Κατατίθεται το Μεσοπρόθεσμο χωρίς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Χωρίς νέα μέτρα που αφορούν σε περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά με γερή δόση λιτότητας στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, κατατίθεται το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) της περιόδου 2015-2018.

Όπως αναφέρει το οικονομικό επιτελείο, το Μεσοπρόθεσμο θα είναι περιγραφικό και γενικό αλλά θα δίνει το στίγμα της προσπάθειας που πρέπει να γίνει ώστε να νοικοκυρευτούν τα οικονομικά της χώρας. Η κυβέρνηση αποκλείει μειώσεις μισθών

και συντάξεων, ωστόσο, το… μάρμαρο θα πληρώσουν βασικά υπουργεία που θα δουν τους προϋπολογισμούς τους να μειώνονται.

Υπενθυμίζεται ότι το Μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 5 Μαΐου κάτι που δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα καθώς πρόκειται ουσιαστικά για μια κωδικοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης ώστε να συνεχιστούν οι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί που θα δώσουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να κάνει κοινωνική πολιτική (όπως με το μέρισμα) αλλά και να μη λάβει άλλο δάνειο. Το σχέδιο προβλέπει περισσότερους φόρους κατά 2,6 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία (κυρίως από τους ΕΦΚ σε καύσιμα και ποτά αλλά και από τον ΦΠΑ) και τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων, αλλά και νέες μεγάλες μειώσεις σε όλα τα υπουργείο.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν κυρίως το Εργασίας, το Παιδείας, το Υγείας και το Εθνικής Άμυνας, ενώ αν χρειαστεί θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Σε συνέντευξή του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας έστειλε το μήνυμα ότι το δημοσιονομικό κενό της τριετίας 2015-2017 θα αντιμετωπιστεί χωρίς νέους φόρους ή περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων. Ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών θα γίνει αισθητή στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία, όχι μόνο με τα 525 εκατ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος, αλλά ενδεχόμενα και με μείωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών, παράλληλα με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Στο πλαίσιο της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης όμως, η Τρόικα βάζει στο τραπέζι και τη μείωση ή κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα