Ισπανία: Περιφερειακές εκλογές-βαρόμετρο

Στην εκστρατεία πριν από τις περιφερειακές και τοπικές εκλογές σε όλη την Ισπανία την Κυριακή, ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλένθια, Αλμπέρτο Φάμπρα, αποφάσισε να τραβήξει μια «κόκκινη γραμμή» στη διαφθορά. Υποσχέθηκε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν κατηγορούμενο από τον Λαϊκό Κόμμα του να είναι και πάλι υποψήφιος. Το πρόβλημα είναι να βρει πολιτικούς που δεν έχουν κατηγορηθεί. Κι έτσι, η κόκκινη γραμμή του κατέληξε μάλλον γκρίζα…

Σε όλη αυτήν την περιοχή, περίπου 50 πολιτικοί που

κατηγορούνται ελπίζουν να επανεκλεγούν, ακόμα και αν ετοιμάζονται να εμφανιστούν ενώπιον των δικαστηρίων σε υποθέσεις που σχετίζονται κυρίως με την κακή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, όπως το να παίρνουν μίζες για ανάθεση κρατικών συμβάσεων. Ενώ η επαρχία της Βαλένθια ξεχωρίζει ως ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ανακύκλωσης «μολυσμένων» πολιτικών, το πρόβλημα αυτό μαστίζει το σύνολο της χώρας. Τα αποτελέσματα της Κυριακής, θα αποτελέσουν ένα μέτρο ευαισθησίας των ψηφοφόρων στη σταυροφορία κατά της διαφθοράς, που έχουν ξεκινήσει τα κόμματα-αντάρτες: οι Podemos από την άκρα αριστερά και οι Ciudadanos στην κεντροδεξιά.

Η Βαλένθια είναι προπύργιο του Λαϊκού Κόμματος του Φάμπρα και του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και έτσι τα αποτελέσματα στην περιοχή θεωρούνται ενδεικτικά της πιθανότητας να κερδίσει ξανά τις γενικές εκλογές ο Ραχόι, στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των υποψηφίων που τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε εθνικό επίπεδο, εν μέρει λόγω της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων της Ισπανίας. Ο Ρερίσο Γκαρσία Αθορίν, ένας κοινωνιολόγος ο οποίος δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με τη διαφθορά αυτό το μήνα, δήλωσε ότι 467 δήμαρχοι σε όλη τη χώρα έχουν αντιμετωπίσει διώξεις, οι περισσότεροι από αυτούς από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008. Από αυτούς, βρήκε ότι 89 είχαν καταδικαστεί και 90 είχαν απαλλαχθεί τον καθηκόντων τους, ενώ οι υπόλοιποι αναμένουν ακόμη δικαστικές αποφάσεις.

Η Βαλένθια, ειδικότερα, πρωταγωνίστησε σε περιπτώσεις διαφθοράς. Μεταξύ των κατηγορουμένων πολιτικών οι οποίοι είναι υποψήφιοι στην περιοχή, πέντε δήμαρχοι προέρχονται από το Λαϊκό Κόμμα, αλλά υπάρχουν και Σοσιαλιστές και εκπρόσωποι μικρότερων κομμάτων. Αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο στην Ισπανία για τη δήλωση ανακριβών στοιχείων για το έλλειμμα της, όχι λόγω των αποτυχιών της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά επειδή η Βαλένθια «έστελνε συστηματικά ανακριβείς πληροφορίες στις εθνικές στατιστικές αρχές εδώ και πολλά χρόνια» σχετικά με τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο Φαμπρά διέγραψε ένα από τα πιο υψηλόβαθμα μέλη του κόμματός του, τον Αλφόνσο Ρους, όταν ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser μετέδωσε μία ηχογραφημένη συνομιλία στην οποία ο Ρους φέρεται να μετρούσε τα χρήματα από μία δωροδοκία που είχε λάβει.

Ο Ρους αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να βγει η δικαστική απόφαση. Ενώ η υπόθεση ακόμα διερευνάται, ο Ρους υποσχέθηκε να εξηγήσει την υπεράσπισή του ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε πολιτική «δολοπλοκία» μετά τις εκλογές. Την Κυριακή, ελπίζει να επανεκλεγεί ως δήμαρχος της Ξάτιβα, ακόμη και χωρίς την επίσημη υποστήριξη του Λαϊκού Κόμματος. Ομοίως, ορισμένοι πολιτικοί στους οποίους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες λένε ότι έχουν αρνηθεί να παραιτηθούν ή να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία της Κυριακής, επειδή θα πρέπει να θεωρούνται αθώοι μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους.

Το ίδιο υποστηρίζει και ο Ξαβιέρ Πέρες, ο Συντηρητικός δήμαρχος της Καγιόσα ντε Σεγούρα, που ελπίζει να επανεκλεγεί. Στην Μπενικάσιμ, μια άλλη πόλη της Βαλένθια, η δήμαρχος Σουζάνα Μαρκές κατηγορείται ότι διέγραψε το χρέος μιας τουριστικής επιχείρησης, χρησιμοποιώντας κρατικά χρήματα, παρότι η επιχείρηση είχε ιδιώτες επενδυτές. Και οι Σοσιαλιστές όμως έχουν πολιτικούς που εμπλέκονται σε σκάνδαλα. Ένας από αυτούς, ο Χοσέ Μπενλότς, διεκδικεί την επανεκλογή του στην Βιλαρεάλ.

Πέρα από την Βαλένθια, όμως, οι εκλογές της Κυριακής αναμένεται να δείξουν τον σταθερό κατακερματισμό και την πόλωση της ισπανικής πολιτικής, δεδομένου ότι ο Ραχόι κέρδισε μια ηχηρή νίκη στις τελευταίες δημοτικές εκλογές το 2011, που ακολούθησαν έξι μήνες μετά τις γενικές εκλογές που έδωσαν στο κόμμα του την πλειοψηφία. Αυτή τη φορά, το Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να κρατήσει μια ολοκληρωτική πλειοψηφία σε μία μόνο περιοχή, την Καστίλλη και Λεόν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα από το Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών. Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τα κόμματα σε πολλές περιοχές να σχηματίσουν κυβερνήσεις συνασπισμού. Οι μεγαλύτερες ανατροπές μπορεί να γίνουν στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ισπανίας, τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, όπου πρωτάρηδες πολιτικοί «παλεύουν» με παλιούς υποψηφίους, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Παρόλα αυτά, οι αναλυτές προειδοποιούν, ότι ακόμη και αν κερδίσουν οι ανερχόμενοι αστέρες σε αυτές τις πόλεις, η πρόκλησή τους θα είναι να παραμείνουν στην εξουσία.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα