Ιρακινές δυνάμεις στο αεροδρόμιο της Μοσούλης

Ιρακινές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του αεροδρομίου της Μοσούλης το πρωί της Πέμπτης, σε μια ώθηση για την ανακατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος. Η προώθηση στο αεροδρόμιο, στα νοτιοδυτικά της Μοσούλης, θα επιτρέψει στα στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν τον μεγάλο, εκτεταμένο χώρο για να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους στα οχυρωμένα δυτικά προάστια, όπου αρκετές χιλιάδες έμπειροι μαχητές του Isis έχουν ετοιμάσει άμυνες.

Με τη στήριξη αμερικανικών αεροσκαφών και drones, οι

εθνικές αστυνομικές δυνάμεις ήταν πρώτα στο αεροδρόμιο και είχαν εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος του διαδρόμου από το μεσημέρι -τοπική ώρα. Ο εκπρόσωπος των ιρακινών δυνάμεων αντιτρομοκρατίας, Σαμπάχ αλ-Νούμαν, δήλωσε: "Οι δυνάμεις μας ξεκίνησαν μια μεγάλη επιχείρηση σήμερα το πρωί για να εισβάλει της βάσης αεροδρόμιο Γκαζλανί και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είναι μόνο θέμα χρόνου προτού ελέγχουν ολόκληρη την περιοχή". Η κατάληψη της βάσης θα δώσει στις δυνάμεις και στους υποστηρικτές των ΗΠΑ τον έλεγχο των δύο μεγάλων αεροδρομίων κοντά στη Μοσούλ (το άλλο είναι η στρατιωτική βάση Καγιαράχ στα νότια της πόλης).

Με λιγότερους μαχητές και όχι καλά οπλισμένους, το Isis αναμένεται να εντείνει την εκστρατεία των ανταρτών που χρησιμοποιήθηκε στα ανατολικά της πόλης για να επιβραδύνει την ώθηση για την κατάληψη του δυτικού μέρους, που είναι πιο δύσκολο να καταληφθεί στρατιωτικά. Οι στενοί δρόμοι στη δυτική Μοσούλη θα κάνουν την μετάβαση δύσκολη για τα τεθωρακισμένα οχήματα, που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της μάχης θα πρέπει να γίνει από σπίτι σε σπίτι. Το Isis είναι γνωστό ότι έχει αναπτύξει δεκάδες βομβιστές αυτοκτονίας, μαζί με τις προσεγγίσεις στην πόλη.

Οι οργανώσεις παροχής βοήθειας λένε ότι περίπου 750.000 άμαχοι μπορεί να βρίσκονται ακόμα στη δυτική Μοσούλη. Σχεδόν οι μισοί κάτοικοι που έχουν απομείνει στη Μοσούλη πιστεύεται ότι είναι κάτω των 18 ετών, και 160.000 έχουν ήδη εγκαταλείψει τη δυτική πόλη, πηγαίνοντας στα νεόκτιστα στρατόπεδα προσφύγων στα νότια. Ιρακινές δυνάμεις έχουν θέσει υπό κράτηση εκατοντάδες άντρες σε ηλικία στράτευσης που έχουν διαφύγει, σε μια προσπάθεια να εξαλείψουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν μέλη του Isis ανάμεσά τους.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι, απαίτησε από τα στρατεύματα να λογοδοτήσουν για τυχόν καταχρήσεις. Στη μάχη για τα ανατολικά της πόλης, προέκυψαν σχετικά λίγες καταγγελίες για κακοποίηση, με την εθνική αστυνομία και τους στρατιώτες να κερδίζουν την επιφυλακτική εμπιστοσύνη των κοινοτήτων που, πριν από την κατάληψη της Μοσούλης από το Isis στα μέσα του 2014, ήταν βαθιά δύσπιστοι για μια απόρρητη τάξη που επιβλήθηκε από τη Βαγδάτη.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα