Ικανοποιημένη δηλώνει η Τρόικα από τις συνομιλίες με Στουρνάρα

15:42 5/8/2012 - Πηγή: Antinews

Ικανοποιημένοι εξήλθαν του υπουργείου Οικονομικών οι επικεφαλής της τρόικας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα. «Έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος» δήλωσαν σχετικά με την οριστικοποίηση του πακέτου των περικοπών 11,5 δισ. ευρώ.

Οι σημερινές συνομιλίες έγραψαν τον επίλογο του πρώτου κύκλου διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, που αναχωρούν από την Αθήνα και αναμένεται

να επιστρέψουν στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν τα μέτρα θα έχουν εξειδικευτεί, προκειμένου να συντάξουν την έκθεσή τους, που θα κρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης της βοήθειας προς τη χώρα.

Τα μέτρα αναμένεται να επικυρωθούν από τον πρωθυπουργό και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση στις συσκέψεις που θα έχουν τη Δευτέρα, στις 16.00 το απόγευμα και την Τρίτη στις 18.00, οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις αποκρατικοποιήσεις και τις συγχωνεύσεις στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ των μέτρων, είναι μειώσεις σε επικουρικές, εφάπαξ και προνοιακά επιδόματα, αύξηση ορίων ηλικίας στα 66 έτη και περικοπές έως και 6% ακόμα και στις χαμηλές συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον “Τύπο της Κυριακής”, στα μέτρα που εξετάζονται είναι και τα εξής:

 1. Κλιμακωτές μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις:  Το σενάριο που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες προβλέπει κλιμακωτές μειώσεις επί του συνόλου των αποδοχών από κύριες και επικουρικές συντάξεις: α) 3% για συνολικές συντάξεις 1.000 έως 1.300 ευρώ, β) 5% για συνολικές συντάξεις 1.300 έως 1.800 ευρώ και γ) έως 15% για συνολικές συντάξεις άνω των 1.800 ευρώ. Αν υιοθετηθεί το μοτίβο αυτό, το πλαφόν των 2.760 ευρώ που ισχύει σήμερα για μία σύνταξη -αλλά δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη- μπορεί να παραμείνει ανέπαφο. Στο τραπέζι παραμένει και μια άλλη φόρμουλα, η οποία προβλέπει την επιβολή πλαφόν επί του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών, με πιθανό ανώτατο όριο μεταξύ των 2.000 και 2.400 ευρώ και παράλληλο «ψαλίδισμα» των κύριων συντάξεων. Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, έχει πέσει και η πρόταση να οριστεί ότι δεν θα υπερβαίνουν ένα ποσοστό της κύριας σύνταξης (π.χ. 20%).

2. Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης:  Υπάρχουν εισηγήσεις για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 ή ακόμα και στα 67 έτη, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την υιοθέτησή τους.

3. Εφάπαξ:  Περικοπή του εφάπαξ όλων ανεξαιρέτως των Ταμείων. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μειώσεις μπορεί να φθάσουν ακόμα και το 40%. Το τελικό ύψος του εφάπαξ που θα χορηγείται στο εξής θα εξαρτηθεί από τις αναλογιστικές μελέτες για το κάθε Ταμείο. Το μέτρο αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ, συνεπώς θα θιγούν ακόμα και όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις καταβολής εφάπαξ και η ικανοποίηση της αίτησής τους εκκρεμεί.

4. Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης: Το μέτρο θεωρείται πως έχει «κλειδώσει», ούτως ώστε να περικοπούν κονδύλια 506,1 εκατ. ευρώ.

5. Ειδικά

Keywords
Τυχαία Θέματα