Ιστορική απόφαση της Fed: Αύξησε τα επιτόκια

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε, έπειτα από μια δεκαετία σχεδόν, την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης από το μηδέν, με 0,25%, αναφέροντας ότι με μια σταδιακή προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής θα συνεχίσει να επεκτείνεται μετριοπαθώς η οικονομική δραστηριότητα και να ενισχύονται οι δείκτες απασχόλησης. "Με την οικονομία να πηγαίνει καλά και να αναμένεται να συνεχίσει την καλή της πορεία, η επιτροπή κρίνει ότι μια μέτρια αύξηση των

επιτοκίων είναι σωστή" δήλωσε η πρόεδρος της Fed Tζάνετ Γέλεν στη συνέντευξη Τύπου.

Με την απόφαση αυτή η Fed βάζει τέλος στα σενάρια για το εάν ή όχι θα ξεκινούσε το 2015 ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που επιβλήθηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09. Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, ο δείκτης Dow Jones εμφάνιζε άνοδο πάνω από 1% και ο δείκτης S&P 500 κέρδη της τάξεως του 1,2%, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε ελαφρώς στα 1,0898 ως προς το ευρώ.

Η Fed τόνισε ότι μετά τη χθεσινή απόφαση η νομισματική πολιτική θα εξακολουθεί να είναι υποστηρικτική ώστε να υπάρχει επαρκής ενίσχυση της αγοράς εργασίας και να επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% από το 0,5% που ανακοινώθηκε για τον Νοέμβριο. Η Γέλεν δήλωσε πως δεν θα ήθελε να περιμένει πολύ για την επόμενη κίνηση της Fed και επεσήμανε ότι με τα επιτόκια κοντά στο μηδέν δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να ανταποκριθεί η Fed σε μια κρίση. Προσέθεσε, επίσης, πως αιφνιδιάστηκε από τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, εκφράζοντας την ανάγκη για τη σταθεροποίησή τους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η επόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed θα γίνει στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Απριλίου. Η Γέλεν και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, που αποφασίζουν για το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ, ξεκαθαρίζουν πως η πορεία των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από την οικονομική προοπτική της χώρας έτσι όπως διαμορφώνεται από τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία. "Η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται σε μετριοπαθείς ρυθμούς", αναφέρει η ανακοίνωση της Fed, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός των μισθών παραμένει χαμηλός και τα στοιχεία για τις καθαρές εξαγωγές ανίσχυρα. Επισημαίνει όμως ότι οι συνθήκες στην απασχόληση εξακολουθούν να ενισχύονται, με άνοδο των δαπανών από τα νοικοκυριά και των πάγιων επενδύσεων από τις επιχειρήσεις να ακολουθούν ανοδική πορεία.

Η Fed αναφέρθηκε και στις χρηματοπιστωτικές και διεθνείς εξελίξεις, ως παράγοντες που θα καθορίσουν τις επόμενες αποφάσεις της επιτροπής για τα επιτόκια μαζί με τον πληθωρισμό, τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και την πρόοδο στην απασχόληση. Όπως άλλωστε τόνισε η Γέλεν στη συνέντευξη Τύπου, οι κίνδυνοι από την παγκόσμια οικονομία παραμένουν. Αναφορικά με τον πληθωρισμό δήλωσε πως δεν είναι αναγκαίο να φθάσει στο 2% αλλά να προσεγγίσει τον στόχο για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων.

Η Fed διατήρησε κατά το μεγαλύτερο μέρος αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για την οικονομία που είχαν διατυπωθεί τον Σεπτέμβριο, διαβλέποντας πτώση της ανεργίας στο 4,7% και ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2016. Η επίδραση της κίνησής της στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών δεν είναι σαφής. Απομένει να δούμε πως θα αντιδράσουν στις μακροπρόθεσμες υποθήκες, τα καταναλωτικά δάνεια και άλλες μορφές πίστωσης, τονίζουν οι αναλυτές.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα