Αυτός είναι ο νέος χάρτης της Ιεραρχίας

Η Εκκλησία της Ελλάδος παρά τις εκλογές νέων Μητροπολιτών, οι οποίες γίνονται κάθε φορά που υπάρχουν κενά και ανανεώνουν την Ιεραρχία, διέρχεται μία μακρά περίοδο κρίσης και δοκιμασίας. Ηδη, τη στιγμή που καταγράφονταν οι παρακάτω γραμμές, πολλοί Μητροπολίτες της Εκκλησίας μας έχουν περάσει το κατώφλι των νοσοκομείων (Περιστερίου, Κεφαλληνίας, Νέας Ιωνίας), κάποιοι είναι ήδη κατάκοιτοι (Κίτρους, Ιωαννίνων) και, τέλος, κάποιοι, παρά τις περί του αντιθέτου επιδιώξεις, είναι εντελώς ανίκανοι (Θεσσαλιώτιδος, Φωκίδος, κ.ά),

για να ανταποκριθούν πλέον στα λειτουργικά και διοικητικά τους καθήκοντα, ώστε να έχουν γίνει ο περίγελως του ποιμνίου τους.

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Παρά την αναιμική εμφάνιση που βγάζει η Εκκλησία, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, εξακολουθεί να πορεύεται και να δίνει την εντύπωση προς τα έξω ότι «όλα βαίνουν καλώς». Και θα μπορούσε να ισχύει αυτό, πλην όμως… Η Ιεραρχία στο θέμα των ανήμπορων ιεραρχών έχει τριχοτομηθεί κατά κάποιον τρόπο και το αντιμετωπίζει με τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι απόψεις των ιεραρχών διαφέρουν μεταξύ τους και, όσο και αν ακούγεται περίεργο, ο «γνώμων» που κατευθύνει τον βηματισμό και την προσωπική άποψη του κάθε ιεράρχη διέπεται από το προσωπικό του, τρόπον τινά, συμφέρον, αναλογιζόμενος, κυρίως, την ώρα που θα έλθει και ο ίδιος σε ανάλογη κατάσταση!

Εχουμε και λέμε λοιπόν, οι τρεις απόψεις που επικρατούν εντός της Ιεραρχίας είναι οι εξής:

α) Υπάρχουν μερικοί ιεράρχες -αυτοί που έχουν συμπληρώσει είκοσι έτη Αρχιεροσύνης και πάνω- που θέλουν να «καλύψουν» την κατάσταση και την ανημποριά των αδελφών-συνεπισκόπων τους και γι’ αυτό ομιλούν περί ισοβιότητας του αρχιερατικού αξιώματος -όπως ορίζουν οι ιεροί κανόνες- θέλοντας με τον τρόπο αυτόν να αφήσουν την εξέλιξη του όλου θέματος στο χέρι του Θεού… Βλέπετε, ο… φόβος φυλάει τα έρμα και πολλοί από τους ιεράρχες μας φοβούνται ότι, αν αντιμετωπιστεί το θέμα αδιάφορα, πλησιάζει και η δική τους ώρα και με αυτήν τη στάση δίνουν παράταση στο πρόβλημα, αδιαφορώντας για το κακό που υφίσταται η ίδια η Εκκλησία, η οποία αρνείται να δώσει την πρέπουσα λύση στο πρόβλημα.

β) Μία άλλη τάση της Ιεραρχίας, ίσως η πιο ώριμη και η πιο αντικειμενική στις παρούσες συνθήκες, ζητάει να τεθεί το θέμα σε μία πιο ολοκληρωμένη βάση και να συζητηθεί σε όλες τις παραμέτρους, ώστε ακόμη και το όριο ηλικίας, αν θεωρηθεί αναγκαίο, να θεσπιστεί, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Της τάσης αυτής, εντός της Ιεραρχίας, ηγούνται ιεράρχες που θέλουν να μπει μία τάξη στα της Εκκλησίας και να μην είναι ένα ξέφραγο αμπέλι στα χέρια των κατά καιρούς επιτήδειων, αδίστακτων και καιροσκόπων (και δεν υπάρχουν -φευ- λίγοι, εντός και εκτός των τειχών της Εκκλησίας). Ισως γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οργάνωσης και δράσης, που θα βγάλει την Εκκλησία από μία τόσο δύσκολη κατάσταση και να παρθούν μέτρα που θα οδηγήσουν την Εκκλησία στην επόμενη μέρα.

γ) Η τρίτη τάση ιεραρχών εκφράζει το άμεσο ξεκαθάρισμα στην Ιεραρχία. Υπάρχουν ιεράρχες που σκέφτονται και φροντίζουν από τώρα την υστεροφημία τους, γι’ αυτό και προτείνουν οι ανήμποροι (όχι όλοι ανεξαιρέτως οι γέροντες, αλλά μόνον οι ανήμποροι) να παραιτούνται πριν φτάσουν σε σημείο να γίνουν «θέατρον ανθρώποις και αγγέλοις». Την άποψη αυτή εκφράζουν οι νέοι στην ηλικία αρχιερείς, οι οποίοι, απαλλαγμένοι καθώς είναι από το κόμπλεξ των γηρατειών, θέλουν να δώσουν, εδώ και τώρα, μία λύση που θα προστατεύσει και τους ίδιους, όταν έλθει η ώρα τους…

Το κενό της εξουσίας σε μερικές Μητροπόλεις και οι επικείμενες αλλαγές…Μητρόπολη Κίτρους

Ηδη, τη στιγμή αυτήν, η Μητρόπολη Κίτρους μπορεί να τελεί εν χηρεία, δεδομένου ότι ενεργοποιήθηκε ο ισχύων νόμος διά του οποίου μία ειδική επιτροπή επισκέφθηκε τον Γέροντα Κίτρους Αγαθόνικο και επιβεβαίωσε ότι δεν δύναται πλέον να ανταποκριθεί στα λειτουργικά και διοικητικά του καθήκοντα. Επομένως, η εκλογή του διαδόχου του αναμένεται στην επικείμενη Ιεραρχία του Φεβρουαρίου. Ο διάδοχός του στη Μητρόπολη Κίτρους κληρονομεί και το αυστηρό καθήκον να «γηροκομήσει», όπως αρμόζει και του αξίζει άλλωστε, τον Γέροντα Αγαθόνικο, και να μην έχει την τύχη του άλλου Αγαθονίκου, του πρώην Μεσογαίας, που αν και εισέπραξε πολλές… υποσχέσεις, γηροκομείται τώρα εις τας δυσμάς του βίου του σε ένα μικρό δωματιάκι του γηροκομείου που ο ίδιος, αυτός ο άρχων Αρχιερεύς, εδημιούργησε εκ θεμελίων.

Οι πληροφορίες για τη διαδοχή στη Μητρόπολη Κίτρους κάνουν λόγο για δύο ισχυρές υποψηφιότητες και μία «outsider», η οποία μπορεί όμως να αποβεί το μοιραίο πρόσωπο για την εκλογή. Συγκεκριμένα, αφού έχουν δείξει ισχυρό ενδιαφέρον, θα κονταροχτυπηθούν οι εξής:

α) Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χρυσοστόμου, Πρωτοσύγκελλος στην Ι. Μητρόπολη Βεροίας. Οι πληροφορίες λένε ότι ο εν λόγω κληρικός έχει λάβει το… αρχιεπισκοπικό χρίσμα, προ ενός έτους, αλλά από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Εντούτοις, θεωρείται ισχυρή υποψηφιότητα, δεδομένου ότι ήταν υποψήφιος προ τριετίας για τη Μητρόπολη Λαγκαδά -και μάλιστα διέθετε και τότε το ισχυρό αρχιεπισκοπικό χρίσμα-, αλλά απώλεσε την εκλογή από τον εκλεγέντα Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη. Ανεξαρτήτως της έκβασης, κατά τη νέα απόπειρα εκλογής για τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Χρυσοστόμου στη μάχη για την εκλογή της Μητρόπολης Κίτρους, το βέβαιο είναι ότι ο Γέροντάς του Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων δεν θα αφήσει να χάσει εύκολα κι αυτή την εκλογή. Αλλωστε, διαθέτει πολλές συμπάθειες εντός της Ιεραρχίας που, αν εξαργυρωθούν οι μισές από αυτές, κατά την εκλογή, μπορούν να του εξασφαλίσουν την… πρωτιά στο τριπρόσωπο. Μετά, όλα θα κινηθούν με τη φορά και τη λογική της… κινούμενης άμμου, όπως συνήθιζε να λέγει ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ.

β) Αρχιμανδρίτης Δαβίδ Τζιουμάκας, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος στην Ι. Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και δεξιός βραχίων του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου. Ο Αρχιμανδρίτης Δαβίδ, πέρα από το γεγονός ότι ευρίσκεται σε ηλικία πλήρους ωριμότητας για να γίνει Μητροπολίτης, έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα: κατάγεται από την Κατερίνη. Μέχρι στιγμής, ο πάντοτε προσεκτικός και συγκρατημένος π. Δαβίδ δεν έχει εκφράσει ανοικτά τη βούλησή του να διεκδικήσει τη Μητρόπολη της γενέτειράς του. Εχει αφήσει να κινεί τα νήματα ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, του οποίου η παρουσία ως ισχυρού Συνοδικού Μητροπολίτη, στην παρούσα συνοδική περίοδο, του δίνει ένα δυνατό προβάδισμα στις συνεννοήσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Δεν θα είναι πάντως από τα ανεξήγητα στους κόλπους της Εκκλησίας αν, στην τελική αναμέτρηση για την εκλογή Κίτρους, υπερκεράσει ο Γεώργιος τον Δαβίδ. Δηλαδή, το άλλοτε κατηχητόπουλο, που πήγε και ενετάχθη στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με κοντά παντελονάκια και μάλιστα σε μία εποχή που ο Δαβίδ ήταν ήδη ώριμος κληρικός. Πόσοι κληρικοί μας, αφοσιωμένοι και υπηρετούντες με καρτερία στην Εκκλησία, δεν έμειναν… αμανάτι, εκτός του νυμφώνος της Ιεραρχίας, χωρίς να γευτούν τη χαρά της αρχιεροσύνης…

γ) Τελευταίος, αλλά όχι και έσχατος, στη διεκδίκηση για τη Μητρόπολη Κίτρους θεωρείται ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, γέννημα-θρέμμα της Κατερίνης και πνευματικό ανάστημα του Γέροντος Κίτρους Αγαθονίκου, αν και μέχρι πρότινος υπηρετούσε σε επιτελικές θέσεις της Εκκλησίας μας στο εξωτερικό. Πρόσφατα, μετά την Κοίμηση του πατρός Στεφάνου Αβραμίδη, ανέλαβε γραμματεύς στη Συνοδική Επιτροπή επί των Διορθοδόξων και των Διαχριστιανικών Σχέσεων. Το γεγονός ότι, αυτήν τη στιγμή, ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος, σε σχέση με τους δύο άλλους συνυποψήφιούς του δεν διαθέτει κάποιον ισχυρό Μητροπολίτη, ο οποίος θα προωθήσει την υποψηφιότητά του εντός της Ιεραρχίας, τον καθιστά αδύναμο κρίκο στο επίπεδο μίας outsider υποψηφιότητας. Στις περιπτώσεις, όμως, αυτές «άλλα ο Θεός κελεύει».

Τα τεκταινόμενα για τις Μητροπόλεις Θεσσαλιώτιδος, Ιωαννίνων, Περιστερίου, Φωκίδος κ.α.

Ολα δείχνουν ότι πολύ σύντομα η ιστορική Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος αλλάζει σελίδα. Ο εμπερίστατος και εντελώς ανήμπορος πλέον να διοικήσει και να λειτουργήσει Μητροπολίτης Κύριλλος, σύμφωνα με πληροφορίες μας, υποσχέθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο να παραιτηθεί μέχρι το τέλος του έτους και να δρομολογηθεί η επόμενη μέρα.

Πριν ακουστούν και κυκλοφορήσουν οι φήμες αυτές περί παραίτησης του Κυρίλλου, άρχισαν ήδη να ακούγονται τα ονόματα των πρώτων ενδιαφερομένων για τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος, όπως για παράδειγμα του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη Μάξιμου Παπαγιάννη και του Α’ Γραμματέως της Συνόδου Αρχιμανδρίτη Κλήμη Κοτσομύτη. Χωρίς να χάσει ευκαιρία, έσπευσε και η γνωστή… όρκα να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της, αλλά οι πληροφορίες μας λένε ότι, προς το παρόν, δεν έχει πιθανότητες προαγωγής, δεδομένου ότι έχει να ολοκληρώσει το… έργο της, να ρουφιανεύει και να υπονομεύει τους πάντες στη Σύνοδο.

Για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, τα πράγματα έχουν μπει σε μία κρίσιμη φάση. Ο Γέρων Μητροπολίτης Θεόκλητος είναι από καιρό εκτός μάχης και ενεργού υπηρεσίας. Δεν λειτουργεί, δεν παρίσταται σε υπηρεσιακές εκδηλώσεις, δεν συμμετέχει, δεν διοικεί… Η Μητρόπολη είναι στον.. αυτόματο από καιρό. Βεβαίως, κανείς δεν τολμά να θέσει, προς το παρόν, στον άλλοτε ισχυρό Μητροπολίτη Ιωαννίνων θέμα… παραίτησης. Ολοι γνωρίζουν ότι ο Ιωαννίνων Θεόκλητος Σεττάκης διαπνέεται από βαθύ εκκλησιολογικό φρόνημα και πολύ σύντομα θα δώσει ο ίδιος τη λύση, αν δεν την δώσει ο ίδιος ο Θεός. Για τη διάδοχη κατάσταση στη συγκεκριμένη νευραλγική Μητρόπολη, δεν μπορούμε να πούμε προς το παρόν τίποτα. Το βέβαιο είναι ότι για την πλήρωσή της θα ενδιαφερθεί ενεργά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το ενδεχόμενο του μεταθετού «έπεσε» κάποια στιγμή στο τραπέζι… αλλά άλλαι αι βουλαί του Υψίστου. Ο μέχρι πρότινος ενδιαφερόμενος να μετατεθεί στα Ιωάννινα -από τη μικρή πλην όμως ιστορική Μητρόπολή του- άλλαξε άποψη, δεδομένου ότι κατάλαβε ότι ο Θεός έχει πάντα το… σχέδιό του. Ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Δέδες, μολονότι ανήκει στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, δεν έχει πιθανότητες εκλογής σε αυτήν τη φάση, για αυστηρά τυπικούς αλλά και αντικειμενικούς λόγους. Κύκλοι προσκείμενοι στο Φανάρι δεν αποκλείουν, πάντως, τη λύση του μεταθετού για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων και, μάλιστα, από Μητρόπολη της Μακεδονίας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πάντα διορατικός και προσεκτικός Οικουμενικός Πατριάρχης μας, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, έχει αναφερθεί σε ένα με δύο πρόσωπα Μητροπολιτών της Β. Ελλάδος, τα οποία έχουν ξεχωρίσει για την αφοσίωσή τους στο Φανάρι, αλλά και για τον σωστό και υγιή πατριωτισμό τους -απαλλαγμένο από φλυαρίες και άσκοπες ηχηρές παρεμβάσεις- που θα άξιζε να ανταμειφθούν αναλόγως…
Σε περίπτωση που η πλήρωση της Μητρόπολης γίνει με άμεση εκλογή, τότε είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθούν και άλλες υποψηφιότητες. Μία τέτοια υποψηφιότητα, η οποία ενδέχεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας της Ιεραρχίας, αν προταθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, είναι ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Στεργίου, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητρόπολης Μεγάρων και εκ των στελεχών της Πατριαρχιακής και Σταυροπηγιακής Ι. Μονής Μαζίου. Ο εν λόγω κληρικός, μαζί με μερικούς ακόμη συνεργάτες, κληρικούς και λαϊκούς, υπήρξε ο αρχιτέκτων της αρχιεπισκοπικής εκλογής του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου το 2006. Μετά την εκλογή του Ιερωνύμου, του επροτάθη να αναλάβει Αρχιγραμματέας της Συνόδου, πλην όμως δεν το δέχθηκε για να μην κατηγορηθεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος για ρεβανσισμό. Ωστόσο, παρέμεινε για ένα διάστημα ως Σύμβουλος παρά τη Αρχιγραμματεία, θέση την οποία εγκατέλειψε ο ίδιος, όταν διαπίστωσε ότι δεν ήταν χρήσιμος στην Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο.

Η Μητρόπολη Περιστερίου, μολονότι δεν αναπτύχθηκε καθόλου από το 1974 που ιδρύθηκε -επί Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ για να μεταθέσει τον φίλο και εκλέκτορά του, τότε Μητροπολίτη Φιλίππων Αλέξανδρο-, εξακολουθεί να είναι η μία μεγάλη και ισχυρή πληθυσμιακά Μητρόπολη στο Λεκανοπέδιο. Η είδηση της σοβαρής ασθένειας του Μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσοστόμου, από τη μία, προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία, από την άλλη, όμως, ενέπνευσε τα σενάρια διαδοχής. Μπορεί ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος να εξακολουθεί να είναι ο κανονικός και νόμιμος ιεράρχης, αλλά οι επίδοξοι μνηστήρες είναι… πολλοί και ολίγον μπερδεμένοι. Για παράδειγμα, ενώ έχει ακουστεί ότι ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου Θεοφ. Επίσκοπος Διαυλείας θα ενδιαφερόταν να αποκατασταθεί σε μία τέτοια Μητρόπολη, ο ίδιος όταν ερωτάται σχετικώς, το διαψεύδει κατηγορηματικά. Θεωρεί ότι έχει ακόμη να επιτελέσει σημαντικό έργο στην επιτελική θέση της Αρχιγραμματείας και θα πράξει ό,τι ο Αρχιεπίσκοπος και η Εκκλησία του ζητήσουν. Τις τελευταίες μέρες ακούγεται έντονα ότι για τη Μητρόπολη Περιστερίου μπορεί να ισχύσει το μεταθετό. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νυν Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος επιθυμεί να επιστρέψει στις παλιές του ρίζες και να μετατεθεί όταν έλθει η ώρα στη Μητρόπολη Περιστερίου στην οποία υπηρέτησε επί σειρά ετών. Βεβαίως, είναι νωρίς ακόμη για όλα αυτά τα σενάρια, αλλά η ασθένεια του Μητροπολίτη Περιστερίου πυροδότησε μία άνευ προηγουμένου σεναριολογία…

Η Μητρόπολη Φωκίδος είναι από καιρό χωρίς ουσιαστική διοίκηση. Ο Γέρων Μητροπολίτης Αθηναγόρας έχει παραδώσει το τιμόνι της Μητρόπολης στους συγγενείς του, οι οποίοι αποφασίζουν και ελέγχουν αντ’ αυτού την Μητρόπολη, υπονομεύοντας με τον τρόπο αυτόν τόσο την προσφορά του τόσα χρόνια στην Εκκλησία, αλλά και την υστεροφημία του. Οταν η ΔΙΣ κάλεσε τον Μητροπολίτη σε απολογία, φρόντισαν οι συγγενείς του να τον «ενισχύσουν» με κάθε τρόπο, ώστε να δώσει μία εντελώς διαφορετική εικόνα.

Ποιος θα μας πει, όμως, για τα διάφορα ευτράπελα που συμβαίνουν πραγματικά στην εν λόγω Μητρόπολη και τα οποία διακινούνται ως ανέκδοτα από στόμα σε στόμα; Και, μάλιστα, όταν ο Μητροπολίτης είναι λειτουργός (και πολλές φορές δεν ξέρει τι πρέπει να πει και τον καθοδηγούν οι συλλειτουργοί ιερείς) ή όταν στη Μητρόπολη πάνε οι ιερείς για διάφορα υπηρεσιακά θέματα και χρειάζονται οι υπογραφές του δεν προχωρά τίποτα, αν δεν δώσουν το «οk» και οι συγγενείς του Μητροπολίτη. Ή όταν δεν θυμάται στοιχειώδη θέματα από το τυπικό της Εκκλησίας και απαιτεί πατερίτσα, όταν επί του θρόνου υπάρχει άλλος φιλοξενούμενος Αρχιερεύς;

Για την εν λόγω Μητρόπολη παρατηρείται μία βραδυφλεγής αντιμετώπιση στην εξέλιξη του θέματος, δεδομένου ότι η… αναμενόμενη -και μάλιστα από πολλά ενδιαφερόμενα μέλη- παραίτηση του εν λόγω Μητροπολίτη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, όσο οι συγγενείς του κινούν τα νήματα παρασκηνιακά. Πάντως, σε περίπτωση παραίτησης του Μητροπολίτη, ή κένωσης της Μητρόπολης με κάθε τρόπο, ακούγονται πολλοί να φέρονται ως υποψήφιοι. Για παράδειγμα, μία εν δυνάμει υποψηφιότητα θεωρείται αυτή του Γραμματέως Α’ της Συνόδου Αρχιμανδρίτη Κλήμη Κοτσομύτη για την προαγωγή του οποίου, εκτός του Αρχιεπισκόπου, ενδιαφέρονται πολλοί Αρχιερείς που τον θεωρούν αδικημένο. Επίσης, ο Αρχιμ. Κωνσταντίνος Γιακουμάκης, εισηγητής παρά τω Αρχιγραμματεί, είναι μία άλλη ισχυρή υποψηφιότητα για να αναπνεύσει η συνοδική αυλή και να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς και οι νεότεροι κληρικοί. Επίσης, για την εν λόγω Μητρόπολη δεν αποκλείεται, την τελευταία στιγμή, να δούμε και άλλες υποψηφιότητες και μάλιστα προερχόμενες και επιβαλλόμενες άνωθεν.

Οι περιπτώσεις των Μητροπόλεων Κεφαλληνίας, Νέας Ιωνίας, Μεγάρων, Καρπενησίου, Μάνης, Νίκαιας κ.ά.

Αυτήν τη στιγμή, ο χάρτης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος παρουσιάζει μια περίεργη εικόνα. Αρχιερείς, με ιστορία και προσφορά, ευρίσκονται σε επίπεδο πλήρους κατάρρευσης και, όμως, εξακολουθούν να είναι αγκυλωμένοι στις καρέκλες τους και να μην έχουν συναίσθηση της κατάστασης που βιώνουν.
• Ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Σπυρίδων, για παράδειγμα, με ιστορία και προσφορά στην Εκκλησία, είναι πλέον σε δύσκολη κατάσταση και μπαινοβγαίνει σε νοσοκομεία. Πολύ σύντομα η Μητρόπολη αυτή θα μπει σε τροχιά αλλαγής… Ηδη, οι επίδοξοι μνηστήρες ετοιμάζονται για να δώσουν τη μάχη…

• Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος, επίσης, διέρχεται πολλά χρόνια μία δύσκολη περίοδο του προσωπικού του βίου, με πολλά προβλήματα υγείας, ενώ είναι και εντελώς απορφανισμένος, αφού όλοι οι στενοί συγγενείς του έφυγαν από τη ζωή. Τελευταία εισήλθε στο νοσοκομείο και μετά από λίγο εξήλθε, επανερχόμενος στα καθήκοντά του. Λέγεται, μάλιστα, ότι έχει υποβάλει την παραίτησή του, με ανοιχτή ημερομηνία, για να τη χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν ο Αρχιεπίσκοπος, όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου.

• Ο Μητροπολίτης Μεγάρων Βαρθολομαίος, ένας ευγενής και αριστοκρατικός ιεράρχης της Εκκλησίας μας, είναι εμπερίστατος και μετακινείται πλέον με αναπηρικό καροτσάκι. Βεβαίως, η Μητρόπολη Μεγάρων διαθέτει και βοηθό Επίσκοπο, ο οποίος έχει αναλάβει ένα μεγάλο μέρος των λειτουργικών αναγκών της Μητρόπολης. Ο Μητροπολίτης κ. Βαρθολομαίος είναι ένας ιεράρχης με βαθύ εκκλησιολογικό φρόνημα και όσοι τον γνωρίζουν θεωρούν ότι θα πάρει ο ίδιος πολύ σύντομα τη σωστότερη απόφαση για τη Μητρόπολη Μεγάρων, αλλά και για την προσωπική του υστεροφημία.

• Η Μητρόπολη Μάνης, η ιστορική Μητρόπολη Γυθείου και Οιτύλου (που κακώς άλλαξε το όνομά της), διέρχεται και αυτή την κρίση των γηρατειών… Ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος αντιμετωπίζει, όπως λένε οι φήμες, προβλήματα υγείας και θα ζητήσει από τη Σύνοδο την εκλογή βοηθού Επισκόπου εν τω προσώπω του Ιεροκήρυκα της Μητρόπολής του και προσωπικού του ιατρού (ειδικότης ψυχίατρος) Αρχιμανδρίτη Ανδρέα Μπολοβίνου. Το θέμα μας είναι αν η Σύνοδος θα ικανοποιήσει το αίτημα του εν λόγω ιεράρχη.

• Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου Νικόλαος είναι ένας σοβαρός ιεράρχης, ο οποίος στα 35 έτη της Αρχιεροσύνης του δεν έχει δώσει αρνητικές αφορμές. Το τελευταίο διάστημα, η τοπική Εκκλησία του Καρπενησίου δοκιμάστηκε από μία μεγάλη κρίση, η οποία εξέθεσε στα μάτια της κοινής γνώμης τον Γέροντα Ιεράρχη. Δεν είναι της παρούσης να ανοίξουμε τον συγκεκριμένο φάκελο, ο οποίος δημιούργησε διάφορα προβλήματα στην τοπική κοινωνία… Μπορεί το θέμα να έχει… κουκουλωθεί και να μην έχει δοθεί συνέχεια, ωστόσο, έχει διεγείρει ένα τεράστιο θέμα ηθικής τάξης: κατά πόσο ένας Μητροπολίτης μπορεί, όταν «εκβιάζεται», να διαθέτει το… ιερό χρήμα ανεξέλεγκτα…

• Η Μητρόπολη Νικαίας έχει μπει από καιρό στον αστερισμό των δοκιμασιών… Διάφορες φήμες που κυκλοφορούν, ανωνύμως κυρίως, περιγράφουν ότι πολύ σύντομα η συγκεκριμένη Μητρόπολη θα έλθει αντιμέτωπη με διάφορες καταστάσεις, οι οποίες θα επιφέρουν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Ο,τι είναι πάντως να γίνει, θα φανεί και, μάλιστα, πολύ σύντομα. Κυριακή κοντή γιορτή!

Η ίδρυση της προσωποπαγούς Μητρόπολης Φαρσάλων

Πριν από μερικές εβδομάδες, διέρρευσε με τον συνήθη τρόπο διαρροών ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα προχωρήσει στη δημιουργία μίας προσωποπαγούς -πρόκειται για μία πράξη, η οποία εκκλησιολογικά είναι καθ’ όλα αντικανονική- Μητρόπολης Φαρσάλων, προκειμένου να αποκαταστήσει έναν εμπερίστατο ιεράρχη, τον εξωκλιματικό μέχρι πρότινος Μητροπολίτη Αυλώνος Χριστόδουλο. Ο εν λόγω ιεράρχης εξελέγη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το 1996, για τις ανάγκες της Εκκλησίας της Αλβανίας. Πλην όμως, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος δεν την έκανε αποδεκτή και θέλησε να προχωρήσει με προσωπικές του επιλογές.

Εκτοτε, ο Μητροπολίτης Αυλώνος παραμένει εμπερίστατος, εξυπηρετώντας, ωστόσο, με μεγάλη προθυμία Μητροπόλεις, όπως είναι η Ιωαννίνων, η Θεσσαλιώτιδος κ.ά., που αντιμετώπιζαν προβλήματα και είχαν την ανάγκη ενός υγιούς βοηθού ιεράρχη για τις λειτουργικές ανάγκες και τις αρχιερατικές παραστάσεις. Η συγκατάθεση για την απόσπαση του τμήματος αυτού από τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος δόθηκε -όπως ορίζει άλλωστε ο νόμος και η τάξη- από τον νυν Μητροπολίτη Κύριλλο, υπό παραίτηση τελούντα. Η συγκατάθεσή του –και, μάλιστα, γραπτώς- δόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, όταν τον διαβεβαίωσαν ότι δεν θα τεθεί θέμα παραίτησής του. Πλην όμως, τα δεδομένα άλλαξαν… Και θα έχει μεγάλη σημασία να μάθουμε πότε ακριβώς υπεγράφη το κείμενο αυτό από τον Σεβ. Κύριλλο, με το οποίο δίνει τη συγκατάθεσή του για την απόσπαση της Προσωποπαγούς Μητρόπολης Φαρσάλων. Εκτοτε, οι διαδικασίες εξελίχθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς, δεδομένου ότι ο προς αποκατάσταση ιεράρχης διαθέτει ισχυρό μπάρμπα, εν προκειμένω… θεία (Νικόλ, με το όνομα), στα υψηλά αρχιεπισκοπικά δώματα.
Αξιοσημείωτη, ωστόσο -πέρα από το αντικανονικό μέρος της επιλογής να ιδρυθεί μία προσωποπαγής Μητρόπολη για να τακτοποιηθεί ο συγκεκριμένος ιεράρχης, όταν υπάρχουν τόσοι άλλοι στην Εκκλησία της Ελλάδος με εγνωσμένη αξία και προσφορά-, είναι η «σπουδή», με την οποία επιχειρείται να τακτοποιηθεί το θέμα: να βγει το διάταγμα ίδρυσης της νέας Μητρόπολης, ερήμην της Ιεραρχίας. Ομως, αυτό θα ήταν εντελώς αντικανονικό και ελπίζουμε ότι εντέλει θα πρυτανεύσουν ωριμότερες και συνετότερες φωνές. Οπως, επίσης, εντελώς αντικανονικό θα ήταν και το γεγονός η εκλογή να γινόταν στο πρόσωπο, μόνον, του «εκλεκτού» και να μην εφαρμοστεί η εκ του νόμου και η εκ της κανονικής, εκκλησιολογικά, τάξης, προβλεπόμενη διαδικασία του τριπροσώπου.

Αυτός είναι, τηρουμένων των αναλογιών και αν ισχύουν οι πληροφορίες που έχουμε, ο χάρτης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως παρουσιάζεται αυτήν τη στιγμή. Από την προσεχή Ιεραρχία του Φεβρουαρίου, θα δρομολογηθούν οι πρώτες εξελίξεις και πολύ σύντομα η Εκκλησία θα ανανεώσει πλήρως τις δυνάμεις της, ούσα έτοιμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της εποχής…

Ρεπορτάζ από το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί

The post Αυτός είναι ο νέος χάρτης της Ιεραρχίας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
εν λόγω, εκλογες, εμφάνιση, υφίσταται, λύση, νέα, γεν, θεσσαλονικη, κατερινη, αθηνα, ιωαννινα, υγιή, προσφορες, συγκεκριμένο, σεβ, ανεκδοτα, αλλαγη ωρας, αξια, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, οικουμενικο πατριαρχειο, ημερομήνια, το θεμα, θεμα, ονοματα, σεβ, τυχη, υστεροφημια, φημες, ωρα, αξιζει, αλλαξε το, αμπελι, αξιζε, αφοσίωση, εβδομαδες, γεγονος, γεν, γινει, γινονται, δεδες, διαστημα, διοικηση, δικη, δοθει, δωσει, δοθηκε, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, εκκλησια, εκκλησια της ελλαδος, ενεργα, εν λόγω, εμφάνιση, εξελιξη, εποχη, ερημην, ετη, ετων, ζωη, υγιή, ιδια, η δικη, ιδρυση, εικοσι, ηλικια, υποθεση, ισχυει, η ταξη, υφίσταται, θεος, ιγνατιος, εικονα, κειμενο, λύση, λογο, μαξιμου, ματια, μικρο, νηματα, νοσοκομεια, παντα, ονομα, ορκα, περιβαλλον, πιθανοτητες, προβληματα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σειρα, στεργιου, στομα, σχεδιο, ταση, τι ειναι, τριτη, φαναρι, φοβος, φορα, χερι, χρημα, χαρα, κωνσταντινος, αφορμες, αιθρια, ανηκει, αυλη, δωματιακι, ετοιμη, ιδιαιτερα, κομπλεξ, κυριακη, νοσοκομειο, πηγες, πληροφοριες, σωστο, θεια, θεματα, θεσεις, υγειας, βεβαιως, ξεκαθαρισμα, χερια
Τυχαία Θέματα