Λιβύη: Τουλάχιστον 45 νεκροί σε συγκρούσεις

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 400 τραυματίστηκαν σε οδομαχίες μεταξύ της ένοπλης πολιτοφυλακής της Λιβύης και κατοίκων, στην πρωτεύουσα Τρίπολη, την Παρασκευή. Μια ειρηνική διαδήλωση που ζητούσε από την πολιτοφυλακή να εγκαταλείψει ένα μέρος που έχει καταλάβει από τον εκτοπισμό του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 μετατράπηκε σε βίαιη όταν η πολιτοφυλακή άνοιξε πυρ

και σκότωσε δύο διαδηλωτές.

Ένας δημοσιογράφος του Reuters είδε ένα αντιαεροπορικό κανόνι βολής από τις «ταξιαρχίες του Gharghur», μέσα στο πλήθος, καθώς οι διαδηλωτές φώναζαν «Δεν θέλουμε ομάδες ένοπλων». Οι διαδηλωτές έφυγαν, αλλά στη συνέχεια επέστρεψαν, βαριά οπλισμένοι, ενώ οι πολιτοφύλακες παρέμειναν εκεί ως το σούρουπο καθώς οι μάχες συνεχίζονταν. Μπήκαν στην περιοχή της Gharghour όπου βρίσκονται τα αρχηγεία και «έβαλαν φωτιά σε όλες τις βίλες που είχε καταλάβει η πολιτοφυλακή, έτσι ώστε να μην επιστρέψουν», δήλωσε ένας μάρτυρας.

Το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 285 τραυματίστηκαν.
Δεκάδες στρατιώτες σε φορτηγά προσπάθησαν να χωρίσουν τις δύο πλευρές και απέκλεισαν τους δρόμους. Κάποιος μπορούσε να διακρίνει τον πυκνό καπνό που έβγαινε από την περιοχή, όπου ζούσαν πολλοί από τους στενότερους συνεργάτες του Καντάφι πριν από την εξέγερση.

Ο Πρωθυπουργός Αλί Ζεϊντάν αποκήρυξε τη δολοφονία των διαδηλωτών. «Η διαδήλωση ήταν ειρηνική και είχε επιτραπεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκαν στους διαδηλωτές όταν μπήκαν στην περιοχή Gharghur», είπε.

«Η έξοδος των ένοπλων ομάδων από την Τρίπολη δεν είναι κάτι προς συζήτηση, αλλά αναγκαία και επείγουσα ανάγκη» δήλωσε ο Ζεϊντάν στο Reuters TV και στο κανάλι Ahrar της Λιβύης. Η αναταραχή της Λιβύης και η αδυναμία των ελέγχων στα σύνορά της ανησυχούν τους βορειοαφρικανούς γείτονές της. Η Γαλλία, αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παρέχει περισσότερη αντιτρομοκρατική εκπαίδευση και βοήθεια για να βοηθήσει τη Λιβύη να μην επεκταθεί το πρόβλημα των παραστρατιωτικών οργανώσεων πέρα ​​από τα σύνορά της.

Η γαλλική επέμβαση στο γειτονικό Μάλι φέτος οδήγησε ορισμένους φανατικούς ισλαμιστές με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα κατά μήκος των συνόρων, στις άνομες νότιες ερήμους της Λιβύης, όπου η κεντρική κυβέρνηση έχει λίγη ή και καθόλου εξουσία. Μέχρι στιγμής, η πρωτεύουσα έχει γλιτώσει τις σχεδόν καθημερινές βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες που υπομένει η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, η Βεγγάζη, στα ανατολικά. Αλλά όταν ξεσπούν συγκρούσεις μεταξύ των αντίπαλων πολιτοφυλακών, οι εκκολαπτόμενες ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν καμία δύναμη. Οι ένοπλοι της Μισράτα είχαν πολεμήσει δύο φορές την περασμένη εβδομάδα με μια αντίπαλη ομάδα που κρατούσε ένα μέλος της επειδή οδηγούσε αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες. Την Παρασκευή, εμφανίστηκαν και αεροπλάνα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Οι επιθέσεις και οι ένοπλες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα από την πολιτοφυλακή ή και φυλετικές ένοπλες ομάδες που απαιτούν πληρωμές ή περισσότερα δικαιώματα αυτονομίας έχουν κλείσει, επίσης, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής πετρελαίου της χώρας μέλους του ΟΠΕΚ, στερώντας από την κυβέρνηση την κύρια πηγή εισοδήματος. Οι αρχές έχουν προσπαθήσει να εκτονώσουν την απειλή των πολιτοφυλακών, ενσωματώνοντας τες στο μισθολόγιο της κυβέρνησης και αναθέτοντας σε αυτές την παροχή ασφάλειας. Αλλά οι ένοπλοι συχνά παραμένουν πιστοί ως επί το πλείστον στους δικούς τους διοικητές και παλεύουν για τον έλεγχο των τοπικών περιοχών, ιδίως όσον αφορά τα όπλα τους και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ή για να διευθετήσουν προσωπικές διαμάχες. Ο Ζεϊντάν είχε απαχθεί τον Οκτώβριο από μια ομάδα πολιτοφυλακής που βρίσκεται στη λίστα μισθοδοσίας της κυβέρνησης.

http://english.alarabiya.net/en/News/2013/11/15/Militiamen-fire-on-protesters-in-Libyan-capital-AFP-.html

Keywords
Τυχαία Θέματα