Ιστορική συνάντηση Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο

Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο εμφανίστηκαν μαζί τη Δευτέρα το πρωί, περπατώντας δίπλα-δίπλα σε μια φιλόξενη τελετή προτού ξεκινήσουν οι πρώτες επίσημες συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεών τους, μετά από δεκαετίες ψυχροπολεμικής εχθρότητας. Οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τη διαδρομή προς την εξομάλυνση των σχέσεων, και τις βαθιές διαφορές που εξακολουθούν να τους χωρίζουν οικονομικά και πολιτικά, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κούβα και θεμάτων σχετικά με τα ανθρώπινα

δικαιώματα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής στο Παλάτι της Επανάστασης, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν θερμή χειραψία πριν από την επιθεώρηση μιας στρατιωτικής τιμητικής φρουράς. Ο Ομπάμα έκανε μια συμβολική κίνηση κατευθυνόμενος προς τον αρχηγό της στρατιωτικής κουβανικής μπάντας για να τον συγχαρεί για τις επιδόσεις τους στο "The Star-Spangled Banner" (τον αμερικανικό εθνικό ύμνο) -ένα κομμάτι που σίγουρα δεν περιλαμβανόταν στο ρεπερτόριό τους.

Ο Ομπάμα αντάλλαξε χειραψίες με πολλούς Αμερικανούς και Κουβανούς αξιωματούχους, οι οποίοι παρατάχθηκαν στις αντίθετες πλευρές της στενής αίθουσας. Η εξέλιξης της σημερινής συνάντησης απασχολούσε επί πολλές εβδομάδες τις αμερικανικές και κουβανικές κυβερνήσεις. Και οι δύο ήταν αποφασισμένες να επιδείξουν μια νέα δυναμική φιλίας και δέσμευσης, ενώ επιμένουν ότι παρέμειναν πιστές στις αρχές τους.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν ήταν σίγουροι μέχρι την τελευταία στιγμή κατά πόσον θα ακολουθήσει μία συνέντευξη Τύπου με ερωτήσεις και απαντήσεις με τους δημοσιογράφους, κάτι που ο Ομπάμα συνηθίζει μετά τη συνάντησή του με ξένους ηγέτες, όχι όμως και ο Κάστρο. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο Ομπάμα σχεδιάζει να θέσει το ζήτημα της κατασταλτικής τακτικής της Κούβας, καθώς λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του προέδρου η κυβέρνηση έθεσε υπό κράτηση αντιφρονούντες. Οι Κουβανοί συνηθίζουν να ασκούν αυστηρό έλεγχο σε όλα όσα συμβαίνουν στο νησί και επί εβδομάδες προειδοποιούσαν τους πολίτες να μην διαταράξουν την επίσκεψη του Ομπάμα.

Η συνάντηση των ηγετών είναι η τρίτη μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων το Δεκέμβριο του 2014. Συναντήθηκαν και αντάλλαξαν χειραψία τον Απρίλιο του 2015 σε μια σύνοδος κορυφής των εθνών του Δυτικού Ημισφαιρίου στην Πόλη του Παναμά, και μίλησαν τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όταν ο Ομπάμα είπε στον Κάστρο ότι θα ήθελε να τον επισκεφθεί φέτος υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Πριν συναντηθεί με τον Κάστρο, ο πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Χοσέ Μαρτί, δημοσιογράφου, ποιητή και ήρωα της κουβανικής ανεξαρτησίας, τον οποίον τιμούν τόσο στο Μαϊάμι όσο και στην Αβάνα. Αργότερα, ο Ομπάμα και η πρώτη κυρία, Μισέλ Ομπάμα, θα παραστούν σε επίσημο δείπνο στο παλάτι.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα