Η Ρωσία και το Ιράν προειδοποιούν τις ΗΠΑ για «βίαιη απάντηση»

Η Ρωσία και το Ιράν προειδοποίησαν τις ΗΠΑ ότι "θα απαντήσουν δυναμικά" εάν ξεπεραστούν οι δικές τους "κόκκινες γραμμές" στη Συρία. Μετά την επίθεση με πυραύλους την Παρασκευή σε μία συριακή αεροπορική βάση, σε αντίποινα για τη χημική επίθεση στη Χαν Σεϊχούν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η συμμαχία που υποστηρίζει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ προέβη σε κοινή δήλωση, απειλώντας με δράση

για την αντιμετώπιση "οποιασδήποτε παραβίασης των κόκκινων γραμμών, από όποιον και αν προέρχεται". "Αυτό που διεξήγαγε η Αμερική με μια επίθεση στη Συρία είναι μια παραβίαση των κόκκινων γραμμών. Από τώρα και στο εξής θα απαντήσουμε δυναμικά σε κάθε επιτιθέμενο ή σε οποιαδήποτε παραβίαση των κόκκινων γραμμών από όποιον και αν προέρχεται και η Αμερική γνωρίζει την ικανότητά μας να απαντάμε καλά", δήλωσε το κοινό κέντρο διοίκησης του συνασπισμού.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι η επίθεση στην αεροπορική βάση αλ-Σαϊράτ, κοντά στην πόλη Χομς, με περίπου 60 πυραύλους Τόμαχοκ, "αντιπροσωπεύει τον κόσμο". Η βάση φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από τις συριακές δυνάμεις για να διεξάγει την επίθεση με χημικά, στην οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 70 άνθρωποι. Την Κυριακή, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σερ Μάικλ Φάλον, απαίτησε η Ρωσία να αναχαιτίσει τον Άσαντ, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα είναι "υπεύθυνη για κάθε θάνατο πολίτη" στην Χαν Σεϊχούν. Ο υπουργός δήλωσε ότι η επίθεση είχε συμβεί "υπό την παρακολούθησή τους" και ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει τώρα να ανταποκριθεί στις προηγούμενες υποσχέσεις, ότι τα χημικά όπλα του Άσαντ είχαν καταστραφεί.

Οι ειδικοί έχουν απορρίψει τον ισχυρισμό της Ρωσίας, ότι μια μονάδα εγκατάστασης χημικών όπλων των ανταρτών προκάλεσε το θάνατο. Η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία κατηγόρησαν το καθεστώς του Άσαντ ότι ρίχνει χημικά αέρια σε περιοχές που κρατά η αντιπολίτευση, ενώ η Δαμασκός ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε τα τοξικά αποθέματα της μετά τη διεθνή συμφωνία του 2013. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παρουσίασε μια ανταγωνιστική εκδοχή των γεγονότων, υποστηρίζοντας ότι νόμιμες συριακές αεροπορικές επιδρομές κατά των "τρομοκρατών" είχαν πλήξει μια αποθήκη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή και αποθήκευση βομβών που περιέχουν τοξικά αέρια, τα οποία φέρεται να έστειλε στο Ιράκ.
Το κοινό κέντρο διοίκησης είπε, επίσης, την Κυριακή ότι η επίθεση με πυραύλους δεν θα τους αποτρέψει από το να "απελευθερώσουν" τη Συρία, και ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο βόρειο τμήμα της χώρας ισοδυναμεί με μια παράνομη "κατοχή". Ο Πούτιν και ο ηγέτης του Ιράν Χασάν Ρουχανί έχουν ζητήσει μια αντικειμενική έρευνα σχετικά με την χημική επίθεση. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είπε την Κυριακή ότι η Μόσχα είχε αποτύχει να τηρήσει τη συμφωνία του 2013 για τη διασφάλιση και την καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία. "Η αποτυχία σχετίζεται με την πρόσφατη επίθεση και την πρόσφατη τρομερή επίθεση με χημικά όπλα, που σε μεγάλο βαθμό είναι μια αποτυχία από την πλευρά της Ρωσίας για την τήρηση της δέσμευσή της προς τη διεθνή κοινότητα", δήλωσε στο ABC.

Ο Τίλερσον αναμένεται στη Μόσχα τις επόμενες ημέρες για συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους. Δεν κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία ότι εμπλέκεται άμεσα στο σχεδιασμό ή στην υλοποίηση της επίθεσης. Αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν η Ρωσία να λάβει μια πιο σκληρή στάση έναντι της Συρίας, αναθεωρώντας την συμμαχία της με τον Άσαντ, επειδή "κάθε φορά που συμβαίνει μια τέτοια φρικτή επίθεση, οδηγεί τη Ρωσία πιο κοντά σε κάποιο επίπεδο ευθύνης".

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα