ΗΠΑ: Οργισμένοι γονείς απαιτούν δικαιοσύνη για τον έφηβο που πυροβόλησε η αστυνομία

Στην φωτογραφία από την αποφοίτησή του το Μάρτιο, ο Mike Brown είναι ένας συνηθισμένος νέος. Ένας φοιτητής με ένα ποδόσφαιρο αντιμετώπιση κατασκευής. Φοιτούσε στο Normandy High, ένα σχολείο που έχασε την κρατική διαπίστευση και μαζί της και την περηφάνεια του, σε μια περιοχή που ήδη ταλανίζεται από προβλήματα. Ο

Μάικλ Μπράουν παρακολουθούσε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα εκμάθησης, που βοηθά τους μαθητές να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες ακαδημαϊκές αποδόσεις. Αλλά πήρε το δίπλωμά του. Και 10 ημέρες μετά θα άρχιζε σε μια τοπική τεχνική σχολή να μαθαίνει πως να επισκευάζει φούρνους και κλιματιστικά.

Το περασμένο Σάββατο, καθώς ο 18χρονος Μπράουν περπατούσε στο δρόμο με έναν φίλο του, πυροβολήθηκε θανάσιμα από έναν αστυνομικό στο Φέργκιουσον, ένα προάστιο της εργατικής τάξης βόρεια του Σεντ Λούις. Ο Μπράουν ήταν άοπλος.Το τι συνέβη κατά τη διάρκεια του συμβάντος παραμένει ασαφές. Η αστυνομία και το FBI έχουν ανακοινώσει ξεχωριστές έρευνες. Αλλά οι αμφιβολίες στην τοπική κοινότητα για το αν ο πυροβολισμός ήταν δικαιολογημένος γρήγορα ξεχείλισαν, οδηγώντας σε συλλαλητήρια και αναταραχές, με οργισμένες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Ο θάνατος του Μπράουν αποτέλεσε αφορμή για να ξεκινήσει ξανά η εθνική συζήτηση σχετικά με το πώς η αστυνομία μεταχειρίζεται τις μειονότητες, κυρίως τους νεαρούς μαύρους άντρες.

Ο Ομπάμα, την Τρίτη, εξέφρασε τα «βαθύτατα συλλυπητήριά» του προς την οικογένεια του Μπράουν, ο οποίος πλέον εκπροσωπείται από τον ίδιο δικηγόρο που χρησιμοποίησε η οικογένεια του Τρέιβον Μάρτιν, του έφηβου από τη Φλόριντα που πυροβολήθηκε από έναν εθελοντή-φύλακα το 2012. Ο μαύρος ιερέας και αγωνιστής Αλ Σαρπτον κατέφθασε στον Σεντ Λουίς. Τα social media και οι εκπομπές σχολίαζαν έντονα τόσο τον θάνατο του Μπράουν όσο και τις βίαιες διαδηλώσεις που ακολούθησαν.

Οι έρευνες προχωρούν αργά, δήλωσε η αστυνομία. Ντετέκτιβ δοκίμασαν «πολλές φορές» να μιλήσουν με τον Ντόριαν Τζόνσον, τον φίλο του Μπράουν που ήταν μαζί του όταν έγινε το περιστατικό και ο οποίος, από τότε, έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις Τύπου. Ενώ η αστυνομία του Φέργκιουσον είπε ότι ο Μπράουν έσπρωξε τον αστυνομικό καθώς προσπαθούσε να βγει από το αυτοκίνητό του και στη συνέχεια πάλεψαν για το όπλο του, ο Τζόνσον είπε ότι ο αστυνομικός επιτέθηκε. Σύμφωνα με τον Τζόνσον, πυροβόλησε τον Μπράουν ενώ ακόμα ήταν μέσα στο αυτοκίνητο και στη συνέχεια εμφανίστηκε και πυροβόλησε πολλές φορές.

Η αστυνομία του Φέργκιουσον είχε προγραμματίσει να κυκλοφορήσει το όνομα του αστυνομικού που πυροβόλησε τον Μπράουν, αλλά άλλαξε αυτή την απόφαση την Τρίτη καθώς υπήρξαν «απειλές εναντίον όλων των αστυνομικών του Φέργκιουσον σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης. Ο Μπενζαμιν Κραμπ, ένας δικηγόρος της οικογένειας του Μάικλ Μπράουν, δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση του ονόματος του αστυνομικού θα μπορούσε να συμβάλει στη διασφάλιση της ειρήνης στους δρόμους του Φέργκιουσον.

Στην πόλη, οι κάτοικοι διαδήλωσαν σον χώρο του συμβάντος φωνάζοντας «Παραδινόμαστε, μην πυροβολείτε». Στο κοντινό Κλέιτον, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης. «Θέλω δικαιοσύνη για το γιο μου» δήλωσε ο πατέρας του Μπράουν. Η πόλη όπου γεννήθηκε και πέθανε έχει 21.000 κατοίκους. Το ποσοστό της φτώχειας είναι περίπου διπλάσιο από το μέσο όρο στο Μιζούρι. Υπάρχουν προκλήσεις. Αλλά είναι επίσης η παγκόσμια έδρα της Emerson Electronics, μιας εταιρίας 24 δις δολαρίων και της Express Scripts, η οποία απασχολεί χιλιάδες στην περιοχή του Σεντ Λούις.

Οι μαύροι κάτοικοι αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού του Φέργκιουσον. Στην απογραφή του 2000, οι λευκοί ήταν μια μικρή πλειοψηφία. Εν τω μεταξύ, η αστυνομική δύναμη της πόλης παραμένει συντριπτικά λευκή.

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/michael-brown-shooting-angry-parents-demand-justice-for-teenage-son-gunned-down-by-police-9667382.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews