Έχει γίνει η Γερμανία το «μπουρδέλο της Ευρώπης»;

Η Γερμανία νομιμοποίησε την πορνεία το 2002, δημιουργώντας μια ιδιαίτερα επικερδή βιομηχανία, γράφει το BBC.

Μια παρέα ανδρών με κόκκινες και λευκές ρόμπες κάνουν βόλτες στον χώρο υποδοχής. Γυναίκες με ψηλά τακούνια κάθονται στο μπαρ σε μια ομίχλη καπνού από τσιγάρα, κουβεντιάζοντας με τους πελάτες και γελώντας. Βρισκόμαστε στον «Παράδεισο» της Στουτγκάρδης, έναν από τους μεγαλύτερους οίκους ανοχής στην Ευρώπη. Και όλα είναι νόμιμα. Ο χώρος, που κόστισε πάνω από 6 εκατ. ευρώ και άνοιξε το 2008, διαθέτει ένα εστιατόριο, ένα

σινεμά, ένα σπα και 31 ιδιωτικές αίθουσες για τους εκατοντάδες άνδρες πελάτες που προσελκύει κάθε μέρα.
Η Γερμανία νομιμοποίησε την πορνεία το 2002, δημιουργώντας μια βιομηχανία που πλέον αξίζει 16 δις ευρώ ετησίως. Αντιμετωπίζοντας την πορνεία ως μια δουλειά όπως κάθε άλλη, η ιδέα ήταν να απομακρυνθούν οι εκδιδόμενες γυναίκες από τους νταβατζήδες που διαχειρίζονται συνήθως το εμπόριο του σεξ.

Τα συνταξιοδοτικά συστήματα
Οι εργαζόμενοι του σεξ στη Γερμανία μπορούν πλέον να πληρώνουν για συντάξεις και για ασφάλιση υγείας. Αλλά οι επικριτές λένε ότι η φιλελεύθερη προσέγγιση της Γερμανίας στους νόμους του σεξ έχει αποτύχει παταγωδώς, μετατρέποντας τη χώρα σε αυτό που αποκαλούν «μπουρδέλο της Ευρώπης». Ο αριθμός των ιερόδουλων στη Γερμανία πιστεύεται ότι έχει διπλασιαστεί σε 400.000 τα τελευταία 20 χρόνια.
Η αγορά κυριαρχείται πλέον από τους «υπερ- οίκους ανοχής», οι οποίοι προσφέρουν σεξ σε σχεδόν βιομηχανική κλίμακα, συχνά για τους τουρίστες, πολλοί από τους οποίους μεταφέρονται με πούλμαν από το εξωτερικό. Πολλές από τις γυναίκες που εργάζονται στο Paradise της Στουτγάρδης είναι από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία.
Η φεμινίστρια Alice Schwarzer ήταν επικεφαλής μιας εκστρατείας για να αλλάξει πορεία η Γερμανία σχετικά με τους νόμους της πορνείας και να αντιγράψει την προσέγγιση της Σουηδίας, όπου είναι παράνομο να αγοράζουν σεξουαλικές υπηρεσίες, όχι όμως και να τις πουλούν. Αυτό σημαίνει ότι ένας άνδρας που «ψωνίζει» μια πόρνη αντιμετωπίζει ένα βαρύ πρόστιμο ή δίωξη, αλλά η γυναίκα όχι. Αυτό το μοντέλο έχει σιγά-σιγά κερδίσει έδαφος σε όλη την Ευρώπη και το σκέφτονται πλέον σοβαρά σε επτά χώρες, κυρίως στη Γαλλία.
Μια διετής βρετανική κοινοβουλευτική έρευνα για το εμπόριο του σεξ, που θα δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα, αναμένεται να προτείνει το ίδιο σουηδικό μοντέλο στην Αγγλία και την Ουαλία, αν και οποιαδήποτε αλλαγή στο νόμο είναι εξαιρετικά απίθανη πριν από τις γενικές εκλογές του 2015.
Όπως έχουν τα πράγματα, η αγορά και η πώληση σεξ είναι τεχνικά νόμιμη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μια σειρά από συναφείς δραστηριότητες, όπως η λειτουργία ενός πορνείου, θεωρούνται ποινικά αδικήματα. Το πρόβλημα είναι ότι οι πιο σφιχτοί νόμοι σε ένα μέρος της Ευρώπης επηρεάζουν συχνά ένα άλλο. Οι γερμανοί ιδιοκτήτες οίκων ανοχής κοντά στα γαλλικά σύνορα έχουν ήδη ετοιμαστεί για αύξηση των πελατών, αμέσως μόλις εφαρμοστούν οι αυστηρότεροι νόμοι στη Γαλλία.

Η Paradise Island Entertainment, η αλυσίδα στην οποία ανήκει το υπερ- πορνείο της Στουτγάρδης και τέσσερις άλλοι οίκοι ανοχής σε όλη την κεντρική Ευρώπη, είναι έτοιμη να ανοίξει τον επόμενο, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα γαλλικά σύνορα, στη γερμανική πόλη Σάαρλαντ. «Η αλλαγή του νόμου στη Γαλλία, η οποία θα τιμωρεί τους αγοραστές του σεξ, είναι σαν να κερδίσαμε το λαχείο, διότι θα φτάσουν ακόμα περισσότεροι Γάλλοι πελάτες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τοποθεσία είναι απολύτως τέλεια», δήλωσε ο επικεφαλής μάρκετινγκ της εταιρείας Michael Beretin.


«Αδύνατη η απαγόρευση»
«Δεν είναι δυνατόν να απαγορευθεί η πορνεία. Αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία είναι ανοησία. Δεν μπορείς να διώκεις έναν άντρα για κάτι που θέλει να κάνει μια γυναίκα» υποστηρίζει. Στην Σααρμπρύκεν υπάρχει ανησυχία σχετικά με την αύξηση του διασυνοριακού εμπορίου του σεξ, με τους επικριτές να ισχυρίζονται ότι η πορνεία στους δρόμους έχει αυξηθεί, παρά την αύξηση των νομιμοποιημένων οίκων ανοχής. Η σοσιαλίστρια δήμαρχος της πόλης, Charlotte Britz, υποστήριξε τους νέους νόμους για την πορνεία, όταν εισήχθησαν το 2002, αλλά τώρα σκέφτεται ότι το θέμα της απελευθέρωσης έχει παραγίνει.

«Η πορνεία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στη Γερμανία και έχουμε οίκους ανοχής στο κέντρο της πόλης που είναι περισσότερο ή λιγότερο αποδεκτοί, αλλά τώρα απλά το θέμα έχει παρατραβήξει», είπε. «Δεν θα έπρεπε κάθε χώρα να προσφέρει μια διαφορετική λύση. Αντ 'αυτού θα πρέπει να συμφωνήσουμε νόμους σε ευρωπαϊκή κλίμακα και έτσι δεν θα είχαμε σεξουαλικό τουρισμό από τη μία χώρα στην άλλη». Η ιδέα μίας διασυνοριακής συμφωνίας θα μπορούσε να συζητηθεί την Τρίτη, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει αν θα υποστηρίξει επίσημα το αυστηρότερο σουηδικό μοντέλο. Οποιαδήποτε απόφαση δεν θα είναι δεσμευτική για τα επιμέρους κράτη της ΕΕ, αλλά αν η ψηφοφορία περάσει θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση επί των εθνικών κυβερνήσεων ώστε να επανεξετάσουν το ευρύτερο θέμα της ρύθμισης του εμπορίου του σεξ.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-26261221

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα