Εικόνες σοκ από την έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΣΕΒ - Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής κάμερες και μάρτυρες

Οι τρομοκράτες φαίνεται ότι αποφάσισαν να δηλώσουν παρών στην Ελλάδα με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Ετσι, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 3:35 τα ξημερώματα στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών στην οδό Ξενοφώντος 5 στο Σύνταγμα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί καθώς η περιοχή είχε αποκλειστεί από την Αντιτρομοκρατική

Υπηρεσία.

Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στο «Βήμα» και στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στις 2.51, κατά το οποίο άγνωστος άνδρας έκανε λόγο για τοποθέτηση βόμβας και για έκρηξη εντός 40 λεπτών. η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή με αποτέλεσμα να υπάρχουν αναφορές από πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου,

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο σημείο που έγινε η έκρηξη, άνοιξε κρατήρας, ενώ έχει υποστεί μεγάλες ζημιές η πρόσοψη των γραφείων του ΣΕΒ. Παράλληλα, σοβαρές υλικές ζημιές έχουν προκληθεί στην πρεσβεία της Κύπρου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, καθώς και στο ξενοδοχείο Αμαλία, από την πλευρά της οδού Ξενοφώντος

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα της έκρηξης δεν υπήρχε αστυνομική φρουρά στην πρεσβεία της Κύπρου, που ενδεχομένως θα μπορούσε να αποτρέψει αυτή την ενέργεια.

Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ άνδρες του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών βρίσκονται ακόμη στην οδό Ξενοφώντος.

Συγκεκριμένα, κλειστά είναι όλα τα γραφεία στην οδό Ξενοφώντος, καθώς απαγορεύεται αυστηρά η πρόσβαση σε οποιονδήποτε, ενώ παράλληλα κλειστά είναι τα καταστήματα στη στοά Οικονομίδη, αφού έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.

Σημειώνεται ότι το τραμ δεν λειτουργεί στο σταθμό του Συντάγματος, αφού παραμένει αποκλεισμένη από τα ξημερώματα όλη η γύρω περιοχή. Τερματικός σταθμός έχει προσωρινά γίνει στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Υπάλληλος καφετέριας, που βρίσκεται κοντά στην οδό Ξενοφώντος όπου σημειώθηκε η έκρηξη, είπε: «Μόλις ήρθα στο μαγαζί, στις πέντε το πρωί, τα έχασα από την εικόνα που αντίκρυσα. Ολες οι τζαμαρίες στην πίσω πλευρά του καταστήματος, ήταν θρυματισμένες. Καλά που δεν είχα έρθει νωρίτερα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τη συλλογή στοιχείων, σχετικά με τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης στον ΣΕΒ, ενώ αναμένεται η ανάληψη ευθύνης που θα ρίξει φως σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης που τοποθέτησε τη βόμβα.

Οι αστυνομικοί συγκεντρώνουν όλα τα βίντεο με οπτικοακουστικό υλικό απο κάμερες της περιοχής, οι οποίες πιθανόν να έχουν καταγράψει τους δράστες της επίθεσης, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν μάρτυρες που μπορεί να έχουν δει κάτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μία μαρτυρία εργαζόμενου στην περιοχή, ο οποίος αναφέρει πως είδε πριν την έκρηξη δύο άτομα να περνούν απο την οδό Ξενοφώντος και εξετάζεται αν έχουν σχέση με την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού. Πάντως μέχρι και πριν απο λίγη ώρα, δεν είχε βρεθεί κάποιος που να είδε συγκεκριμένες κινήσεις.

Ο σάκος με τον εκρηκτικό μηχανισμό είχε τοποθετηθεί στην εσοχή που υπάρχει στην είσοδο του ΣΕΒ και, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, τους δράστες δεν είδε ούτε ο υπάλληλος απέναντι βενζινάδικου, που διανυκτερεύει.

Παράλληλα, συνεχίζεται η έρευνα στον τόπο της έκρηξης απο τα συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας για υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού ή άλλα στοιχεία.

Ένα ερώτημα που προκύπτει μετά τη βομβιστική ενέργεια, αφορά στα μέτρα φύλαξης της περιοχής. Σημειώνεται ότι απέναντι από τον ΣΕΒ βρίσκεται το κτίριο της Κυπριακής Πρεσβείας, αλλά δεν υπήρχε αστυνομική φρουρά.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, είχε δώσει εντολές να φυλάσσονται όλες οι πρεσβείες, αλλά στο κτίριο της Κυπριακής Πρεσβείας υπήρχε φρουρός αστυνομικός έως τις 23:00 το βράδυ.

Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματικός, στην περιοχή υπάρχει όλο το 24ωρο επιτήρηση απο περιπολίες ασφάλειας και τάξης, αλλά το βράδυ δεν είναι εφικτό να υπάρχει μόνιμη φρουρά, λόγω έλειψης προσωπικού και διατίθενται αστυνομικοί σε πρεσβείες και υπηρεσίες «υψηλής επικινδυνότητας», ή αν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την πλευρά τους.

Το 2010 η οργάνωση «Μηδενική Ανοχή» είχε χτυπήσει με εμπρηστική επίθεση τα γραφεία του ΣΕΒ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον Απρίλιο του 2014 τρομοκράτες είχαν βάλει ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα έξω από το κτίριο της ΤτΕ στην οδό Αμερικής.

Οι αρχές φοβούνται εδώ και μέρες ότι θα υπάρξουν τρομοκρατικές ενέργειες, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος έχει «παγώσει» από τις επιθέσεις στο Παρίσι και το κλίμα τρόμου σε όλη την Ευρώπη. Αν και η σημερινή βόμβα δεν έχει καμιά σχέση με τη δράση των Τζιχαντιστών, εντούτοις, εκτιμούν ότι οι πολιτικές συνθήκες ευνοούν επανενεργοίηση τρομοκρατικών οργανώσεων που τον τελευταίο καιρό βρίσκονται εν υπνώσει. Θα ήταν βεβαίως ό,τι χειρότερο σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη, λόγω της επίθεσης των Τζιχαντιστών, να υπάρξει ενεργοποίηση της εγχώριας τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

Για ακόμη μια φορά η χώρα εμφανίζεται στο εξωτερικό ως τόπος δράσης τρομοκρατών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επενδυτικό κλίμα και τον τουρισμό. Αλλωστε, η πρωϊνή έκρηξη έγινε στο κέντρο της Αθήνας και δίπλα σε γνωστό ξενοδοχείο που εκκενώθηκε, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για το που θα μπορούσαν να χτυπήσουν, εάν ήθελαν, κάποιοι τρομοκράτες.

Εμπρηστικός μηχανισμός

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγα 24ωρα άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη.

Με ένα κείμενο που δεν φέρει υπογραφή συγκεκριμένης οργάνωσης, άγνωστοι ανέλαβαν την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του υπουργού Αλέκου Φλαμπουράρη.

Μεταξύ άλλων το κείμενο γράφει: «Επισκεφθήκαμε το υπερπολυτελές νεοκλασικό του Α. Φλαμπουράρη, πυρπολώντας την είσοδό του. Κι αν ο ίδιος, ο σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και για πολλούς άτυπος- σκιώδης πρωθυπουργός, μιλά για πράξη τρομοκράτησής του και στοχοποίησή του από "σκοτεινά κέντρα" και άλλες γελοιότητες, του απαντάμε πως μια συμβολική ενέργεια δεν είναι τίποτα μπροστά σ’ αυτά για τα οποία ο ίδιος και η κυβέρνηση που συμμετέχει, είναι υπεύθυνοι».



imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα