To χωριό "Σκοτώστε τους Εβραίους" θέλει να αλλάξει όνομα

Το ισπανικό χωριό Castrillo Matajudios, το δεύτερο συνθετικό του οποίου μεταφράζεται ως «Σκοτώστε τους Εβραίους», θα διεξάγει δημοψήφισμα σχετικά με το αν θα αλλάξει το όνομά του. Οι 56 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι του χωριού θα κληθούν στις 25 Μαΐου να ψηφίσουν αν θέλουν να διατηρήσουν το όνομα ή να το αλλάξουν με ένα παρόμοιο, αλλά μη προσβλητικό όνομα, ,δήλωσε ο δήμαρχος Λορέντσο Ροντρίγκες Πέρες. Ιστορικές μελέτες

δείχνουν ότι το αρχικό όνομα του χωριού ήταν Castrillo Motajudios. Το δεύτερο συνθετικό του ονόματός του χρονολογείται από το 1035, όταν 66 Εβραίοι σκοτώθηκαν σε μια κοντινή πόλη και εκείνοι που γλίτωσαν εγκαταστάθηκαν στο λόφο.

Τα πρώτα στοιχεία που βρέθηκαν με αυτό το όνομα χρονολογούνται στο 1627, έναν αιώνα και πλέον μετά το διάταγμα του 1492 κατά το οποίο το ισπανικό στέμμα ανάγκαζε τους Εβραίους να αλλάξουν θρήσκευμα, να εγκαταλείψουν την Ισπανία, ή να καούν στην πυρά.

Παρά το γεγονός ότι Εβραίοι σκοτώθηκαν στην περιοχή, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το χωριό πήρε το σημερινό του όνομα από τους Εβραίους κατοίκους που έγιναν Καθολικοί και ήθελαν να πείσουν τους Ισπανούς ότι ήταν αντίθετοι με τους Εβραίους, υποστηρίζει ο Ροντρίγκες. Άλλοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να προέρχεται απλά από παραδρομή.

Η ιδέα ενός δημοψηφίσματος αυξήθηκε από προσπάθειες να τεκμηριώσουν το εβραϊκό παρελθόν του Castrillo Matajudios και να προσελκύσουν τουρίστες. «Υπάρχουν πάντα οι ιστορίες των ανθρώπων που ταξιδεύουν από εδώ στο Ισραήλ με ένα διαβατήριο που λέει Matajudios και θα ήθελαν να μην το έδειχναν» λέει ο δήμαρχος. Άλλοι κάτοικοι του χωριού αναφέρουν στους ξένους μόνο το πρώτο συνθετικό του ονόματος. Εβραίοι πάντως δεν ζουν στο χωριό, αν και πολλοί κάτοικοι έχουν αρχαίες εβραϊκές ρίζες. Το επίσημο σήμα της πόλης περιλαμβάνει το αστέρι του Δαβίδ.

Στις αρχές του χρόνου, η κυβέρνηση της Ισπανίας ζήτησε συγγνώμη από τους Εβραίους, προσφέροντας ιθαγένεια στους απογόνους εκείνων που αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/spain/10780228/Spanish-village-to-hold-referendum-over-Kill-Jews-name.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα