Guardian: Οι Ευρωπαίοι επαναπροωθούν πρόσφυγες στην Ελλάδα - «Δεν ξέρω που θα πάνε» απαντά ο Μουζάλας

Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τη διαδικασία επαναπροώθησης των προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς οι μετανάστες που επιδιώκουν την επανένωση με τα μέλη της οικογένειάς τους - κυρίως στη Γερμανία - εντείνουν τις διαμαρτυρίες στην Αθήνα. Σε μια κίνηση που καταδικάζουν ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα κράτη της ΕΕ θα στείλουν πίσω τους αιτούντες άσυλο που έφτασαν πρώτα στην Ελλάδα,

παρά το γεγονός ότι το έθνος διανύει τη χειρότερη οικονομική κρίση του στη σύγχρονη εποχή, γράφει ο Guardian.

Η Γερμανία έχει κάνει σχεδόν 400 αιτήσεις επαναπροώθησης, σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου και πηγές στην αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες και η Νορβηγία ζήτησαν επίσης την επιστροφή των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας Γιάννης Μουζάλας είπε στον Guardian ότι οι πρώτες επιστροφές αναμένονται άμεσα. "Η γραφειοκρατία έχει αρχίσει και αναμένουμε ότι οι επιστροφές θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα", δήλωσε. "Θα ξεκινήσει με συμβολικό αριθμό ως πράξη φιλίας [προς άλλα έθνη της ΕΕ]. Η Ελλάδα έχει ήδη αποδεχθεί πολλούς [πρόσφυγες], έχει υποστεί μεγάλη πίεση, και η αποδοχή περισσότερων θα ήταν παράλογη, θα ήταν αστεία αν δεν ήταν μια τέτοια τραγωδία".

Ο Μουζάλας είπε ότι δεν έχει ιδέα για το πού θα τοποθετηθούν όσοι επαναπροωθούνται ή αν θα φύγουν ποτέ από την Ελλάδα. "Δεν ξέρω πού θα πάνε. Θα μπορούσε να πάνε στην Αθήνα ή στη Θήβα ... φιλοξενούνται σε ένα σχέδιο διαμερισμάτων ", είπε. "Ό,τι και αν συμβεί, οι συνθήκες θα είναι καλές, θα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και θα πληρούν τα κριτήρια της ΕΕ".

Αξιωματούχοι δηλώνουν κατ' ιδίαν ότι η αποδοχή των μεταβιβάσεων δεν ήταν διαπραγματεύσιμη λόγω της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ και της είσπραξης κεφαλαίων από τις Βρυξέλλες. Η επανεγκατάσταση δεν θα επηρεάσει τους αιτούντες άσυλο που έφθασαν στην ΕΕ πριν από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Τη Δευτέρα αναφέρθηκαν 330 αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αυξάνοντας την πίεση στα κορεσμένα και υπερβολικά εκτεταμένα κέντρα υποδοχής στη Λέσβο, τη Χίο, την Κω, τη Λέρο και τη Σάμο. Εκτιμάται ότι 14.335 άτομα βρίσκονται σήμερα σε μία ασαφή κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας την Πέμπτη. Οι συνθήκες στα κέντρα χαρακτηρίζονται ως αξιοθρήνητες και οι διαμαρτυρίες και οι ταραχές είναι συνηθισμένες, σημειώνει η εφημερίδα.

Η Human Rights Watch δήλωσε πρόσφατα ότι οι αυτοτραυματισμοί και οι απόπειρες αυτοκτονίας μαζί με την επιθετικότητα, το άγχος και την κατάθλιψη αυξάνονται όλο και περισσότερο. Οι τοπικές υπηρεσίες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Σε αυτό το πλαίσιο, το ενδεχόμενο περισσότεροι άνθρωποι να επιστρέψουν στη χώρα που πλήττεται από τα χρέη έχει αντιμετωπιστεί με απογοήτευση από οργανώσεις, που έχουν επίσης καταγγείλει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Το 2011, η επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα ανεστάλη μετά την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο επικαλέστηκε τις σκληρές συνθήκες και την κακή μεταχείριση από τις ελληνικές αρχές.

Η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ έχει επικριθεί επειδή έβαλε φρένο στην επανασύνδεση προσφύγων με μέλη της οικογένειάς τους στη Γερμανία. Οι διαμαρτυρίες των Σύριων που απαιτούν επανεγκατάσταση έχουν αυξηθεί, εν μέσω καταγγελιών ότι οι οικογενειακές επανενώσεις έχουν μειωθεί σε λιγότερες από 100 το μήνα, περίπου το ένα πέμπτο του αριθμού που παρατηρήθηκε την άνοιξη. Η γερμανική κυβέρνηση αρνείται την ύπαρξη ενός τυπικού ανώτατου ορίου για τον αριθμό των επανενώσεων από την Ελλάδα. Ωστόσο, απαντώντας σε ένα κοινοβουλευτικό ερώτημα που υπέβαλε το γερμανικό Αριστερό κόμμα, το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι "μέχρι και 4.339" κυρίως Σύριοι αιτούντες άσυλο των οποίων η αίτηση για επανένωση είχε εγκριθεί ζούσαν επί του παρόντος στην Ελλάδα.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα