Ισπανία: Το κεντροδεξιό Ciudadanos κερδίζει το Podemos

Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι το νεότερο πολιτικό κόμμα, Ciudadanos (Πολίτες), το οποίο από ένα περιφερειακό κόμμα της Καταλονίας απέκτησε πανεθνική ισχύ στις αρχές του τρέχοντος έτους, είναι πλέον πιο δημοφιλές από το Podemos. Η υποστήριξη στο Podemos, με επικεφαλής τον πρώην λέκτορα πολιτικών επιστημών, Πάμπλο Ιγκλέσιας, έχει σταθεροποιηθεί μετά από μια ραγδαία άνοδο από τότε που ιδρύθηκε,

τον Ιανουάριο του 2014. Τα ποσοστά για το κόμμα αντι-λιτότητας έχουν πέσει από 23,4 τοις εκατό το Μάρτιο σε 17,9 τοις εκατό τον Απρίλιο.

Το φαινομενικά ασταμάτητο ρεύμα του Podemos σταμάτησε το κεντρώο κόμμα του Άλμπερτ Ριβέρα, το οποίο έχει μια πιο συντηρητική προσέγγιση στο αίτημα για αλλαγή και μια πιο φιλελεύθερη οικονομική γραμμή. Η έρευνα του Ινστιτούτου MyWord έδειξε ότι το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι παραμένει στην κορυφή με 22 τοις εκατό της πρόθεσης ψήφου. Ακολουθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) με 21 τοις εκατό, το Ciudadanos με 19,4 τοις εκατό και το Podemos με 17,9 τοις εκατό. Η έρευνα ενισχύει τη δραματική μεταμόρφωση στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας, όπου τη θέση του δικομματισμού έχει πάρει μια προεκλογική μάχη ανάμεσα σε τέσσερα κόμματα. Σύμφωνα με την έρευνα, κανένα κόμμα δεν θα είναι σε αρκετά ισχυρή θέση για να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις γενικές εκλογές, που θα διεξαχθούν πριν από το τέλος του 2015.

Η πρώτη δοκιμασία θα είναι στο τέλος του επόμενου μήνα, όταν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να σχηματιστεί μια συμμαχία μεταξύ του ΡΡ και του Ciudadanos ενώ άλλοι βλέπουν το Podemos και το PSOE ως πιθανούς συμμάχους.

www.thelocal.es

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα