Και πάλι τρέχουν στο παρά.. πέντε: 70 προαπαιτούμενα σε 7 ημέρες

Μπορεί να έχουν μεσολαβήσει πολλές εβδομάδες από την τεχνική συμφωνία του Δεκεμβρίου, αλλά και πάλι δημιουργήθηκε η ανάγκη για επιτάχυνση στο παρά.. πέντε ώστε να μην χαθούν τα χρονικά "τελεσίγραφα" που τίθενται για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να αποσταλεί η "Επιστολή Προθέσεων" των κ.κ. Τσίπρα, Τσακαλώτου, Στουρνάρα

προς το ΔΝΤ με την οποία θα δεσμεύεται εκ νέου η Ελλάδα για συγκεκριμένες παρεμβάσεις, αλλά και να ολοκληρωθεί ένα πλέγμα τηλε-διαβουλεύσεων για τις διαφωνίες που συνεχίζουν να υπάρχουν στα κείμενα του μνημονίου που επικαιροποιούνται και περιλαμβάνουν όλες τις δεσμεύσεις και για τους επόμενους μήνες.

Επίσης, σε νομοθετικό/εφαρμοστικό επίπεδο, το αργότερο έως την επόμενη Παρασκευή 19 Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει περίπου 70-80 προαπαιτούμενα που παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα (σ.σ. επί συνόλου 110): θα πρέπει να έχει ψηφίσει τον εφαρμοστικό Νόμο χωρίς "παρεκκλίσεις" (σ.σ. η ψήφιση έχει οριστεί για την προσεχή Δευτέρα) και όποια άλλη νομοθετική διάταξη κριθεί αναγκαία, αλλά και να φέρει ακόμα 20- 30 προαπαιτούμενα μέσω εφαρμοστικών διατάξεων.

Από την προσεχή Παρασκευή και μετά, η Επιτροπή καλείται να ενσωματώσει όλες τις αλλαγές στο τελικό κείμενο της έκθεσης συμμόρφωσης (Compliance Report) βάση της οποίας θα αποφασίσουν οι ΥΠΟΙΚ στην σύνοδο της 22ας Ιανουαρίου.

Το νέο EWG, η συγκρατημένη αισιοδοξία και το "καλό κλίμα"

Έτσι, χθες, αξιωματούχοι της ευρωζώνης προανήγγειλαν νέα – έκτακτη - σύνοδο των επιτελών των υπουργών οικονομικών (EWG) που θα λάβει χώρα στις 22 Ιανουαρίου (πριν από το Eurogroup) και στην οποία θα κριθεί το κατά πόσο η ελληνική πλευρά έχει υλοποιήσει και τα 110 προαπαιτούμενα (ώστε να υπάρξει η πολιτική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση).

Όσο για την χθεσινή "καθιερωμένη" σύνοδο του EWG, πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι έγινε "σε καλό κλίμα" και ότι "υπήρξε θετική αποτίμηση της πορείας υλοποίησης των προαπαιτούμενων".

Αλλά και πηγές των θεσμών νωρίτερα χθες ανέφεραν ότι τηρούν στάση αναμονής και παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την δυνατότητα της κυβέρνησης να εκπληρώσει εγκαίρως και επαρκώς όλα τα προαπαιτούμενα. Θεωρούν καθοριστική ημέρα την Δευτέρα και την "ομαλή" ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Σημειώνεται ότι το EWG έγινε για πρώτη φορά με την νέα του σύνθεση: ο νέος πρόεδρος του οργάνου, ο Ολλανδός Χανς Φάιλμπριφ, αντικατέστησε πλέον και επισήμως τον Αυστριακό Τόμας Βίζερ. Η νέα αλλαγή "φρουράς" γίνεται από σήμερα, καθώς αναλαμβάνει και επισήμως τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο στην θέση του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η δόση των 4,5 δισ. ευρώ

Πάντως χθες το ΥΠΟΙΚ χαμήλωσε από μόνο του τον "πήχη" προσδοκιών για το ύψος της δόσης. Σημειώνεται ότι επισήμως ο Προϋπολογισμός αναφέρεται σε δόση 5,5 δισ. ευρώ για μία αξιολόγηση που θα ολοκληρωνόταν μέσα στο 2017 (σ.σ. με εκταμίευση δόσης), ενώ η "υστέρηση" στην καταβολή δόσεων από το 2015 μέχρι σήμερα λόγω χρονοκαθυστερήσεων στις αξιολογήσεις είναι μεγάλη.

Το ΥΠΟΙΚ λοιπόν ξεκαθάρισε ότι το ποσό της εκταμίευσης θα κυμανθεί γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως "αυθαίρετα", δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για 7,5 - 8 δισ. ευρώ. Ανέφερε ότι από το ποσό αυτό για τις ταμειακές ανάγκες της χώρας, για το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου, χρειάζονται 3 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο περίπου 1,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το ποσό που πλέον "ζητά" το ΥΠΟΙΚ είναι χαμηλότερο και από την αναφορά του ίδιου του Προϋπολογισμού, αλλά και από σενάρια που κυκλοφορούν εδώ και καιρό για διπλάσια σε αξία δόση με στόχο να υπάρχει και ένα ποσό ως μαξιλάρι διαθεσίμων που θα δίνει το "σήμα" προς τις αγορές στις οποίες επιχειρεί να επιστρέψει η Ελλάδα.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα