Η Ρωσία «χτίζει στρατιωτική βάση στη Συρία»

15:08 6/9/2015 - Πηγή: Antinews

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με τις τελευταίες πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να στείλει εκατοντάδες στρατιώτες για να στηρίξει το καθεστώς Άσαντ.

Η Ρωσία ετοιμάζει μια στρατιωτική βάση στην καρδιά της βάσης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, σε μια σαφέστερη ένδειξη της εμβάθυνσης της ρωσικής υποστήριξης στο εμπόλεμο καθεστώς

του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ανώνυμοι αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει έναν πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και μετέφερε προκατασκευασμένες οικιστικές μονάδες για 1.000 άτομα σε ένα αεροδρόμιο που εξυπηρετεί το συριακό λιμάνι της Λατάκειας.

Η Ρωσία ζήτησε επίσης το δικαίωμα να πετά πάνω από γειτονικές χώρες με στρατιωτικά αεροσκάφη φορτίου κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις εκθέσεις. Οι απαιτήσεις, οι οποίες δημιουργούν φόβους ότι η Ρωσία σχεδιάζει να επεκτείνει το ρόλο της στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας, θα εντείνουν τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον για το μέλλον της Συρίας και του βάναυσου ηγέτη της. Ο Ομπάμα την Παρασκευή συναντήθηκε με το βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας για να επαναλάβει το αίτημά του, ότι οποιαδήποτε μόνιμη λύση στη Συρία θα απαιτήσει ένα τέλος στο καθεστώς του Άσαντ. Αυτό αφήνει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε ένα διαμετρικά αντίθετο όραμα για τη Συρία.

Ο Τζον Κέρι τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του για να εκφράσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ το Σάββατο.«Ο υπουργός έκανε σαφές ότι εάν οι εκθέσεις αυτές είναι ακριβείς, οι δράσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης, να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη απώλεια αθώων ζωών, να αυξήσουν τις ροές των προσφύγων και να ρισκάρουν την αντιπαράθεση με τη συμμαχία ενάντια στο Isil που δραστηριοποιείται στη Συρία», αναφέρει η υπηρεσία.

Τα νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ ήρθαν τη στιγμή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχθηκε ότι η Ρωσία είχε ήδη παράσχει κάποια στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη στη Συρία. «Έχουμε ήδη δώσει στη Συρία αρκετά σοβαρή βοήθεια με εξοπλισμό και εκπαίδευση στρατιωτών με τα όπλα μας», είπε κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, την Παρασκευή, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο RIA Novosti. Μέχρι τώρα, η στήριξη της Ρωσίας έχει συμπεριλάβει οικονομική στήριξη, μυστικές υπηρεσίες, συμβούλους, όπλα και τα ανταλλακτικά. Ο Πούτιν επέμεινε ότι ήταν «πρόωρο» να μιλούν για άμεση παρέμβαση.

Ωστόσο, φωτογραφίες που προέκυψαν την περασμένη εβδομάδα, φαίνεται να δείχνουν ένα ρωσικό μαχητικό να επιχειρεί πάνω από το έδαφος της Συρίας και βίντεο δείχνουν στρατιώτες να μιλούν τη ρωσική γλώσσα. Η συριακή κρατική τηλεόραση έδειξε εικόνες ενός προηγμ82a, στο πεδίο της μάχης. Άρχισαν επίσης να κυκλοφορούν βίντεο στα οποία στρατιώτες έδιναν διαταγές μεταξύ τους στα ρωσικά.

Την περασμένη εβδομάδα, η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth επικαλέστηκε δυτικές διπλωματικές πηγές, που υποστήριζαν ότι η Ρωσία ήταν στα πρόθυρα της ανάπτυξης «χιλιάδων» στρατιωτών στη Συρία για να δημιουργήσει μια αεροπορική βάση από την οποία η ρωσική πολεμική αεροπορία θα πετά στις εξορμήσεις της ενάντια στο Isil. Τα στοιχεία αυτά φαίνεται να υποστηρίζονται από δορυφορικές εικόνες της ρωσικής βάσης υπό κατασκευή κοντά στη Λατάκια, σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους της υπηρεσίας πληροφοριών που μιλούν σε αρκετές αμερικανικές εφημερίδες. «Αν μετακινούν στρατιώτες για να βοηθήσουν την κυβέρνηση της Συρίας να πολεμήσει, είναι ένα πράγμα», είπε ένας στους Los Angeles Times. «Αλλά αν μετακινούν χερσαίες δυνάμεις και ρίχνουν βόμβες σε κατοικημένες περιοχές, αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα».

Η Μόσχα δικαιολογεί όλο και περισσότερο την υποστήριξή της προς το καθεστώς Άσαντ, επισημαίνοντας την αύξηση των βίαιων τζιχαντιστών στη Συρία. Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει μια λωρίδα εδάφους μετά τις διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης το 2011. Η σύγκρουση είναι μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις για το κύμα των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη.

Αυτή την εβδομάδα, το Isil ανατίναξε ναούς στην ιστορική πόλη της Παλμύρας. Νέες συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία στοίχισαν τη ζωή σε 47 μαχητές το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η Συρία φιλοξενεί ήδη τη μοναδική βάση της Ρωσίας εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης – τον ναύσταθμο στην Ταρτούς. Η αναφερόμενη συσσώρευση στρατιωτικών δραστηριοτήτων, με επίκεντρο τη Λατάκια και την επαρχία Ιντλίμπ, βρίσκεται σε περιοχές που κυριαρχούνται από την αίρεση των Αλεβιτών, στην οποία ανήκει ο Άσαντ.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα