Η Σαράποβα, το ντόπινγκ και οι έντονες αντιδράσεις

19:37 9/3/2016 - Πηγή: Antinews

Η ρωσίδα τενίστρια Μαρία Σαράποβα, η υψηλότερα αμειβόμενη αθλήτρια στον κόσμο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν πέρασε τον έλεγχο αντιντόπινγκ για το Αυστραλιανό Όπεν, καθώς βρέθηκε θετική στην ουσία μελδόνιο. Αυτό εξόργισε πολλούς. Η Σαράποβα είπε ότι λαμβάνει το φάρμακο επί 10 χρόνια και δεν γνώριζε ότι είχε προστεθεί στη λίστα απαγορευμένων ουσιών της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ τον Ιανουάριο. Η WADA είχε αποστείλει ένα σημείωμα σχετικά με την εισαγωγή του τον Δεκέμβριο, αλλά η Σαράποβα είπε ότι "δεν έκανε κλικ σε αυτό το link".

Σύμφωνα

με τον Τζέικ Σέλεϊ, έναν Βρετανό δρομέα μεγάλων αποστάσεων και βιοχημικό, το μελδόνιο χρησιμοποιείται ευρέως στη Λετονία, όπου κατασκευάζεται και διατίθεται στο εμπόριο ως Mildronate. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έλλειψη ροής αίματος, όπως στηθάγχη, καθώς και νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Η WADA, η οποία παρακολουθεί το φάρμακο, το έβαλε στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών, αφού διαπίστωσε "αποδείξεις ότι η χρήση του από τους αθλητές αυξάνει την απόδοση". Το φάρμακο αυξάνει επίσης τη ροή οξυγόνου στους μύες και μπορεί έτσι να αυξήσει την ικανότητα άσκησης και την αποδοτικότητα της παραγωγής ενέργειας σε κυτταρικό επίπεδο, καθιστώντας το ιδιαίτερα χρήσιμο για αθλητές αντοχής. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει εγκρίνει το φάρμακο για χρήση στις ΗΠΑ, όπου ζει η Σαράποβα.

Η Σαράποβα επέμεινε ότι η συνεχής χρήση μελδονίου μετά την απαγόρευση οφειλόταν απλά σε άγνοια της νέας πολιτικής. Αλλά εκτός από το email της WADA τον Δεκέμβριο, διανεμήθηκε ένα σημείωμα τον Σεπτέμβριο που ανακοίνωνε την επικείμενη αλλαγή. Ο δημοσιογράφος του Associated Press Τζέιμς Έλινγκτον, ο οποίος καλύπτει τις ρωσικές επιχειρήσεις και τον αθλητισμό, σημείωσε ότι ο Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ της Ρωσίας, ο RUSADA, αναφέρει συχνά στην ιστοσελίδα του για την απαγόρευση, από τις 30 Σεπτεμβρίου. Ένα ρώσος δρομέας έκανε μια σχετική ανάρτηση στο Twitter.

Επίσης, τα διοικητικά όργανα του τένις διεξάγουν γενικές συνελεύσεις όπου συζητούν την πολιτική για τα αναβολικά. Έτσι, η Σαράποβα και η ομάδα των προπονητών, των εκπαιδευτών και των γιατρών της είναι τουλάχιστον ένοχοι για βαρεία αμέλεια. Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης έχει απαγορεύσει προσωρινά την Σαράποβα από συμμετοχή σε αγώνες ως τις 12 Μαρτίου "εν αναμονή απόφασης για την υπόθεση". Εν τω μεταξύ, τρεις μεγάλοι χορηγοί έχουν ήδη διακόψει τη συνεργασία του με την Σαράποβα: η Nike, η Tag Heuer και η Porsche. Η Nike διέκοψε τη σχέση της μαζί της, στη μέση μιας οκταετούς συμφωνίας 70 εκατ. δολ. που υπεγράφη το 2010. Η αποζημίωση της Σαράποβα περιλαμβάνει επίσης ένα ποσοστό επί των πωλήσεων από την ομώνυμη σειρά ένδυσης της Nike.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Tag Heuer ήθελε να επεκτείνει τη συνεργασία μαζί της, αλλά τώρα ακύρωσε τις συνομιλίες. Η Porsche, της οποία η συμφωνία με την Σαράποβα έληγε φέτος, δήλωσε ότι επέλεξε "να αναβάλει τις προγραμματισμένες δραστηριότητες". Ωστόσο, και οι τρεις χορηγοί ήταν προσεκτικοί ώστε να μην διακόψουν τους δεσμούς εντελώς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Σαράποβα.

Η τενίστρια, η οποία ανέλαβε δημόσια την ευθύνη της, μπορεί να υποβάλει αίτηση για απαλλαγή λόγω θεραπευτικής χρήσης του μελδονίου, στο οποίο αναφέρθηκε χαρακτηρίζοντάς το "φάρμακο". Αν μπορεί να αποδείξει ότι το χρειάζεται για τη θεραπεία μιας ιατρικής κατάστασης που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλα μέσα, μπορεί ακόμα να απαλλαγεί και να επιστρέψει στο τερέν. Είναι ασαφές πόσο καιρό μπορεί να χρειαστεί η λήψη της απόφασης. Ο πρόεδρος της WADA, Craig Reedie, έχει πει ότι η Σαράποβα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια πολυετή απαγόρευση.

Μια πρόσφατη σειρά ντοκιμαντέρ επισήμανε την ευρεία χρήση αναβολικών από Ρώσους αθλητές, υποστηρίζοντας ότι στην πιο πρόσφατη έρευνα τουλάχιστον το 17 τοις εκατό χρησιμοποιούσε μελδόνιο το 2015, όταν ήταν νόμιμο στον διεθνή ανταγωνισμό. Η Σαράποβα είναι τουλάχιστον η έβδομη αθλήτρια που βρίσκεται θετική στο μελδόνιο, μετά την απαγόρευση του τρέχοντος έτους. Η ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Εκατερίνα Μπόμπροβα δεν θα συμμετέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αυτού του μήνα αφού βρέθηκε θετική.

Η περίπτωση της Σαράποβα, καθώς και ορισμένες από τις αντιδράσεις, επισημαίνουν τις μεταβαλλόμενες προκλήσεις που παρουσιάζονται από το ντόπινγκ. Δεν είναι όλα τα φάρμακα ίσα, και υπάρχει μια γραμμή, όσο λεπτή κι αν είναι, μεταξύ των φαρμάκων που ενισχύουν την απόδοση και των φαρμάκων που θεραπεύουν. Είναι ασαφές σε ποια πλευρά της γραμμής βρίσκεται η Σαράποβα. Ο στόχος των μέτρων αντι-ντόπινγκ είναι τόσο η προστασία των αθλητών από την κατάποση δυνητικά επικίνδυνων ουσιών, όσο και η διατήρηση του δίκαιου ανταγωνισμού. Ενώ μερικοί αθλητές προσπαθούν να ξεγελάσουν τις ρυθμιστικές αρχές, δεν είναι κάθε παράβαση σαφής. Καθώς η τεχνολογία και η πολιτική για τα φάρμακα εξελίσσονται, έτσι, επίσης, πρέπει να εξελιχθεί και η άποψή μας για το ντόπινγκ. Χρειαζόμαστε περισσότερη διαφοροποίηση και λιγότερη οργή.

bloombergview.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα