Λουξεμβούργο: Θέλουν να «εκθρονίσουν» τον Γιούνκερ

Στη θέση του θα παραμείνει ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και νικητής των βουλευτικών εκλογών Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μέχρι το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο Φιλελεύθεροι, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι δρομολόγησαν διαπραγματεύσεις για να τον εκπαραθυρώσουν.

Στις εκλογές οι Χριστιανοδημοκράτες συγκέντρωσαν ποσοστό 33,68%, που τους δίνει μεν την πρωτοκαθεδρία στη Βουλή, αλλά αποτελεί μία σημαντική εκλογική υποχώρηση

σε σχέση με το 38% που είχαν κερδίσει στην προηγούμενη αναμέτρηση. Τώρα, εξετάζεται το ενδεχόμενο το CSV να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι αποκόμισαν τα σημαντικότερα εκλογικά κέρδη χθες, φθάνοντας στο 18,25% από το 15% που είχαν συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές. Με βάση τα ποσοστά, μία τέτοια συμμαχία θα ήλεγχε τις 36 από τις 60 έδρες του Κοινοβουλίου, ενώ μία τρικομματική συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων θα εξασφάλιζε μία πλειοψηφία 32 εδρών στο Σώμα. Η ιδέα για μία τέτοια συμμαχία προωθείται ένθερμα από τους Σοσιαλδημοκράτες (οι οποίοι έπεσαν στο 20,28% από το 21,5% του 2009). Οι Πράσινοι στις χθεσινές εκλογές συγκέντρωσαν το 10,13%.

Ο Γιούνκερ, που είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ΕΕ, έπειτα από 18 συναπτά χρόνια στην ηγεσία της χώρας του, αναγκάσθηκε να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές —κανονικά εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν το 2014— έπειτα από το πλήγμα που επέφερε στην αξιοπιστία της κυβέρνησης συνασπισμού που είχε δημιουργήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες ένα σκάνδαλο παρακολουθήσεων, με επίκεντρο τις μυστικές υπηρεσίες του κράτους.

yahoo

Keywords
Τυχαία Θέματα