Ισπανία: Συμφώνησαν Σοσιαλιστές και Ciudadanos

Σχεδόν δέκα εβδομάδες μετά από τις εκλογές στην Ισπανία, οι Σοσιαλιστές της χώρας ανακοίνωσαν μια συμφωνία με το κεντρώο κόμμα Ciudadanos. Το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, όμως, δε φαίνεται να οδηγείται σε άμεση λύση.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι πέτυχε συμφωνία με το κεντρώο κόμμα Ciudadanos που θα δώσει ώθηση στον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες, καθώς επιδιώκει να εισπράξει αρκετές

ψήφους για να γίνει πρωθυπουργός. Παρά την υποστήριξη των Ciudadanos, όμως, ο Σάντσες θεωρείται απίθανο να έχει πλειοψηφία για να εκλεγεί πρωθυπουργός.

Ο Σάντσες αντιμετωπίζει δυσκολίες στη συνεννόηση με ένα από τα δύο νέα κόμματα της Βουλής- το Podemos που είναι εναντίον της λιτότητας και το φιλικό προς τις επιχειρήσεις Ciudadanos - που ήρθαν στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα στις γενικές εκλογές. Το Podemos απέρριψε οριστικά τη δημιουργία μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με τους Σοσιαλιστές εάν ο Σάντσες κατέληγε σε συμφωνία με το Ciudadanos, το οποίο οι αριστεροί θεωρούν κεντροδεξιά.

Το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, παρότι είχε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές του Δεκεμβρίου, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ραχόι δήλωσε ότι νέες εκλογές ήταν πιθανές τον Ιούνιο. Ο Σάντσες χαρακτήρισε "θλιβερή" τη συνθηκολόγηση με τον Ραχόι, καθώς πίστευε ακόμα ότι είναι δυνατή μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Το κόμμα του Ραχόι απέρριψε τη συμμετοχή σε οποιονδήποτε συνασπισμό δεν ήταν επικεφαλής. Η ψήφος εμπιστοσύνης στο νέο σχηματισμό έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Μαρτίου.

dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα