχή και ότι εκεί, μαζί με τις ειδικές δυνάμεις που στέλνει το Κίεβο κατά των εξεγερμένων, και οι φασίστες θα έχουν κάποιο ρόλο να παίξουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Τα σύννεφα, βέβαια, πυκνώνουν από τη στιγμή που η κρίση μέρα με την ημέρα κλιμακώνεται στις εξεγερμένες περιοχές του Ντονιέτσκ. Και ναι μεν η σημερινή επιχείρηση των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων, ήταν μάλλον για τα μάτια του κόσμου και για τις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων που βρίσκονταν μαζί τους, αλλά το παιχνίδι με τα νεύρα της Μόσχας, είναι άγνωστο που θα οδηγήσει. Σήμερα πάντως, κυβερνητικές πηγές στο Κίεβο διέρρεαν ότι η «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στην πόλη Σλαβιάνσκ σταμάτησε, εξαιτίας φόβων ότι η Ρωσία θα εισβάλλει άμεσα στην Ουκρανία, εφόσον χυθεί αίμα. Εάν κάτι τέτοιο ισχύει ή είναι προφάσεις εν αμαρτίαις επειδή το Κίεβο ξέρει ότι και επαρκείς δυνάμεις δεν έχει, και ότι η είσοδος στο εσωτερικό του Σλαβιάνσκ δεν θα είναι περίπατος, θα φανεί άμεσα.

Πάντως, σε προπαγανδιστικό επίπεδο, τα ουκρανικά ΜΜΕ, αμέσως μετά την επικοινωνιακή «παρέλαση» των τεθωρακισμένων στο Σλαβιάνσκ (βλέπε βίντεο στο τέλος) άρχισαν να προβάλλουν πλάνα από μια άλλη «παρέλαση». Αυτή τη φορά ρωσικών δυνάμεων σε περιοχές κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Προς το παρών, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για επικοινωνιακές «παρελάσεις». Όπως το ίδιο συμβαίνει και με τις φωτογραφίες αμερικανικών στρατευμάτων που μεταφέρθηκαν στην Πολωνία για στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ. Ως γνωστόν, «γυμνάσια» κάνουν και στη Ρωσία. Φαίνεται λοιπόν, ότι έως τώρα πρόκειται για ελεγχόμενες εκρήξεις, με στόχο τις ουκρανικές προεδρικές εκλογές, και την επίτευξη –από ρωσικής μεριάς- του στόχου για Ομοσπονδιοποίηση της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουν να κινούνται τα πράγματα στο ίδιο μήκος κύματος; Και ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι τόσο της Μόσχας, όσο και της Ουάσιγκτον; Πολύ περισσότερο, πόσο είναι διατεθειμένες και οι δύο πλευρές να τραβήξουν το σκοινί;

Ρωσική μπλόφα ή εισβολή;

Είναι σαφές ότι σε έναν γενικευμένο πόλεμο, ουδείς εκ των δύο θέλει να οδηγηθεί. Ωστόσο, τόσο οι σκληρές δηλώσεις Πούτιν, όσο και του ρώσου υπουργού Αμύνης, Σόϊγκου, δείχνουν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι «καυτές». Δώστε σημασία στις δηλώσεις Σόϊγκου. Ο ίδιος προσδιόρισε τον αριθμό των ουκρανικών δυνάμεων που στέλνονται στην Ανατολική Ουκρανία σε 11.000. Κάτι που προκαλεί εντύπωση, αφενός διότι το Κίεβο δεν έχει και ιδιαίτερες δυνατότητες για να κινητοποιήσει τόσο μεγάλο αριθμό, αφετέρου επειδή εντός του ουκρανικού στρατού έχουν σημειωθεί πολλά κρούσματα απειθαρχίας και άρνησης εκτέλεσης διαταγών. Και πώς να γίνει κάτι τέτοιο, όταν οι μισοί στρατιώτες προέρχονται από την Α.Ουκρανία; Οποιος γνωρίζει την τακτική της Μόσχας, προσδιορίζοντας έναν τέτοιο αριθμό, είναι σαν να θέλει να στείλει το μήνυμα ότι έχει έτοιμες τουλάχιστον τις διπλάσιες δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία. Επίσης, ο Σόϊγκου τόνισε: «Εάν σήμερα δεν σταματήσει αυτή η στρατιωτική μηχανή εναντίον του άμαχου πληθυσμού, θα έχουμε πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Στην εξομάλυνση της κατάστασης, επίσης, δεν συμβάλλουν ούτε και τα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής. Θα είμαστε, λοιπόν, αναγκασμένοι να αντιδράσουμε εάν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα».

Εάν η Μόσχα δεν θέλει ή δεν μπορεί να κάνει εισβολή στην Α.Ουκρανία, πόσους εξεγερμένους είναι διατεθειμένη να θυσιάσει για να πετύχει τους πολιτικούς, διπλωματικούς και οικονομικούς της στόχους; Σίγουρα όμως, μπλοφάρει, και επιδιώκει πολιτική λύση, ή πια τα ρωσικά τανκς που μαρσάρουν στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, είναι έτοιμα για να αφήσουν συμπλέκτη

Le Canard

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
νατο, ρωσία, ρωσία, κιεβο, νατο, ηλεκτρονική, μμε, εκλογες, μαΐου, σοκολατα, νέα, γκαλοπ, ιγκορ, τραπεζες, cia, λύση, δημοτικες εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, κρουσματα σημερα, εκλογες 2010 δημοτικες, ξανα, βγαινουν, βιντεο, χωρες, ηλεκτρονική, γερμανια, εικονες, ηγετης, μμε, ουκρανια, παιχνιδια, ρωσικα, σημερινη, φωτογραφιες, αγωνες, αιμα, εβδομαδες, βιλες, γεγονος, γινει, διαστημα, δηλωσεις, δειχνει, εγινε, εγγραφα, εσωτερικων, ετος, εφημεριδα, ιδιο, εικοσι, ισχυει, ιγκορ, εικονα, καμερες, κτιρια, λύση, μαΐου, ματια, μηκος, μηνες, μοσχα, νευρα, πολωνια, πουτιν, ρολο, σιγουρα, σκηνες, τυπος, φυλακη, φυλο, φοβερο, φορα, χερι, αγνωστο, ειδικες δυναμεις, φυλακες, χωρα, ιδιαιτερα, εισβολη, καρδια, μεινει, νοσοκομειο, παιχνιδι, πηγες, ρωσοι, τραπεζα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα