Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο

Τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν ένα ρωσικής κατασκευής πολεμικό αεροπλάνο κοντά στα σύνορα με τη Συρία, μετά από επανειλημμένες προειδοποιήσεις για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι. Η Μόσχα όμως δήλωσε ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί πως το αεροπλάνο δεν είχε εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο της Συρίας.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι το πολεμικό αεροπλάνο ήταν ένα ρωσικής κατασκευής SU-24. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες δεν επιβεβαιώνουν την προέλευση του αεροσκάφους, είπαν ότι είχαν προειδοποιήσει 10 φορές σε διάστημα πέντε λεπτών για παραβίαση του τουρκικού

εναέριου χώρου. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος της κατερρίφθη στη Συρία, προφανώς από επίθεση που δέχθηκε από το έδαφος, αλλά είπε ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί πως το αεροπλάνο ήταν πάνω από τη Συρία κατά τη διάρκεια της πτήσης του, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ενημερώθηκε από τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ενώ ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου διέταξε διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ, τα Ηνωμένα Έθνη και τις σχετικές χώρες. Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι το πολεμικό αεροπλάνο συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στη βόρεια επαρχία της επαρχίας της Λατάκειας, όπου σημειώθηκαν νωρίτερα βομβαρδισμοί και όπου οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις μάχονται τους αντάρτες στο έδαφος.

Τόσο η Ρωσία όσο και η σύμμαχός της, η κυβέρνηση της Συρίας, έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις στην περιοχή. Μια συριακή στρατιωτική πηγή είπε ότι η αναφερόμενη κατάρριψη εξετάζεται. Πλάνα από τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Haberturk TV έδειξαν το πολεμικό αεροπλάνο να πέφτε μέσα στις φλόγες σε μια δασώδη περιοχή. Το αεροπλάνο έπεσε στην περιοχή που είναι γνωστή από τους Τούρκους ως «όρος Τουρκμενιστάν», είπε.

Σε ένα άλλο υλικό, το πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας έδειξε δύο πιλότους να πέφτουν με αλεξίπτωτο από το τζετ πριν συντριβεί. Ένας από τους πιλότους ήταν στα χέρια Τουρκμένων στη Συρία, οι οποίοι έψαχναν για τον άλλο πιλότο, ανέφερε το CNN Turk επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Η Τουρκία ζήτησε αυτή την εβδομάδα μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσουν σχετικά με τις επιθέσεις Τουρκμένων στη γειτονική Συρία, και την περασμένη εβδομάδα η Άγκυρα κάλεσε τον ρώσο πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί για τον βομβαρδισμό των χωριών τους. Η Άγκυρα έχει εκφράσει παραδοσιακά την αλληλεγγύη της στους Τουρκμένους της Συρίας, οι οποίοι είναι Σύροι τουρκικής καταγωγής. Περίπου 1.700 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την ορεινή περιοχή της Συρίας στα τουρκικά σύνορα, ως αποτέλεσμα των μαχών κατά τις τρεις τελευταίες ημέρες, είπε ένας Τούρκος αξιωματούχος τη Δευτέρα. Ρωσικά αεροπλάνα βομβάρδισαν την περιοχή για να υποστηρίξουν τις χερσαίες κυβερνητικές δυνάμεις.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα