Μπαρτσελόνα – Πανελευσινιακός: 100 – 0

12:32 2/5/2017 - Πηγή: Antinews

Το κατ’ ευφημισμόν ντέρμπι Μπαρτσελόνα – Πανελευσινιακός έληξε με σκορ… 100 – 0. Η «διαπραγμάτευση» με τους δανειστές έκλεισε με μια ακόμη στρατηγική ήττα της Αθήνας η οποία υποχώρησε σχεδόν σε όλα και δεν πήρε σχεδόν τίποτε.

Η συμφωνία έκλεισε, θα αποφύγουμε προφανώς τα δράματα του καλοκαιριού του 2015, αλλά ο λογαριασμός θα είναι ιδιαίτερα βαρύς. Και δεν θα ήταν τόσο βαρύς αν ο Τσίπρας και η παρέα

του Μαξίμου δεν είχαν καθυστερήσει επί ένα χρόνο παίζοντάς το λεβέντης. Ο ίδιος βγαίνει προς το παρόν αλώβητος, τουλάχιστον ως προς τους τύπους, αλλά η ιστορία έχει γράψει. Αυτός ο πρωθυπουργός είναι που υπογράφει ένα νέο μνημόνιο, προληπτικό και χωρίς να πάρει ούτε ένα ευρώ. Είναι ένα νέο μνημόνιο χωρίς καμιά χρηματοδότηση και αυτό είναι μεγάλο έγκλημα.

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και γι’ αυτό κανείς δεν θα πρέπει να δει τι θα του σερβίρουν το επόμενο διάστημα. Η ουσία είναι ότι πιθανότατα να πρόκειται για χειρότερη συμφωνία κι από εκείνη του 2015 διότι τότε η σύμβαση προέβλεπε και χρηματοδότηση. Τώρα το μόνο που προβλέπει είναι ουσιαστικά το… εισιτήριο για να μείνει ο Τσίπρας στην εξουσία για λίγους μήνες ακόμη. Διότι αυτό που συμφωνήθηκε ουσιαστικά είναι μια παράταση ζωής της πιο αποτυχημένης κυβέρνησης που πέρασε ποτέ. Η τρόικα δεν τραβά ακόμη το χαλί στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διότι τόσο βολικούς συνεργάτες δεν πρόκειται να ξαναβρεί ποτέ.

Πάνω από 800 χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους από το 2019. Οι μειώσεις θα είναι έως 18% και μεσοσταθμικά, όπως διαδίδει η κυβέρνηση, στο 9%. Όμως, οι πληροφορίες λένε ότι όσοι έχουν κύρια σύνταξη πάνω από 920 – 940 ευρώ θα υποστούν την ανώτερη μείωση, δηλαδή 18%.

Ομοίως, όσοι παίρνουν επικουρική σύνταξη πάνω από 100 ευρώ θα έχουν κι αυτοί μείωση 18%. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που παίρνει κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ θα υποστεί μείωση 180 ευρώ το μήνα ή 2.160 ευρώ το χρόνο, πάνω από 2 συντάξεις λιγότερες δηλαδή.

Αν ο ίδιος παίρνει και 200 ευρώ επικουρική, θα υποστεί επίσης μείωση άλλα 36 ευρώ. Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική της αριστερής κυβέρνησης. Αυτοί που έταζαν 13η και 14ησύνταξη κλέβουν δύο ακόμη από χιλιάδες ανθρώπους. Κι όπως ξέρουμε καλά η σύνταξη πάει στις οικογένειες, πάει στην αγορά, θα πληγούν δηλαδή χιλιάδες άλλοι.

Στο θέμα του αφορολόγητου, από το 2020, εκτός κι αν δεν πιάσουμε τους στόχους για υψηλά πλεονάσματα και χρειαστούν να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα. Πέφτει το αφορολόγητο κατά 3.000 ευρώ και η επιβάρυνση θα φτάσει τα 650 ευρώ το χρόνο. Όμως, το κρυφό σημείο είναι ότι ακόμη κι ένας άνεργος θα πληρώνει πλέον φόρο αφού με τα τεκμήρια, αν διαθέτει ένα σπίτι από τον πατέρα του κι ένα αυτοκίνητο θα φαίνεται ότι έχει εισόδημα αν και δεν βγάζει φράγκο. Και θα πληρώσει φόρο λόγω της μείωσης του αφορολόγητου.

Λένε στην κυβέρνηση ότι σημείωσαν επιτυχία στα εργασιακά. Αστειότητες και ψέματα. Η διατήρηση των ομαδικών απολύσεων στο 5% αλλά η άρση του βέτο από τον υπουργό και η μετάθεση της απόφασης σε ένα Ανώτατο Συμβούλιο ουσιαστικά ανοίγει ξεκάθαρα το δρόμο για πολλές απολύσεις, όπως ήθελαν οι δανειστές.

Στον τομέα των επιδομάτων από το 2018 θα υπάρξουν νέα ψαλίδια, θα υποστούν μειώσεις κι άλλο τα χαμηλά εισοδήματα.

Τι να πούμε για την πλήρη υποχώρηση στην πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Αυτοί δεν έλεγαν ότι δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ; Ο Σκουρλέτης θα ψηφίσει στα τέσσερα;

Φυσικά και θα ψηφίσουν όλοι. Και ο Τσίπρας που έλεγε «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα». Και ο Τσακαλώτος που έλεγε ότι αυτός θα παραιτηθεί αν μειωθεί το αφορολόγητο, αυτός που έλεγε ότι θα το πάει στις 12.000 ευρώ.

Και πάμε στα αντίμετρα. Κι εκεί απίστευτα ψέματα. Αν πιάσουμε 3,5% (κάποιοι λένε 3,7%) τότε θα δώσουμε γεύματα στα σχολεία, τζάμπα φάρμακα και θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ μόλις 180 εκατ. ευρώ αλλά από την πίσω πόρτα θα αυξηθεί με άλλους τρόπους. Έλεος, υποτιμούν τη νοημοσύνη μας νομοθετώντας σίγουρες περικοπές και υποσχόμενοι αν και εφόσον πιάσουν το πλεόνασμα να δώσουν ψίχουλα.

Και όλα αυτά γίνονται χωρίς καμιά δέσμευση για το χρέος. Οι πληροφορίες λένε ότι σε μερικές ημέρες στη Σύνοδο των G-8 θα συζητηθεί το θέμα και στο Eurogroup θα υπάρξει μια ασαφής δήλωση για μείωση του χρέους, αλλά χωρίς κανένα νούμερο. Έτσι και η ελληνική κυβέρνηση θα ικανοποιηθεί και ο Σόιμπλε που δε θέλει προεκλογικά να δεσμευτεί για οτιδήποτε. Και υπάρχει η ελπίδα να ενταχθούμε στο QE του Μάριου Ντράγκι, όχι όμως από τις 9 Ιουνίου όπως διαδίδουν κάποια παπαγαλάκια, ίσως από τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες δηλαδή προτού λήξει το πρόγραμμα. Αστειότητες και πάλι αφού τίποτε δεν θα κερδίσουμε.

Ας έχουν λίγο το θάρρος να πουν την αλήθεια. Πρόκειται για μια συμφωνία ξανά με το πιστόλι στον κρόταφο που είναι χειρότερη από αυτήν που θα πετύχαινε η κυβέρνηση αν δεν έκανε όλες αυτές τις βλακείες επί ένα χρόνο. Κι επειδή δεν έχουν ντροπή μέσα τους, δεν έχουν τσίπα υπέγραψαν τη συμφωνία την Πρωτομαγιά, έτσι για να τιμήσουν τους αγώνες της εργατικής τάξης…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα