Κυβερνητικά πειράματα με τις Πανελλαδικές στις πλάτες 100.000 μαθητών!

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για τη κατάθεση ενός νομοσχεδίου - ελεώ μνημονιακής υποχρέωσης - ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου συνεχίζει να παίζει με τις λέξεις για το ζήτημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Από την κατάργηση των Πανελλαδικών τον περασμένο Απρίλη διά στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

φτάσαμε στη… μεταρρύθμιση των Πανελλαδικών, όπως σημειώνει το δελτίο τύπου του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.ΣΚΟΙ.Π), μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Παιδείας. Παραφωνία σε όλο αυτό το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει στην ελεύθερη πρόσβαση, η οποία ας υπενθυμίσουμε ότι αποτελούσε προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Ο κ. Γαβρόγλου όμως σε δηλώσεις του φαίνεται ότι προσπαθεί να σβήσει τις «εσωκομματικές φωνές» του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζουν να επιμένουν σε ελεύθερη πρόσβαση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρέπει να καταργηθούν οι εξετάσεις. Σε παλαιότερη συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» άλλωστε είχε αναφέρει: «Δεν υπάρχει εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς εξετάσεις. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να συμβιβαστούμε με αυτό».

Οι εξαγγελίες της ΔΕΘ πλησιάζουν, ο υπουργός Παιδείας μέχρι τον Οκτώβρη θα πρέπει να έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, κι όπως όλα δείχνουν οι εξετάσεις μένουν και οι πανελλήνιες καταργούνται μόνο ως ονομασία. Οι λεκτικές παλινωδίες, μιας και στην πράξη το υπουργείο Παιδείας έχει μείνει άπραγο όλο αυτό τον καιρό, προκάλεσαν και την έκρηξη της αντιπολίτευσης, με την τομεάρχη Παιδείας Νίκη Κεραμέως να κατηγορεί για δημαγωγία τον κ. Γαβρόγλου, πόσω μάλλον όταν επιλέγει να προχωρήσει σε αυτές τις δηλώσεις την ίδια μέρα με την ανακοίνωση των βάσεων.

«Δεν ξέρω σε πόσα χρόνια θα γίνει η αλλαγή. Θα υπάρξει μία κατάσταση που θα πειραματιζόμαστε. Θα υπάρξει ένα σύστημα, το δοκιμάζεις κάποια χρόνια και μετά βλέπεις αν μπορεί να βελτιωθεί. Το σύστημα όμως είναι το Λύκειο, όχι το εισαγωγικό σύστημα, το τελευταίο είναι τεχνικό ζήτημα», σημείωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην ΕΡΤ3 ενώ νωρίτερα σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «δεν πρέπει να καταργηθούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά να αλλάξει το σημερινό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Παιδείας προσπαθεί να ρίξει το βάρος του ενδιαφέροντος στις αλλαγές του Λυκείου, όμως ο ίδιος έχει πέσει πολλές φορές στην εύκολη λύση να κάνει λόγο για κατάργηση του υπάρχοντος εισαγωγικού συστήματος, με στόχο να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας για ένα θέμα που απασχολεί κάθε χρόνο τουλάχιστον 100.000 υποψηφίους. Η τελευταία του τοποθέτηση πρακτικά εξαγγέλλει όχι μόνο τη διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος με αλλαγές που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τη δέσμευση για κατάργηση των πανελλαδικών αλλά θέτει και ερωτήματα για το χρόνο εφαρμογής του νέου εισαγωγικού συστήματος. Πάντως κατηγόρησε ακόμα μία φορά το υπάρχον σύστημα σημειώνοντας ότι μόλις το 20% των μαθητών καταφέρνει να περάσει στις 5 πρώτες σχολές της προτίμησής τους, χωρίς όμως να παρουσιάζει ένα σχέδιο εξάλειψης των σημερινών παθογενειών.

Οσο για τις αλλαγές στο Λύκειο το ψαλίδι στα διδασκόμενα μαθήματα κατά 50% με παράλληλη αύξηση των διδακτικών ωρών αποτελεί ένα προσχέδιο που έχει ήδη παρουσιαστεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με τις λεπτομέρειες να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, ενίοτε και διαφωνιών μεταξύ του φορέα και του κ. Γαβρόγλου.

Τα κενά

Νωρίτερα, βέβαια, το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα ακόμα στοίχημα, αυτό του ομαλού ανοίγματος των σχολείων χωρίς κενά εκπαιδευτικών στις αίθουσες. Αν και ο κ. Γαβρόγλου δηλώνει σίγουρος για την επιτυχία του εγχειρήματος, κουνώντας το δάχτυλο στις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες που δεν είχαν αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», παίζει σε τεντωμένο σκοινί με τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου όπου θα ακουστεί το πρώτο σχολικό κουδούνι. Από σήμερα αναμένεται και η ανάρτηση των τελικών πινάκων των αναπληρωτών και την τελευταία εβδομάδα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας θα ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών θα φτάσουν και φέτος τις 20.000, ενώ γι’ ακόμα μία φορά άνοιξε το θέμα των μόνιμων διορισμών. Μετά το περσινό φιάσκο που υποσχέθηκε μόνιμες προσλήψεις εντός της επόμενης χρονιάς, τώρα απλά… ευελπιστεί για την επόμενη. Μάλιστα, σημείωσε ότι ακόμα το θέμα βρίσκεται σε συζητήσεις με τους θεσμούς, υποσχέθηκε όμως ότι θα τεθεί έντονα από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας στις επόμενες συναντήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Παιδείας, το 10%-12% του συνόλου των εκπαιδευτικών καλύπτεται αποκλειστικά από τους αναπληρωτές.

Μήνυμα

«Καλή επιτυχία στα παιδιά μας και να θυμούνται όσα έμαθαν στο σχολείο», ήταν το μήνυμα του υπουργού Παιδείας μετά την ανακοίνωση των βάσεων, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει το δικό του μήνυμα μέσω twitter: «Δική μου έγνοια είναι να σπουδάσετε σε πανεπιστήμια σύγχρονα και λειτουργικά, που θα δίνουν πτυχία με αξία και αντίκρισμα στην πραγματική ζωή».

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα