Καμία μείωση μισθών ή συντάξεων στον Προϋπολογισμό,μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις

Κανένα οριζόντιο μέτρο, αλλά στοχευμένες κινήσεις που θα φέρουν έσοδα στα ταμεία του κράτους, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2014 ο οποίος είναι μεν φιλόδοξος ως προς τις προθέσεις του, ωστόσο, είναι υλοποιήσιμος, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές, όπως προανήγγειλε η Κομισιόν.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε κανένα μέτρο που θα πλήττει μισθούς και συντάξεις, πέρα των όσων συμφωνήθηκαν και θα ισχύσουν και με το σκεπτικό αυτό θα προχωρήσει η ψήφιση

του προϋπολογισμού.

Το κρίσιμο στοίχημα του οικονομικού επιτελείου είναι να κλείσει την μαύρη τρύπα στα δημοσιονομικά του 2014 και να εμφανίσει νέο πλεόνασμα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Τα περισσότερα έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός θα προέλθουν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την αναγκαστική είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, κυρίως όσων χρωστούν και δεν πληρώνουν με το έτσι θέλω.

Οι ποινικές διώξεις φοροφυγάδων καθώς και οι κατασχέσεις θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Προβλέπεται επίσης κατάργηση φορέων που δεν χρειάζονται ή συγχωνεύσεις ώστε να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες. Λουκέτο σε φορείς του δημοσίου προανήγγειλε και ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον SKAI όπου επιβεβαίωσε το λουκέτο στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας και είπε ότι θα υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις, όπου χρειάζεται καθώς και απολύσεις.

Προβλέπεται επίσης η είσπραξη 270 εκατ. ευρώ από φόρους που είχαν ψηφιστεί τους προηγούμενους μήνες, όπως το τέλος πλόων και ο φόρος υπεραξίας σε μετοχές και ακίνητα ή αποθεματικά που δεν είχαν φορολογηθεί.

Περικοπές ύψους 280 εκατ. ευρώ θα υπάρξουν λόγω της μείωσης του αριθμού των προσλήψεων, κυρίως εκπαιδευτικών καθώς πλέον το κενό των αναπληρωτών καλύπτεται με την αύξηση του ωραρίου εργασίας. Ακόμη από το δημόσιο θα υπάρξουν απολύσεις, μετακινήσεις αλλά και πλήρης εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε φορείς που «λούφαραν» από την όλη διαδικασία.

Στα μέτρα που προβλέπονται αξιοσημείωτα είναι αυτά που αναφέρονται στη μείωση κατά 65 εκατ. ευρώ των κρατικών επιχορηγήσεων σε φορείς, δήμους, ΔΕΚΟ, η αναδιάρθρωση των κρατικών φορέων και νέες παρεμβάσεις (που ήδη κάνει ο Αδ. Γεωργιάδης) για τον έλεγχο και μείωση των δαπανών στον τομέα της υγείας, με εξοικονόμηση, μεταξύ άλλων, από τη συγχώνευση νοσοκομειακών μονάδων.

Η εισφοροδιαφυγή στα Ταμεία είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης η οποία υπολογίζει ότι μπορεί να εισπράξει περί τα 600 εκατ. ευρώ ενώ θα υπάρξει πλήρης αναδιοργάνωση του ΟΑΕΕ. Θα υπάρξει διασταύρωση όλων των στοιχείων για τα ταμεία με τα στοιχεία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) των εργοδοτών μέσω των οποίων καταβάλλονται οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης, μηχανισμός είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), με υποχρεωτική δήλωση και καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μέσω των ΑΠΔ για το σύνολο των εργοδοτών. Μηχανισμός είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΤΑΠΙΤ). Καθολικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις μεταξύ των δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Το χειρότερο όλων των μέτρων είναι αυτό που ψηφίστηκε πριν μερικούς μήνες και αφορά στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων με στόχο την εξοικονόμηση 3,4 δισ. ευρώ. Δεν θα υπάρξει περικοπή στους ένστολους, ούτε επιβολή εισφοράς στον τζίρο των επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα