Κομισιόν: Το θέμα του Α. Γεωργίου θα εξεταστεί στο πλαίσιο του Eurogroup

21:05 2/8/2017 - Πηγή: Antinews

Την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Γεωργίου, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.


Όπως ανέφερε η Α. Μπράιτχαρτ, η υπόθεση του Α. Γεωργίου θα εξεταστεί από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Eurogroup. "Aυτό που έχει για εμάς -την Επιτροπή- σημασία είναι η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ να προστατεύεται με βάση το νόμο και παράλληλα οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί να προστατεύονται με βάση το νόμο. Γι' αυτό και παρακολουθούμε με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις", ανέφερε χαρακτηριστικά η Α. Μπράιτχαρτ.

Καταλήγοντας, η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου είναι ανοικτή για προσφυγή και ως εκ τούτου η υπόθεση δεν έχει κλείσει.

"Έπραξα τα δέοντα - Το ίδιο θα έκανα και σήμερα"

Νωρίτερα, μιλώντας στους FinancialTimes ο Ανδρέας Γεωργίου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι δεν έχει κάνει τίποτα λάθος. Από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται μετά το τέλος της θητείας του στην ΕΛΣΤΑΤ, ο Α. Γεωργίου επιμένει πως έχει ενεργήσει νόμιμα.

"Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα αυτή την αρχή ξανά σήμερα χωρίς δισταγμό και έτσι θα έπρεπε να κάνει κάθε επικεφαλής στατιστικής αρχής", δήλωσε.

Επίσης πρόσθεσε πως έχει καταδικαστεί διότι "τήρησε την αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας όπως απαιτείται από το ευρωπαϊκό και το ελληνικό δίκαιο. Στην Ευρώπη δεν θέτουμε τα αποτελέσματα στατιστικών ερευνών προς ψήφιση".

Αναλυτές δήλωσαν ότι η υπόθεση φαίνεται να έχει κριθεί βάσει πολιτικών και όχι νομικών αιτιάσεων. "Είναι Kafkaesque –μια μορφή πολιτικής δίωξης", δήλωσε ο Άρης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων επέβαλε στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή καθώς κρίθηκε ένοχος για μια από τις τρεις πράξεις παράβασης καθήκοντος για τις οποίες κρίθηκε από μηδενική βάση. Το Δικαστήριο μάλιστα δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και του επέβαλε την ανώτατη ποινή με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας Λάμπρου Πατσαβέλλα.

Οι δικηγόροι του κ. Γεωργίου σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν πως θα ασκήσουν τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα για απαλλαγή. Παράλληλα υπογραμμίζαν πως "ο κ. Ανδρέας Γεωργίου είχε απαλλαγεί ομοφώνως όλων των άνω κατηγοριών πρωτοδίκως (με σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως της έδρας), ενώ έχει ήδη απαλλαγεί δύο φορές δια βουλεύματος του Συμβουλίου των Εφετών, από την κατηγορία της ψευδούς βεβαιώσεως, επί των οποίων απαλλακτικών βουλευμάτων έχει ασκηθεί δύο φορές αναίρεση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου".

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα