ΗΠΑ: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Μέριλαντ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί το Μέριλαντ, όπου ανήκει διοικητικά η Βαλτιμόρη, μετά την κηδεία του 25χρονου Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι, ο οποίος απεβίωσε ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση. Τα αμερικανικά μέσα κάνουν λόγο για τέτοιας έκτασης επεισόδια που η χώρα είχε να δει από τα επεισόδια που ξέσπασαν όταν εκτελέστηκε εν ψυχρώ ο άοπλος έφηβος Αφροαερικανός Μάικλ Μπράουν από τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον. Όπως μεταδίδουν, άγνωστοι με ρόπαλα του μπέιζμπολ έσπασαν αυτοκίνητα και προθήκες

καταστημάτων σε διάφορα τμήματα της πόλης. Εκατοντάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στους δρόμους και έκαναν χρήση ροπάλων και σπρέι πιπεριού εναντίον ταραχοποιών που λεηλάτησαν κάβες, πολυκαταστήματα και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις. Εν μέσω των ταραχών ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα νεόδμητο γηροκομείο στο ανατολικό τμήμα της Βαλτιμόρης.

Ο Λάρι Χόγκαν, κυβερνήτης του Μέριλαντ, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και κινητοποίησε την Εθνοφρουρά για την αποκατάσταση της τάξης. Η δήμαρχος της Βαλτιμόρης Στέφανι Ρόλινγκς-Μπλέικ χαρακτήρισε τους ταραχοποιούς «κακοποιά στοιχεία» και έθεσε σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας. Η νέα υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς σε ανακοίνωσή της καταδίκασε τις «παράλογες πράξεις βίας» οι οποίες σημειώθηκαν χθες μετά την κηδεία ενός νεαρού Αφροαμερικανού ο οποίος πέθανε ενώ κρατείτο μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία. Η Λιντς πρόσθεσε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να προσφέρει όποια βοήθεια του ζητηθεί, ενώ ενημέρωσε και τον πρόεδρο Ομπάμα.

Γιατί τόση οργή;

Ο θάνατος του Γκρέι την 19η Απριλίου προκάλεσε νέα κατακραυγή για τη μεταχείριση των Αφροαμερικανών από την αστυνομία στο ήδη τεταμένο κλίμα μετά τις διαδηλώσεις της περασμένης χρονιάς εξαιτίας των θανάτων άοπλων μαύρων ανδρών στο Φέργκιουσον, στη Νέα Υόρκη και αλλού. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ταραχές ξεκίνησαν όταν μια ομάδα διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο ενός νεαρού μαύρου που ήταν κρατούμενος της αστυνομίας αρνήθηκε να υπακούσει στις διαταγές της και να διαλυθεί. Στη συνέχεια τα «πολύ επιθετικά και βίαια» μέλη της –κατά την αστυνομία- ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με αστυνομικούς χρησιμοποιώντας «ρόπαλα, τούβλα και άλλα όπλα».

Ο Γκρέι μεγάλωσε υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά της Βαλτιμόρης και με μια μητέρα εθισμένη στην ηρωίνη. Είχε αρκετά «πάρε-δώσε» με το νόμο, κυρίως για διακίνηση μαριχουάνας και ηρωίνης. Οι συνθήκες θανάτου παραμένουν αδιευκρίνιστες. Σύμφωνα με μάρτυρες και με βίντεο από τη σύλληψή του, ήταν σε καλή κατάσταση όταν ανέβηκε στο βαν της αστυνομίας αμέσως μετά τη σύλληψη. Από εκεί και πέρα το τοπίο είναι θολό. Πολλοί κάνουν λόγο για παραλείψεις της αστυνομίας η οποία δεν κάλεσε ασθενοφόρο ως όφειλε και δεν τον μετέφερε καν φορώντας ζώνη ασφαλείας. Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί την 1η Μαΐου.

Το περιστατικό όμως ήταν αρκετό για να φέρει ξανά στην επιφάνεια το θέμα της κακομεταχείρισης Αφροαμερικανών από την αστυνομία. Τα τελευταία χρόνια, οι θάνατοι του Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον, του Ταμίρ Ράις στο Κλίβελαντ, του Έρικ Γκάρνερ στο Στέιτεν Άιλαντ και του Γουόλτερ Σκοτ στο Νορθ Τσάρλεστον έχουν προκαλέσει ανάλογες αντιδράσεις. Στη Βαλτιμόρη, οι σχέσεις κατοίκων –και δη των περιοχών όπως η υποβαθμισμένη γειτονιά Σάνταουν-Γουίντσεστερ- και αστυνομίας ήταν τεταμένες εδώ και καιρό. Και ο Γκρέι ήταν ένα «γνήσιο τέκνο» αυτής της γειτονιάς.

Τα χαμόσπιτα του Σάνταουν αποκαλύπτουν μόνο ένα μέρος από τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης της γειτονιάς όπου ζουν σχεδόν αποκλειστικά Αφροαμερικανοί. Περισσότερο από το ένα τρίτο των κατοίκων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και σχεδόν το ένα τέταρτο είναι άνεργοι. Το Ινστιτούτο Πολιτικής Δικαιοσύνης και η Πολιτική Πρωτοβουλία για τις Φυλακές λένε ότι οι κρατούμενοι από το Σάνταουν αποτελούν την πλειοψηφία των φυλακισμένων του Μέριλαντ. Στη γειτονιά δεν υπάρχουν παντοπωλεία και δεν υπάρχουν εστιατόρια -ούτε καν fast food. Το Σάνταουν κάποτε ήταν ένα πείραμα αστικής ανανέωσης. Διοχετεύτηκαν κρατικές επιχορηγήσεις για τη βελτίωση των συνθηκών στέγασης, αλλά ακόμη και με τις αλλαγές ελάχιστα πράγματα βελτιώθηκαν.

nytimes, washingtonpost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα