"Κλείδωσε" η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 τα σαββατοκύριακα - κλειστά τα καταστήματα το Σάββατο

19:47 5/2/2021 - Πηγή: Antinews

Απαγόρευση κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα από τις 18.00, λειτουργία των καταστημάτων μόνο με τη μέθοδο του click away τις καθημερινές, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κλειστά καταστήματα το Σάββατο στις κόκκινες περιοχές φέρεται να αποφάσισε η επιτροπή των εμπειρογνώμων κατά τη μαραθώνια συνάντησή της.

Επίσης οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η επιτροπή αποφάσισε

να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 19.30.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Capital.gr:

Παρατεταμένη είναι η "μάχη" που δίνεται στην επιτροπή των εμπειρογνώμων όσον αφορά στα μέτρα που αναμένεται να ισχύσουν στην… κόκκινη Αττική για την αναχαίτηση του τρίτου κύματος της πανδημίας που βρίσκεται προ των πυλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση των ειδικών είναι "θυελλώδης" καθώς τα μόνα που πρέπει να θεωρούνται δεδομένα είναι το σκληρό Lockdown σε Πατρα, Χαλκίδα και Άγιο Νικόλαο, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα στο Λεκανοπέδιο και ενδεχομένως η οριζόντια χρήση του "click away" για τα εμπορικά καταστήματα.

Με τα τετραψήφια κρούσματα του κορονοϊού να προκαλούν διάχυτη ανησυχία η "μάχη" στην επιτροπή των εμπειρογνώμων γίνεται κατά κύριο λόγο για τα σχολεία. Κατά πόσο δηλαδή Δημοτικά και Γυμνάσια πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά ή να επιστρέψουν και αυτά στο καθεστώς της τηλεκπαίδευση στο οποίο παραμένουν εδώ και καιρό τα Λύκεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά που ήταν προγραμματισμένη για τις 18:00 το απόγευμα μετακινείται χρονικά μέχρι να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνώμων καθώς η Κυβέρνηση αναμένει σήμερα από τους ειδικούς τον πλήρη κατάλογο των προτάσεών τους προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της.

Τα μέτρα που προκρίνονται

Στο διά ταύτα, όπως ανέφερε νωρίτερα το Capital.gr, αμέσως μετά την…άφιξη των εισηγήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του θα είναι αυτοί που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τα μέτρα, που θα ανακοινώσει στις έξι το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ήδη, από χθες το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης έχει ενημερωθεί για όλα τα δεδομένα, που έχουν προκύψει τα κρίσιμα τελευταία εικοσιτετράωρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:

-Θα υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Αττική, η οποία θα λειτουργεί με δύο ταχύτητες. Το Σάββατο και την Κυριακή (αρχής γενομένης από αύριο) ο περιορισμός στις μετακινήσεις θα ξεκινά από τις έξι το απόγευμα και θα διαρκεί μέχρι τις πέντε τα ξημερώματα. Από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα παραμείνει στο γνωστό μέχρι σήμερα μοτίβο. Από την ενάτη βραδινή μέχρι την πέμπτη πρωινή. Το μεγαλύτερο χρονικό εύρος του περιορισμού των μετακινήσεων, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θεωρείται πιο εύκολο να ελεγχθεί ως προς την εφαρμογή του, καθώς οι σχολικές μονάδες είναι κλειστές, ενώ δεν αναμένεται να προκαλέσει συγχρωτισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

-Αυτή που δε φαίνεται να αλλάζει είναι η οπτική της κυβέρνησης για τη λειτουργία των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Βαθύ "θέλω" του Μεγάρου Μαξίμου είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά, με όλα τα δεδομένα να δείχνουν ότι αυτή θα είναι και η στρατηγική που θα επικρατήσει.

-Εξετάζεται η αναστολή για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα της μεθόδου click inside για τα εμπορικά καταστήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λογική θα επανέλθει στην οριζόντια εφαρμογή του click away (δηλαδή και για την ένδυση και για την υπόδηση) καθώς στόχος είναι να υπάρξει το μικρότερο δυνατό κόστος στην πραγματική οικονομία, η οποία εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα.

-Όσον αφορά στο σενάριο της η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας, αυτό δε φαίνεται να προκρίνεται, από τη στιγμή που ορθώνονται μεγάλες δυσκολίες, οι οποίες σχετίζονται με την εφαρμογή του μέτρου.

Ειδικά για την οικονομία, η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα συνεχίζει να στηρίζει εργαζομένους και επιχειρήσεις μέχρι τη λήξη της υγειονομικής κρίσης. "Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι για τον επιχειρηματία, η επιχείρησή του είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Πράγματι, είναι πάρα πολύ δύσκολο να βλέπει αυτό τον ζωντανό οργανισμό κλειστό λόγω της πανδημίας. Ακριβώς για αυτόν το λόγο στηρίξαμε την επιχειρηματικότητα το 2020 με 24 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι περίπου το 15% του Α.Ε.Π. της χώρας. Είναι από τα υψηλότερα ποσοστά μέτρων στήριξης σε σχέση με το Α.Ε.Π., που έχουν δοθεί στην Ευρώπη. Θα σταματήσουμε εδώ; Όχι, δε θα σταματήσουμε. Θα συνεχίσουμε. Ήδη, έχει προϋπολογιστεί ένα ποσό 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2021. Και είμαστε αποφασισμένοι, δεδομένης και της δημοσιονομικής κατάστασης, να στηρίξουμε όσο μπορούμε περισσότερο τους κλάδους επιχειρηματικότητας, μέχρι να φύγει η δυσάρεστη κατάσταση, που βιώνουμε όλοι, αυτή της πανδημίας", τόνισε ο κ. Ταραντίλης.

1.195 νέα κρούσματα, τα 558 στην Αττική - 246 οι διασωληνωμένοι και 19 νέοι θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.195 νέα κρούσματα της λοίμωξης COVID-19, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 162.107, εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6.010 (3,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 51.438 (62,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 246. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη. Οι 179 (72,8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. Το 86,6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 1.155 ασθενείς, από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 19 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.922 θανάτους συνολικά στην Ελλάδα, εκ των οποίων 3.485 (58,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική κατανομή

Η κατανομή των κρουσμάτων COVID-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:


55 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

92 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

102 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

28 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

138 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

68 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

69 κρούσματα στην ΠΕ Πειραιώς

6 κρούσματα στην ΠΕ Νήσων


150 κρούσματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης


8 κρούσματα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας


2 κρούσματα στην ΠΕ Αργολίδας


5 κρούσματα στην ΠΕ Αρκαδίας


78 κρούσματα στην ΠΕ Αχαΐας


7 κρούσματα στην ΠΕ Βοιωτίας


1 κρούσμα στην ΠΕ Δράμας


1 κρούσμα στην ΠΕ Έβρου


63 κρούσματα στην ΠΕ Εύβοιας


9 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου


6 κρούσματα στην ΠΕ Ηλείας


4 κρούσματα στην ΠΕ Ημαθίας


9 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου


6 κρούσματα στην ΠΕ Θήρας


16 κρούσματα στην ΠΕ Ιωαννίνων


2 κρούσματα στην ΠΕ Καβάλας


1 κρούσμα στην ΠΕ Καλύμνου

10 κρούσματα στην ΠΕ Καρδίτσας

4 κρούσματα στην ΠΕ Καρπάθου


1 κρούσμα στην ΠΕ Κεφαλληνίας

1 κρούσμα στην ΠΕ Κιλκίς


16 κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης


11 κρούσματα στην ΠΕ Κορινθίας


9 κρούσματα στην ΠΕ Λακωνίας


25 κρούσματα στην ΠΕ Λάρισας


12 κρούσματα στην ΠΕ Λασιθίου

7 κρούσματα στην ΠΕ Λέσβου


1 κρούσμα στην ΠΕ Λευκάδας


20 κρούσματα στην ΠΕ Μαγνησίας


4 κρούσματα στην ΠΕ Μεσσηνίας


2 κρούσματα στην ΠΕ Μήλου


6 κρούσματα στην ΠΕ Μυκόνου


2 κρούσματα στην ΠΕ Ξάνθης


10 κρούσματα στην ΠΕ Πέλλας


13 κρούσματα στην ΠΕ Πιερίας


1 κρούσμα στην ΠΕ Πρέβεζας


18 κρούσματα στην ΠΕ Ρεθύμνου


2 κρούσματα στην ΠΕ Ροδόπης


4 κρούσματα στην ΠΕ Σάμου


2 κρούσματα στην ΠΕ Σερρών


3 κρούσματα στην ΠΕ Σποράδων


5 κρούσματα στην ΠΕ Τρικάλων


11 κρούσματα στην ΠΕ Φθιώτιδας


1 κρούσμα στην ΠΕ Φλώρινας


28 κρούσματα στην ΠΕ Χαλκιδικής


2 κρούσματα στην ΠΕ Χανίων

29 κρούσματα υπό διερεύνηση

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα