Καταπέλτης η Αριστερή Πλατφόρμα Λαφαζάνη για τις «αμερικανιές» του Τσίπρα

Ίσκρα: «Το αμερικανικό ινστιτούτο Levy, το οποίο έχει εγκαινιάσει σχέσεις και με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί όχημα για την παρέμβαση των ΗΠΑ στις ελληνικές οικονομικές εξελίξεις και συνδέεται με τις αμερικανικές ιμπεριαλιστικές βλέψεις επιρροής στη χώρα μας και στην περιοχή, ως αντίβαρο στη γερμανική επιρροή»

Ανεβαίνει με το θερμόμετρο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στο ΣΥΡΙΖΑ που αγγίζει

ζητήματα στρατηγικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τείνει να πάρει χαρακτηριστικά εσωκομματικής αναμέτρησης που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε στο μέλλον να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη συγκατοίκηση πλειοψηφίας και μειοψηφίας στο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή τη φορά η εσωκομματική αντιπολίτευση εγκαλεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εμμέσως πλην σαφώς για «σκοπιμότητες, αυταπάτες και προπαγάνδα» σε σχέση με τον οικονομική πολιτική που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας περί ρήτρας ανάπτυξης και ενός νέου New Deal στο πλαίσιο του ευρώ, αλλά δε μένει μόνο εκεί. Πάει παραπέρα και διά της πλαγίας κατηγορεί την ηγεσία Τσίπρα ότι παίζει το παιχνίδι «για την παρέμβαση των ΗΠΑ στις ελληνικές οικονομικές εξελίξεις, παρέμβαση που συνδέεται με τις αμερικανικές ιμπεριαλιστικές βλέψεις επιρροής στη χώρα μας και την περιοχή μας» και χαρακτηρίζει το Ινστιτούτο Levy ως «όχημα παρέμβασης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και ως αντίβαρο στη γερμανική επιρροή» και μάλιστα όπως τονίζεται σε άρθρο της Ίσκρα (εκφραστικό όργανο της Αριστερής Πλατφόρμας) το συγκεκριμένο αμερικανικό ινστιτούτο «έχει εγκαινιάσει σχέσεις και με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ»!

[photo_1]

Για πρώτη φορά με τέτοια οξύτητα η Αριστερή Πλατφόρμα και μάλιστα σε τέτοιους τόνους σηκώνει το θέμα των σχέσεων της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον αμερικανικό παράγοντα. Το συγκεκριμένο μακροσκελές άρθρο της Ίσκρα δημοσιεύεται με αφορμή το κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα της Κυριακάτικης Αυγής (16 Φεβρουαρίου 2014) που παρουσίασε έκθεση του αμερικανικού Ινστιτούτου Levy για την ελληνική οικονομία και εναλλακτικά σενάρια για τις προοπτικές της.

Ο αρθρογράφος Κλέαρχος Ν. Σμυρνιώτης επιχειρηματολογεί στο άρθρο του στην Ίσκρα αρνητικά στις βασικές προτάσεις του Levy που φιλοξένησε δίνοντας χώρο στις σελίδες της η Αυγή και τονίζει ότι «τα όσα προτείνει το Levy είναι "ουτοπικά" είτε αναποτελεσματικά είτε και τα δύο μαζί και εν πάση περιπτώσει δεν μπορούν να δώσουν άμεσα διέξοδο στη χώρα, τότε γιατί προβάλλονται από το Ινστιτούτο; Το Levy, κατά πάσα πιθανότητα, ασκεί προπαγάνδα στην Ελλάδα και κάνει προτάσεις μόνο και μόνο για να βελτιώσει την εικόνα των ΗΠΑ στη χώρα μας σε αντιστάθμισμα της Γερμανικής επιρροής. Αξίζει να προσθέσουμε και κάτι ακόμα: Το Levy κάνει μη "ρεαλιστικές" και καθόλου αποτελεσματικές προτάσεις προκειμένου να αποφύγει τη μόνη θετική απάντηση στην κρίση: την έξοδο από την ευρωζώνη και την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Γιατί μόνο η συγκρότηση εθνικού νομίσματος μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για τη γενναία ενίσχυση της ρευστότητας στη χώρα, προκειμένου να ενισχυθούν σημαντικά οι δημόσιες επενδύσεις και η χρηματοδότηση στην οικονομία. Χωρίς αυτή τη ρευστότητα και φυσικά με τερματισμό της λιτότητας, δεν μπορεί να συζητάμε σοβαρά για έξοδο της χώρας από τον κρισιακό βάλτο».

[photo_2]

Αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι η Ίσκρα έβγαινε πιο επιθετικά (σε σχέση με τις προσεκτικές τοποθετήσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ) και κατά των Αμερικανών στο θέμα του Κυπριακού με βάση τις τελευταίες εξελίξεις κάνοντας λόγο για «σχέδιο αμερικανικής έμπνευσης τύπου Ανάν 2».

Υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε θέσει το θέμα των σχέσεων Τσίπρα με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στο πλαίσιο μιας «αντιΜέρκελ» πολιτικής το οποίο ωστόσο δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα στο ΣΥΡΙΖΑ καθώς τον φέρνει αντιμέτωπο με κομβικής σημασίας εθνικά θέματα της χώρας που άπτονται της συνολικότερης στρατηγικής των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς απαντώντας χωρίς να το λέει ανοιχτά στα ερωτήματα του άρθρου μας ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημείωνε ότι «παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην στρατηγική επιδίωξή του για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα σημάνει τέλος στην τουρκική κατοχή και θα οδηγήσει σε μια δικοινοτική-διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Στo πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ πάντοτε στήριζε τις γέφυρες διαλόγου και συνεννόησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων ως ακρογωνιαίο λίθο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή προς όφελος των λαών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις και θα βρίσκεται σε επαφή και συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου για την επίτευξη μιας πραγματικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».

Σε κάθε περίπτωση και το θέμα των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την «υπερατλαντικό σύμμαχο» είναι ένα ακόμα ζήτημα που διχάζει το εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως δείχνουν τα πράγματα και άπτεται των διαφωνιών τόσο για ζήτημα της οικονομίας όσο και των εθνικών θεμάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα