ΚΚΕ χωρίς media, χωρίς Τυποεκδοτική

Μια μια χάνει τις επιχειρήσεις του στα media το ΚΚΕ. Μετά την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του 902, που μεταβιβάστηκαν προ ενός έτους ακριβώς αντί 3,5 εκατ. ευρώ στην A-HORIZON MEDIA (E Channel) και τον όμιλο Κουρτάκη (Παραπολιτικά FM), αντίστοιχα, το κόμμα εγκαταλείπει και την τυπογραφική μονάδα του, την Τυποεκδοτική Α.Ε. η οποία γνώρισε τις περασμένες δεκαετίες απίστευτες δόξες μέσα από ανταπτυξιακά

προγράμματα και σημαντικούς πελάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τυπογραφείο του ΚΚΕ, που δεν κατάφερε να μεταβιβαστεί τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις συζητήσεις που είχαν γίνει το 2012, δεν κατέστη εφικτό να υπαχθεί στο άρθρο 99 περί πτωχευτικής διαδικασίας. Στην ουσία δεν κατέστη δυνατή η εκπόνηση κοινού σχεδίου εξυγίανσης με τους πιστωτές (τράπεζες και ιδιώτες) ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωσή της και η εκπλήρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς πιστωτές και εργαζομένους.

Η εκτίμηση της διοίκησης της εταιρείας ήταν ότι «είναι δυνατή η διάσωσή της με την παράλληλη ικανοποίηση των πιστωτών της», ότι «τα μέτρα που έχουν προταθεί από την εταιρεία για τη συνέχιση της λειτουργίας της είναι ρεαλιστικά, επαρκή και πρόσφορα» και ότι «είναι βιώσιμο το επιχειρηματικό της σχέδιο», κάτι που δεν φαίνεται να επιβεβαιώθηκε.

Ετσι, η επιχείρηση βρίσκεται ενώπιον της άμεσης απειλής της πτώχευσης λόγω παύσης πληρωμών. Ήδη οι εφημερίδες που τυπώνονται εκεί, ο «Ελεύθερος Τύπος» και ο «Γαύρος», μετακινούνται στην Ίριδα Α.Ε. των Ψυχάρη-Μπόμπολα, ενώ άγνωστο παραμένει που θα τυπώνεται το κομματικό όργανο του ΚΚΕ, ο «Ριζοσπάστης». Οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει στην επιχείρηση υπολογίζονται περί τους 130 (από 430 που ήταν προ του κύματος απολύσεων/συνταξιοδοτήσεων) με τις μισθολογικές οφειλές προς αυτούς να φθάνουν τους 15 έως 20 μήνες. «Κατανοούμε τη δραματική κατάσταση που βιώνει ο εργαζόμενος που χάνει τη δουλειά του» είχε σχολιάσει το Πολιτικό Γραφείο την περίοδο των απολύσεων υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «η εξάλειψη της ανεργίας αποτελεί για το ΚΚΕ κεντρικό πρόβλημα που η λύση του συνδέεται με ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας», δηλαδή στον σοσιαλισμό.

Πέραν τούτου, η σημερινή ηγεσία του κόμματος θεωρεί λάθος την επιλογή των μεγάλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Οπως έχει δηλώσει ο κ. Κουτσούμπας αναφερθείς στην Τυποεκδοτική, «πολιτικό κόμμα, πολύ περισσότερο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, δεν πρέπει να έχει τέτοιου είδους επιχείρηση».

Η εταιρεία έχει σήμερα στην κυριότητά της ένα συγκρότημα κτιρίων συνολικής επιφάνειας 19.907 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στο Κρυονέρι Αττικής, κτισμένο σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 33.419 τ.μ. Το μετοχικό κεφάλαιό της στις 31/12/2012, χρονιά κατά την οποία προσέφυγε στο άρθρο 99, ανερχόταν σε 25.193.310 ευρώ, με βασικό μέτοχο (κατά 99,7%) το ΚΚΕ. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας την ίδια καθοριστική χρονιά ήταν 6.957.647 ευρώ από 19.702.703 ευρώ το 2011.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα