Η τρομοκρατία αυξάνεται

Έπειτα από 13 έτη, δύο πολέμους και τρισεκατομμύρια στρατιωτικές δαπάνες, οι τρομοκρατικές επιθέσεις αυξάνονται απότομα. Πέρυσι παρατηρήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός των τρομοκρατικών επεισοδίων από το 2000, σύμφωνα με τον τελευταίο Παγκόσμιο Δείκτη για την Τρομοκρατία που κυκλοφόρησε από το Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ειρήνη. Παγκοσμίως, ο αριθμός των τρομοκρατικών επεισοδίων αυξήθηκε από λιγότερο από 1.500 το 2000, σε περίπου 10.000 το 2013. Εξήντα τοις εκατό των επιθέσεων του περασμένου έτους σημειώθηκαν στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Νιγηρία και τη Συρία.

Η έκθεση δείχνει

ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση τους προβλήματος. «Η άνοδος της τρομοκρατικής δραστηριότητας συνέπεσε με την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ», καταλήγει. «Αυτό δημιούργησε μεγάλα κενά εξουσίας στη χώρα, που επέτρεψαν σε διαφορετικές φατρίες να έρθουν στην επιφάνεια και να γίνουν βίαιες». Πράγματι, μεταξύ των πέντε χωρών που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των επιθέσεων, οι ΗΠΑ έχουν διεξάγει χρόνιους χερσαίους πολέμους σε δύο (Ιράκ και Αφγανιστάν), μια εκστρατεία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μία (Πακιστάν), καθώς και αεροπορικές επιδρομές σε μία τέταρτη (Συρία).

Η έκθεση ορίζει την τρομοκρατία ως «την απειλή ή την χρήση παράνομης δύναμης ή βίας από μη κρατικό παράγοντα, για την επίτευξη ενός πολιτικού, οικονομικού, θρησκευτικού ή κοινωνικού στόχου μέσω του φόβου, του καταναγκασμού ή του εκφοβισμού». Οι ΗΠΑ θα επενδύσουν κάπου μεταξύ 4 και 6 τρις δολαρίων σε πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, με επιπλέον μη αναφερόμενους πόρους να δαπανώνται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλού, σύμφωνα με την Harvard Kennedy School of Government. Αν και δεν έχει γίνει κάποια σημαντική τρομοκρατική επίθεση στο έδαφος των ΗΠΑ από το 9/11, οι αριθμοί του Παγκόσμιου Δείκτη Τρομοκρατίας δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το αν τα χρήματα αυτά έχουν δαπανηθεί σωστά. Επίσης, ενισχύουν την αντίληψη ότι η αδέξια εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην παγκόσμια σκηνή, όπως σχολιάζει ο συγγραφέας του άρθρου Christopher Ingraha.

http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2014/11/18/after-13-years-2-wars-and-trillions-in-military-spending-terrorist-attacks-are-rising-sharply/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα