Η Βόρεια Κορέα απειλεί με πυρηνικό πόλεμο

16:35 2/5/2017 - Πηγή: Antinews

Η Βόρειος Κορέα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες την Τρίτη ότι ωθούν την κορεατική χερσόνησο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου, μετά από τις πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών που έκαναν εκπαιδευτικά γυμνάσια με τις αεροπορικές δυνάμεις της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, σε μια άλλη ένδειξη ισχύος. Τα δύο υπερηχητικά βομβαρδιστικά Lancer B-1B αναπτύχθηκαν εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων εξαιτίας των επιδιώξεων πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, παρά τις κυρώσεις και τις πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η

πτήση των δύο βομβαρδιστικών τη Δευτέρα ήρθε όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θα ήταν τιμή να συναντήσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν στις σωστές συνθήκες και ενώ ο διευθυντής της CIA έφτασε στη Νότια Κορέα για συνομιλίες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας Μουν Σανγκ-Γιουν είπε σε μια ενημέρωση στη Σεούλ ότι η κοινή άσκηση της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε για να αποτρέψει τις προκλήσεις του Βορρά.

Η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι τα βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν "τη ρίψη μιας πυρηνικής βόμβας ενάντια σε μεγάλα αντικείμενα" σε μια εποχή που ο Τραμπ και οι "άλλοι Αμερικανοί πολεμοκάπηλοι του πλανήτη φωνάζουν για να κάνουν προληπτική πυρηνική επίθεση" στο Βορρά. "Η απερίσκεπτη στρατιωτική πρόκληση πιέζει την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο πιο κοντά στο χείλος του πυρηνικού πολέμου", ανέφερε την Τρίτη το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας, KCNA.

Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο είναι υψηλές εδώ και εβδομάδες, λόγω των ανησυχιών ότι η Βόρεια Κορέα θα διεξάγει την έκτη πυρηνική δοκιμή παρά την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών και του μοναδικού κύριου συμμάχου της Πιονγιάνγκ, της Κίνας.

Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD του στρατού των ΗΠΑ έχει φτάσει στην αρχική επιχειρησιακή του ικανότητα στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ στο Reuters, αν και προειδοποίησαν ότι δεν θα είναι πλήρως λειτουργικό για μερικούς μήνες.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της στο σύστημα, του οποίου το ισχυρό ραντάρ φοβάται ότι θα μπορούσε να φτάσει μέσα στην κινεζική επικράτεια. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζενγκ Σουάν κατήγγειλε πάλι το THAAD την Τρίτη. "Θα λάβουμε αποφασιστικά τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας", δήλωσε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για την πρόταση του Τραμπ ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Κιμ, ο Τζενγκ είπε ότι η Κίνα είχε παρατηρήσει τα σχόλια των ΗΠΑ ότι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν ειρηνικά μέσα για την επίλυση του προβλήματος.

Ο Τραμπ, πρόσφατα, επαίνεσε τις προσπάθειες του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να συμμορφώσει την γειτονική του χώρα. "Η Κίνα πάντα πίστευε ότι η χρήση ειρηνικών μέσων μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων για την επίλυση του πυρηνικού προβλήματος της χερσονήσου είναι το μόνο ρεαλιστικό και εφικτό μέσο για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου και τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας εκεί και είναι η μόνη σωστή επιλογή" δήλωσε ο Τζενγκ. Υπήρξε έντονη ανησυχία, ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να διεξάγει την έκτη πυρηνική δοκιμή της γύρω στις 15 Απριλίου για να γιορτάσει την επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της Κιμ Ιλ-σουνγκ ή στις 25 Απριλίου για να συμπέσει με την 85η επέτειο από την ίδρυση του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού.

Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε τέτοιες δοκιμές ή εκτοξεύσεις πυραύλων για να επισημάνει σημαντικά γεγονότα στο παρελθόν. Αντ 'αυτού, η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε μια ετήσια στρατιωτική παρέλαση, με την παρουσίαση των πυραύλων στις 15 Απριλίου και στη συνέχεια με μεγάλης κλίμακας ασκήσεις πυροβολικού με πραγματικά πυρά, 10 ημέρες αργότερα.

"Ασφάλεια και ετοιμότητα "

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νότιας Κορέας Χουάνγκ Γκιό-αν ζήτησε μεγαλύτερη επαγρύπνηση λόγω της συνεχιζόμενης πρόκλησης από τη Βόρεια Κορέα και οι χώρες όπως η Κίνα να αυξήσουν την πίεση στη Βόρεια Κορέα. Λίγο μετά την ομιλία του Χουάνγκ, ένας εκπρόσωπος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σεούλ δήλωσε ότι ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ήταν στη Νότια Κορέα για συναντήσεις με την πρεσβεία και τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Κορέα.

Ο Τράμπ προκάλεσε αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα, όταν δήλωσε ότι θα ήταν τιμή του να συναντήσει τον νεαρό ηγέτη της Βόρειας Κορέας. "Αν θα ήταν κατάλληλο να τον συναντήσω, θα ήταν ήμουν απολύτως τιμή μου να το κάνω", ανέφερε ο Τραμπ στο Bloomberg News. Ο Τραμπ δεν ανέφερε ποιες προϋποθέσεις θα χρειαζόταν για να συμβεί μια τέτοια συνάντηση ή πότε θα μπορούσε να συμβεί. "Είναι σαφές ότι οι συνθήκες αυτές δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σαν Σπάισερ.

Ο Τραμπ προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο Reuters την Πέμπτη ότι ήταν δυνατή μια "σημαντική και μείζων σύγκρουση" με τη Βόρεια Κορέα, ενώ η Κίνα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο θα μπορούσε να κλιμακωθεί ή να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Σε μια επίδειξη δύναμης, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει μια ομάδα αεροπλανοφόρων, με επικεφαλής το USS Carl Vinson, στην κορεατική χερσόνησο για να πραγματοποιήσουν ασκήσεις με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Η βόρεια Κορέα έκανε δοκιμή πυραύλου το Σάββατο που φάνηκε να απέτυχε μέσα σε λίγα λεπτά, την τέταρτη διαδοχική αποτυχημένη εκτόξευση από τον Μάρτιο. Έχει πραγματοποιήσει δύο πυρηνικές δοκιμές και μια σειρά δραστηριοτήτων που σχετίζονται με πυραύλους, με πρωτοφανή ρυθμό από τις αρχές του περασμένου έτους. Η Βόρεια Κορέα είναι τεχνικά ακόμα σε πόλεμο με τη Νότια μετά τη σύγκρουση του 1950-53 που τελείωσε με εκεχειρία, και όχι συνθήκη, και απειλεί τακτικά να καταστρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα