Ειρτ-ερτ... θα σε απολυσω!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΣΕΠ-ΒΟΥΛΗ
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Το «...θα σε απολύσω», δεν είναι μια φανταστική φράση. Είναι μια «ιστορική» φράση που ακούστηκε, πριν από 40 χρόνια επί δικτατορίας και...
έμεινε στην ιστορία. Γιατί τη θυμήθηκα τώρα, θα σας εξηγήσω. Θέλησα να μοιραστώ μαζί σας ένα γεγονός της εποχής εκείνης, με τα όσα βλέπω να διαδραματίζονται σήμερα στον πρώτο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας. Αυτοί που διαχειρίζονται τις τύχε του, φαίνεται ότι
πάσχουν από «άνοια» και δεν καταλαβαίνουν τη συμβαίνει γύρω τους. Έτσι, διόρισαν ένα ΕΣ και ένα ΔΣ που δεν έχουν καμιά σχέση με το αντικειμενό τους και μάλιστα για ένα χρόνο. Όπερ σημαίνει ότι μέχρι να μάθουν να κυκλοφορούν στο ραδιομέγαρο θα πρέπει να το εγκαταλείψουν!
Το «..θα σε απολύσω λοιπόν έχει άμεση σχέση, με τους νεοδιορισθέντες «άρχοντες» του φορέα που την ίδια την προκήρυξη παραβίασαν αυτοί που τους διόρισαν με «σκληρά κομματικά» κριτήρια.
Τα μέλη λοιπόν αυτών των συμβουλίων έπρεπε να: «.. να διαθέτουν αποδεδειγμένη πείρα κατά προτίμηση στον τομέα των ραδιοτηλεοπτικών, διαδικτυακών ή και οπτικοακουστικών υπηρεσιών και σε τομείς συναφείς προς αυτόν, ή και γενικότερα τους τομείς της οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων».
Ουδέν σχόλιο επ'αυτού, αλλά επί του «..θα σε απολύσω» που ενδιαφέρει τους νεοδιορισθέντες για να αποφύγουν την ίδια «γκάφα», αφού δεν γνωρίζουν από τηλεόραση.

Την ιστορία μου την έχουν διηγηθεί συνάδελφοι της ΕΡΤ, που ήταν μπροστά στο γεγονός και έχω καταγράψει μαζί με άλλα γεγονότα. Μετά την επικράτηση Ιωαννίδη το '73, άρχές του '74 ξεκίνησε σταδιακά η λειτουργία του ραδιομεγάρου και τα Studios, του τότε ΕΙΡΤ. Γενικός διευθυντής ένας απόστρατος ονόματι Δ. Καραιοσιφόγλου. Μια μέρα λοιπόν κατέβηκε στο μεγάλο στούντιο Νο 3 για να κάνει επιθεώρηση. Παρατήρησε λοιπόν πάνω στην οροφή, ότι ήταν κρεμασμένα διάφορα φώτα και προβολείς προς διάφορες κατευθύνσεις. Χωρίς άλλη κουβέντα ζήτησε να έρθει ο υπεύθυνος. Εμφανίστηκε λοιπόν ο κ. Σόλων Βρυσόπουλος. Χωρίς άλλη κουβέντα και εξηγήσεις του είπε εν ψυχρώ, «....θα σε απολύσω». Επί δικτατορίας δεν είχε.. μα.. Μου.σου.ξου.. του. κλπ. Φεύγοντας προσπάθησε να τον πείσει και να του εξηγήσει τους λόγους. Όταν του απάντησε με δυο λόγια μόνο που δεν λιποθύμησε. Οι λόγοι: «διότι μέσα στο Studio και στην οροφή τα φωτά ήταν σε ακαταστασία. Πραγματικά χρειάστηκε παρέμβαση υψηλόβαθμων στελεχών για να αποφύγει την απόλυση και να του εξηγήσουν ότι τα φώτα δεν μπορούν να είναι στοιχισμένα και ομοιόμορφα. Ας το έχουν υπ' όψιν τους οι νέοι «άρχοντες» και «αρχόντισσες» μέχρι να εγκλιματιστούν στο περιβάλλον(!!!)

Εν τω μεταξύ οι «εργαζόμενοι» της ΕΡΤ, με ανακοινωσή τους, καλούν το ΑΣΕΠ να πάρει θέση, για την παραβίαση της νομιμότητας με την παράταση των διμηνητών μέσα από τη Βουλή που ψηφίζεται απόψε.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ 22-10-2013
Η σχεδιαζόμενη υπέρβαση δίμηνης διάρκειας συμβάσεων εργασίας προσωπικού Ελληνικού Δημοσίου απασχολουμένου στη "Δημόσια Τηλεόραση" και άσκηση αρμοδιοτήτων ΑΣΕΠ Με τον Ν. 2190/1994 ο ΑΣΕΠ συστάθηκε ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή, προκειμένου να διαφυλαχθεί η νομιμότητα και διαφάνεια στην πρόσβαση στην απασχόληση στο δημόσιο τομέα.

Το ΑΣΕΠ λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή, συνταγματικά προστατευόμενη, και "δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλη διοικητική αρχή" (άρθρο 2 παρ. 1 Ν. 2190/1994).
Περαιτέρω, το ΑΣΕΠ "προκηρύσσει την πλήρωση θέσεων ή την πρόσληψη προσωπικού που αποφασίζεται κατά το άρθρο 1 του παρόντος νόμου, συγκροτεί τις απαιτούμενες επιτροπές και ασκεί όλες τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών διαγωνισμών ή επιλογών έως τον καθορισμό των διοριστέων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, ανεξάρτητα από την ιδιότητά τους ως τακτικών ή μόνιμων υπαλλήλων ή συμβασιούχων εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου." (άρθρο 3 παρ. 1 Ν. 2190/1994).
Εάν το ΑΣΕΠ "διαπιστώσει ότι έγκριση ή απόφαση για προσλήψεις προσωπικού με σχέση ιδιωτικού δικαίου παραβιάζει στο σύνολό της ή κατά ένα μέρος της τους περιορισμούς του άρθρου 103 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος, εκφέρει τη γνώμη του προς το όργανο που ενέκρινε ή αποφάσισε τις προσλήψεις, εισηγείται αντίστοιχη τροποποίηση και τη γνωστοποιεί σε κάθε περίπτωση στον Πρωθυπουργό και στη Βουλή δια του Προέδρου της." (άρθρο 3 παρ. 3 Ν. 2190/1994).

Εν προκειμένω, όπως γνωρίζετε, το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε διαδικασία μη διενεργούμενη από το ΑΣΕΠ, κατ' επίκληση των εξαιρετικών διατάξεων του Ν. 2190/1994, για σύναψη διμήνων συμβάσεων εργασίας με σκοπό την κάλυψη δήθεν όλως επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών που αφορούσαν στη λειτουργία της "Δημόσιας Τηλεόρασης", μετά την παράνομη και άκυρη κατάργηση της ΕΡΤ ΑΕ και την παράνομη και άκυρη απόλυση του συνόλου του προσωπικού της, με την ΚΥΑ της 11.06.2013, και την ακόλουθη απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ.

Ωστόσο, ήδη τα συναρμόδια Υπουργεία προωθούν ρύθμιση στο Σ/Ν για τις ΑΠΕ, η οποία προβλέπει την παράταση των εν λόγω δίμηνων συμβάσεων, παρά τη ρητή απαγόρευση του Ν. 2190/1994, που αντανακλά τον κανόνα του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Η εν λόγω προτεινόμενη διάταξη, περί παράτασης, εάν γίνει δεκτή, θα επιφέρει μείζον πλήγμα στα (ήδη παραβιασθέντα και παραβιαζόμενα) δικαιώματα του συνόλου των ακύρως απολυθέντων εργαζομένων της ΕΡΤ ΑΕ αλλά και συνολικά στο σύστημα κανόνων για την πρόσβαση στην εργασία στο δημόσιο, ενώ ασφαλώς θα προκαλέσει και μείζον πρόβλημα κύρους στην όποια διαγωνιστική διαδικασία ήθελε τυχόν ακολουθήσει για τη στελέχωση της ΝΕΡΙΤ ΑΕ, όπως εξαγγέλλεται (και παρά την υποχρέωση μεταφοράς σε αυτή χωρίς άλλη προϋπόθεση του συνόλου των ακύρως απολυθέντων εργαζομένων της ΕΡΤ ΑΕ, με τους αυτούς εργασιακούς όρους).

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, υπάρχει κατεπείγουσα και επιτακτική ανάγκη το ΑΣΕΠ να ασκήσει την αρμοδιότητά του εν προκειμένω και να παρέμβει στη διαδικασία προώθησης της ως άνω τροποποιητικής διάταξης προς ψήφιση, αποτρέποντας τόσο την παράκαμψή του και την αποστέρησή του από τις αρμοδιότητές του στην πράξη, όσο και διαφυλάσσοντας την ουσία του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα