Ίδια συνταγή με την Ελλάδα και στην Ισπανία

Όσοι πίστευαν ότι η Ισπανία θα γλιτώσει από το Μνημόνιο επειδή η κρίση είναι τραπεζική, σήμερα θα διαψευσθούν μόλις διαβάσουν για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ραχόι. Η λιτότητα θα είναι το ίδιο σκληρή όπως και στην Ελλάδα, όπως και σε όσες χώρες πάτησε πόδι η τρόικα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το πακέτο λιτότητας προβλέπει  την αύξηση

του ΦΠΑ από 18% σε 21% και περικοπές ύψους 3,5 δισ. ευρώ στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης, προβλέπεται μείωση του αριθμού των δημοσίων επιχειρήσεων, προφανώς με τις «κακές» ιδιωτικοποιήσεις που δε θέλουν εδώ, περιορισμό κατά 30% του αριθμού των τοπικών συμβούλων, μείωση ορισμένων επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, αρχής γενομένης από το φετινό δώρο των Χριστουγέννων το οποίο και αναστέλλεται μέχρι το 2014. Σοκ και για το επίδομα ανεργίας που με την πάροδο έξι μηνών θα περικόπτεται στο 60% του βασικού μισθού που στην Ισπανία είναι γύρω στα 600 ευρώ.

Τα μέτρα εντάσσονται στο πακέτο λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα, σε αντάλλαγμα της επιμήκυνσης μέχρι το 2014 του χρόνου επαναφοράς του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ και της οικονομικής βοήθειας της ευρωζώνης προς τον ισπανικό τραπεζικό τομέα. «Οι καταχρήσεις του παρελθόντος πληρώνονται σήμερα», τόνισε ο Ραχόι ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα στη Βουλή. Υπογράμμισε δε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις.

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Μα φυσικά το ελληνικό Μνημόνιο και τη ρητορική της προηγούμενης κυβέρνησης. Αλλά οι Ισπανοί για να πάρουν την επιμήκυνση αναγκάζονται να αποδεχθούν μέτρα. Εδώ στην Ελλάδα κουμάντο κάνει ο… Τσίπρας και ο Φωτόπουλος. Από την άλλη, φαίνεται ότι η τρόικα δεν αλλάζει συνταγή, έστω κι αν σκοτώνει τον ασθενή.

Keywords
Τυχαία Θέματα