Κλιμακώνεται η βία Ισραηλινών-Παλαιστινίων

Πότε και πώς θα σταματήσει η βία; Θα σταματήσει ποτέ; Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν όλο και περισσότερο Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους το τελευταίο διάστημα, καθώς η σημερινή μέρα περιλάμβανε περισσότερη αιματοχυσία, περισσότερες αλληλοκατηγορίες και καμία εμφανή κίνηση προς έναν ειρηνικό συμβιβασμό. Αντ 'αυτού, ο υπουργός δημόσιας ασφάλειας του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι στην χώρα του εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα για την ενίσχυση της ασφάλειας, όπως το κλείσιμο των παλαιστινιακών προαστίων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Μια άλλη εναλλακτική λύση που εξετάζεται είναι να καταστεί ευκολότερο για τους Ισραηλινούς να αγοράσουν όπλα, με τη χαλάρωση των αδειών οπλοφορίας. Επί του παρόντος, το Ισραήλ έχει αυστηρούς περιορισμούς που περιορίζουν νομικά την οπλοφορία μόνο σε συγκεκριμένους επαγγελματίες. Φυσικά, η βία δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο σε αυτό το μέρος του κόσμου. Αλλά η φύση όσων έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες - μια έξαρση σε επιθέσεις με μαχαίρι και άλλες επιθέσεις, όπως πυροβολισμούς ή οδήγηση οχημάτων πάνω σε πλήθη - είναι μοναδική, σε σύγκριση με τις επιθέσεις με ρουκέτες ή περισσότερο ενορχηστρωμένες ένοπλες εκστρατείες του παρελθόντος. Και καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε αυστηρά και επανειλημμένα για το τι θα κάνει η κυβέρνησή του για να νικήσει «τρομοκράτες» και να κάνει το έθνος του πιο ασφαλές. Σε αυτό το σημείο, ανακοίνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι περίπου 1.600 έφεδροι αξιωματικοί της συνοριακής αστυνομίας κινητοποιήθηκαν στην Ιερουσαλήμ, όπου έχουν συμβεί πολλές πρόσφατες επιθέσεις, και σε ολόκληρο το Ισραήλ ως «πρωταρχικό προληπτικό και αποτρεπτικό μέτρο».

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η βία έχει σημάνει την έναρξη της τρίτης Ιντιφάντα των Παλαιστινίων. Άλλοι απορρίπτουν αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι η αναταραχή είναι απλά η συνέπεια της απουσίας οποιασδήποτε προόδου προς την ειρήνη. Ό,τι και να συμβαίνει, πολλοί Παλαιστίνιοι επιμένουν ότι έχουν απηυδήσει με το status quo. «Προσπαθήσαμε να διαπραγματευτούμε και δεν λειτούργησε», δήλωσε ένας νεαρός Παλαιστίνιος από την πόλη της Δυτικής Όχθης Χεβρώνα στο CNN. «Έτσι τώρα θα πολεμήσουμε».

Περισσότερη αιματοχυσία

Ο νεαρός προφανώς αναφερόταν στις επίμονες διαμαρτυρίες και συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, WAFA, ανέφερε ότι «πυρά» τραυμάτισαν τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιους στο σημείο διέλευσης Μπέιτ Χανούν την Τρίτη. Το προηγούμενο βράδυ 18 φέρεται να πυροβολήθηκαν και να τραυματίστηκαν στο στρατιωτικό φυλάκιο Χουάρα. Και φυσικά, δεν έχουν συμβεί μόνο εκεί επεισόδια. Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε την Τρίτη ότι τουλάχιστον 155 άνθρωποι χρειάζονται ιατρική περίθαλψη - οι περισσότεροι επειδή ανέπνευσαν δακρυγόνα, αν και 26 τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες, έξι από κανονικές σφαίρες και πέντε από ξυλοδαρμό - στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ. Τριάντα επτά ακόμα τραυματίστηκαν στη Γάζα.

Δεν υπήρξαν θύματα σε κανένα από αυτά τα περιστατικά, σε αντίθεση με ό, τι συνέβη στο Ισραήλ. Οι ισραηλινές αρχές κατέγραψαν πολλές αιματηρές επιθέσεις, ανάμεσά τους και μία κατά την οποία ένας Ισραηλινός Εβραίος μαχαίρωσε έναν άνδρα που πέρασε κατά για Άραβα, κοντά στη Χάιφα, ενώ σε μία άλλη ένας Ισραηλινός Άραβας δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι σε μια παραλία στη Νετάνια.

Άλλα περιστατικά αποδείχθηκαν ακόμα πιο αιματηρά και εκτελέστηκαν από άνδρες που οι ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι έχουν δεσμούς με τρομοκρατικές ομάδες. Στην υπερ-Ορθόδοξη περιοχή της Ιερουσαλήμ Μαλκέι, για παράδειγμα, ένας πέθανε και οκτώ τραυματίστηκαν όταν ένας άνδρας οδήγησε το όχημά του σε μια στάση λεωφορείου, πάτησε τρία άτομα και στη συνέχεια βγήκε από το αυτοκίνητό του και άρχισε να μαχαιρώνει τους ανθρώπους. Στην περιοχή Αρμον Ανατζιβ της Ιερουσαλήμ, ένα άτομο με ένα πυροβόλο όπλο και ένα άλλο με ένα μαχαίρι επιβιβάστηκαν σε ένα λεωφορείο και ξεκίνησαν μια επίθεση. Η αστυνομία κατάφερε να σκοτώσει τον έναν και να τραυματίσει τον άλλον, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο - δύο επιβάτες όμως σκοτώθηκαν. Η Χαμάς επαίνεσε την επίθεση. «Το κίνημα της Χαμάς ευλογεί τις ηρωικές πράξεις στην Ιερουσαλήμ» έγραψε η ομάδα στο Twitter, «και χαιρετά τους ήρωες που (τις πραγματοποίησαν)».

cnn.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα