Νίκη Ντόναλντ Τραμπ και στη Νεβάδα

Ο Ντόναλντ Τραμπ θριάμβευσε στις προκριματικές εκλογές της Νεβάδα, την Τρίτη, με μια ηχηρή νίκη που εδραίωσε τη θέση του ως πρωτοπόρος προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων. Ο δισεκατομμυριούχος τηλεστάρ έχει κερδίσει τρεις από τις τέσσερις πολιτείες του πρώτου γύρου, ενώ έχει κερδίσει τη Νότια Καρολίνα και το Νιου Χάμσαϊρ.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Associated Press, ο Τραμπ κέρδισε το 45,9% των ψήφων.

Ο

Μάρκο Ρούμπιο και ο Τεντ Κρουζ, οι δύο κύριοι αντίπαλοι του Τραμπ, αγωνίστηκαν για τη δεύτερη θέση, με τον Ρούμπιο στο 23,9% και τον Κρουζ με 21,4%. Ωστόσο, η μάχη τους για τη δεύτερη θέση επισκιάστηκε από το μέγεθος της νίκης του Τραμπ, τον οποίο όπως φαίνεται ψήφισαν ακόμα και όσοι ήταν μέχρι πρότινος πιστοί στους αντιπάλους τους.

Στο πάρτι της νίκης του στο Treasure Island Hotel & Casino του Λας Βέγκας, ο Τραμπ περιέγραψε την ποικιλομορφία των υποστηρικτών του. "Κερδίσαμε τους ευαγγελιστές. Κερδίσαμε τους νέους. Κερδίσαμε τους ηλικιωμένους. Κερδίσαμε αυτούς με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Κερδίσαμε αυτούς με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Λατρεύω το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Είμαστε τα πιο έξυπνα άτομα, είμαστε οι πιο πιστοί άνθρωποι" είπε. Ιδιαίτερα ευχαριστημένος φάνηκε με τις ψήφους των Λατίνων -έλαβε σχεδόν τις μισές. "Νούμερο ένα στους ισπανόφωνους" είπε. "Χαίρομαι πραγματικά γι' αυτό". Και ήταν μάλλον έκπληξη δεδομένου ότι έχει αποκαλέσει τους Μεξικάνους "βιαστές" και "εγκληματίες".

Ενώ όψει Σούπερ Τρίτης

Οι Ρεπουμπλικάνοι τώρα περιμένουν την 1η Μαρτίου, την αποκαλούμενη Σούπερ Τρίτη, κατά την οποία 11 πολιτείες θα διεξάγουν εκλογές που θα έχουν καθοριστικό αντίκτυπο στον προεκλογικό αγώνα. Ο Τραμπ φαίνεται να έχει το προβάδισμα σε όλες τις πολιτείες σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες, εκτός από το Αρκάνσας και το Τέξας, την πολιτεία του Κρουζ. Σε μια ένδειξη του εύρους της στήριξης του, ο Τραμπ προηγείται σε βαθιά συντηρητικές πολιτείες της Σούπερ Τρίτης, όπως η Αλαμπάμα, η Γεωργία και η Αλάσκα, αλλά και σε πολιτείες που κλίνουν προς τους Δημοκρατικούς όπως η Μινεσότα. Στη Μασαχουσέτη, μια άλλη πολιτεία που κλίνει προς αριστερά την Σούπερ Τρίτη, ο Τραμπ προηγείται με 50 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που δίνει στον Ρούμπιο 16%.Τόσο ο Κρουζ όσο και ο Ρούμπιο χρειάζονταν μια νίκη στη Νεβάδα για να αποτελέσουν μια ουσιαστική πρόκληση για τον Τραμπ. Σε μια πρόσφατη εμφάνισή του στο Λας Βέγκας, ο Τραμπ εμφανίστηκε άφοβος και απαλλαγμένος από τους συνήθεις κανόνες της πολιτικής. Χαρακτήρισε τον Κρουζ "άρρωστο", είπε ότι οι απαγορευμένες τεχνικές βασανιστηρίων δεν αρκούν και αντέδρασε σε έναν ταραξία λέγοντας: "Θα ήθελα να του ρίξω μια μπουνιά". Παρά το γεγονός ότι η εκστρατεία των Ρεπουμπλικάνων είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, και ο Τραμπ απέχει πολύ από τους 1.237 συνέδρους που απαιτούνται για να εξασφαλίσει το χρίσμα του κόμματος, τώρα είναι σαφώς κυρίαρχος. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε μια αλλαγή στους κανόνες διορισμού που εισήγαγε η Εθνική Επιτροπή Ρεπουμπλικανικού (RNC) μετά την εκστρατεία του 2012 που κέρδισε ο Μιτ Ρόμνεϊ.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα