Κοτζιάς προς Ερντογάν: Εσείς το βάλατε στα πόδια

(Ανανεωμένο) Απαντώντας στον Ταγίπ Ερντογάν που κατηγόρησε την Ελλάδα ότι το έβαλε στα πόδια από τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είπε: «Την Παρασκευή, η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς

είμαστε ακόμα εδώ». Δεν χρειάζεται βέβαια και πολύ για να γίνει κατανοητό ποιος σαμπόταρε τη Διάσκεψη στη Γενεύη. Από μόνη της η δήλωση Ερντογάν, επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία κάθε άλλο παρά δείχνει διάθεση για λύση. Στην παρούσα, τουλάχιστον.

Χαρακτηριστικά, ο Ν.Κοτζιάς είπε: «Εμείς, είχαμε έρθει με προγραμματισμό για πολιτική συζήτηση για δεύτερη ημέρα (σ.σ. δηλαδή, εκτός της Διάσκεψης της Πέμπτης, και την Παρασκευή). Οι Τούρκοι αρνήθηκαν και άρχισαν να προβάλλουν τα θέματα της ομάδας των ερωτημάτων (σ.σ. ομάδα εμπειρογνωμόνων). Εμείς τους είπαμε ότι, αφού αλλάζετε το πλαίσιο της συζήτησης και το αντικείμενό του, θα πρέπει να υπάρξουν 2-3 μέρες για να προετοιμαστεί. Όχι να πάμε και να αποτύχουμε. Δηλαδή, δεν ήθελαν να κάνουν πολιτική συζήτηση, και ό,τι τους κατέβαινε εκείνη την ώρα, εμείς έπρεπε να το ακολουθήσουμε;».

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, στη Γενεύη, η δήλωση που έκανε ο Ν.Κοτζιάς έχει ως εξής: «Βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαπραγμάτευση και μάχη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Δίκαιη λύση του Κυπριακού σημαίνει, πριν απ’ όλα, απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν, δηλαδή την κατοχή και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την ύπαρξη του συστήματος εγγυήσεων που παραβιάστηκε κατάφωρα. Θέλουμε μια λύση δίκαιη και όχι σαθρή.

Όπως ξέρετε, είχαμε συμφωνήσει με όλα τα μέρη και με τον Ο.Η.Ε. ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι «open ended», δηλαδή θα είναι ανοικτή και δεν θα σταματήσει εάν υπάρξει διακοπή. Σε αυτή τη βάση, συμφωνήσαμε να συνεχιστεί με τη μορφή συνομιλιών μεταξύ ειδικών και πιο συγκεκριμένα, από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με μια αντιπροσωπεία υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. Η διαπραγμάτευση θα συγκληθεί εκ νέου την άλλη εβδομάδα και όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα λάβει τη μορφή διϋπουργικής με τη συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων. Είμαστε ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης».

Ερντογάν: Παιχνίδι σε πολλά ταμπλό

Πάντως, μέχρι και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μπαρθ Αϊντα, εμφανίστηκε ενοχλημένος από τις δηλώσεις Ερντογάν. Πόσο μάλλον που αυτές ήταν ευθεία πρόκληση προς τη διεθνή κοινότητα. Όταν του ζητήθηκε να την σχολιάσει, είπε με νόημα: «Το σημειώνουμε αυτό (σ.σ. τη δήλωση Ερντογάν)». Να σημειωθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, αφού απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο, είπε ότι «η Τουρκία θα παραμείνει για πάντα στην Κύπρο».

Οι δηλώσεις Ερντογάν, μπορεί να ήταν σε υψηλούς τόνους, ωστόσο φρόντισε να κρατήσει κάποια -«θολά» πάντως- περιθώρια, ούτως ώστε να μην φανεί απολύτως αδιάλλακτος.

Ο ίδιος επέμεινε ιδιαίτερα στη διατήρηση του καθεστώτος εγγυήσεων, λέγοντας: «Μην περιμένετε ένα σύστημα εγγυήσεων χωρίς την Τουρκία. Εμείς θα είμαστε για πάντα εκεί. Στο θέμα της ασφάλειας είχαμε συμφωνήσει, όπως παλιά ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, να υπάρχει μια δύναμη 950 δικών τους στρατιωτών κι εμείς θα είχαμε 650. Αυτό θα συνεχιστεί. Δεν μπορεί να υπάρχει το ενδεχόμενο της ολοκληρωτικής απόσυρσης των τουρκικών δυνάμεων». Στην προκειμένη επανέλαβε σενάρια που είχαν διατυπωθεί στο σχέδιο Ανάν, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει τα χρονοδιαγράμματα απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων ούτως ώστε να φτάσουν σε αυτό τον αριθμό. Ως γνωστόν, η Τουρκία ζητάει να γίνει κάτι τέτοιο μέσα από διαδικασίες 10-15 ετών. Ταυτόχρονα, δε, να διατηρηθεί σε αυτό το διάστημα το καθεστώς των εγγυήσεων και να έχει το δικαίωμα για μονομερή επέμβαση.

Να σημειωθεί πως στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ταγίπ Ερντογάν κινήθηκε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απέρριψε την ιδέα να διαδραματίσει η ΕΕ εγγυητικό ρόλο στην επανένωση της Κύπρου. Ο ίδιος δήλωσε: «Η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" (σ.σ. τα κατεχόμενα) και η Άγκυρα εκτιμούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν στο νησί. Ποια από τις συγκρούσεις έχει καταφέρει να αποτρέψει η ΕΕ μέχρι στιγμής; Η ΕΕ που δεν μπορεί να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα και εμμένει στην πολιτική της των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε πολλά θέματα, φυσικά δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια στο νησί».

Ως συνήθως, επίσης, ο Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε τις ευθύνες για το αποτέλεσμα της Διάσκεψης, στην ελληνική πλευρά: «Παρά την ειλικρίνεια των Τουρκοκυπρίων, η Ελλάδα πάλι το βάζει στα πόδια από μία λύση για την Κύπρο. Στο Νταβός, είχαμε πει και τότε στον κ.Ανάν ότι δεν είμαστε η πλευρά που το βάζει στα πόδια, και ότι η πλευρά που το βάζει στα πόδια είναι η ελληνική πλευρά”. Και τώρα το ξαναβάζουν στα πόδια».

Αδιάλλακτος εμφανίστηκε στο θέμα της «Διακυβέρνησης», τασσόμενος υπέρ της εκ περιτροπής προεδρίας. «Δεν μπορεί να υπάρχει –είπε χαρακτηριστικά- διοίκηση Ελληνοκυπρίων για τέσσερις περιόδους και να υπάρχει μια τουρκοκυπρίων. Το είχαμε ξεκαθαρίσει. Δυο προς μια. Αυτό είναι δίκαιο. Κανείς να μην περιμένει κάτι άλλο από εμάς». Ενδιαφέρον είχε και η αναφορά του στο «Εδαφικό», για το οποίο είπε: «Η περιοχή Μόρφου μπορεί να αφεθεί στην τουρκοκυπριακή διοίκηση και με τον ίδιο τρόπο και η κλειστή και η ανοιχτή Αμμόχωστος μπορεί να μείνει στην ελληνοκυπριακή διοίκηση. Όμως είπαμε πως δεν μπορεί να υπάρχει ένα μέρος της Καρπασίας η κάποιας άλλης περιοχής να αφεθεί. Δεν μπορεί να γίνει».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα