Η πρόταση για έξοδο χωρών από το ευρώ στο επίκεντρο του συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

Ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας στη Λειψία το ετήσιο συνέδριο του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), και στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η πρόταση για αποβολή (ή «εθελοντική έξοδο» όπως αναφέρεται) των απείθαρχων δημοσιονομικά κρατών από την Ευρωζώνη.

Στο διήμερο συνέδριο θα συζητηθούν η κρίση της Ευρωζώνης, οι βουλευτικές εκλογές του 2013 και οι επερχόμενες εκλογές

σε διάφορα γερμανικά κρατίδια.

Το σχέδιο των γραπτών προτάσεων του προεδρείου του κόμματος, σύμφωνα με την Deutsche Welle, συνιστά μια σαφή αποδοχή για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM και την ευρωβοήθεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης που τη χρειάζονται, αλλά και χάραξη «κόκκινων γραμμών».

Στο σχέδιο απορρίπτεται η μετατροπή της ΕΚΤ σε «τράπεζα έκδοσης φθηνού χρήματος» και η έκδοση ευρωομολόγων, καθώς και ο αποκλεισμός από την Ευρωζώνη των χωρών που παραβιάζουν τους κανόνες για τα δημοσιονομικά.

Αντίθετα, επιτρέπεται η εθελοντική έξοδο από την Ευρωζώνη και καθορίζει ότι η ευρωβοήθεια θα πρέπει να δίνεται μόνον με την επιβολή αυστηρών προϋποθέσεων.

Παράλληλα, προτείνονται κυρώσεις για τους παραβάτες του πλαφόν 3% στο έλλειμμα που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, κυρώσεις που φθάνουν μέχρι και την απώλεια του κυριαρχικού δικαιώματος κατάρτισης προϋπολογισμού.

Ο Στανισλάβ Τίλιχ, πρωθυπουργός της Σαξωνίας και μέλος του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, έκανε μάλιστα πρόταση να συσταθεί νέο πόστο στην ΕΕ: εκείνο του επιτρόπου για τη σταθερότητα του ευρώ.

Εκτιμά ότι έτσι θα υπάρχει ενδελεχής έλεγχος, πιστεύει στην αλληλεγγύη προς την Ευρώπη, και υποστηρίζει ότι η ΕΕ και η Ευρωζώνη πρέπει να διαθέτουν μια σειρά εργαλείων ώστε να αντιμετωπίσει πιθανές κρίσεις και προβλήματα.

Για τον κ. Τίλιχ, «η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέους και η εθελοντική έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη ως εσχάτη λύση» θα πρέπει να συνιστούν μερικά από τα εργαλεία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Μέρκελ: Νέα Ευρώπη

Στην ομιλία της, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε την αναμόρφωση της ΕΕ, στην κατεύθυνση μίας πιο στενής πολιτικής ένωσης με αυστηρούς κανόνες για τα ελλείμματα και τα χρέη, ενώ απέρριψε, για μία ακόμα φορά, την έκδοση ευρωομολόγων.

Οι ηγέτες πρέπει να δημιουργήσουν μία «νέα Ευρώπη», ολοκληρώνοντας μία «πολιτική ένωση», σημείωσε, ενισχύοντας την ρητορική της, καθώς η κρίση χρέους που ξεκίνησε στην Ελλάδα στα τέλη του 2009 έχει ωθήσει σε επίπεδα-ρεκόρ τις αποδόσεις των ομολόγων σε Ισπανία και Ιταλία, ενώ απειλεί και τη γαλλική οικονομία, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης.

«Η Ευρώπη είναι σε μία από τις δυσκολότερες, αν όχι τη δυσκολότερη, ώρα από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο», σημείωσε.

«Το ευρώ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα, είναι το σύμβολο μισού αιώνα ειρήνης, ελευθερίας και κοινωνικής ευημερίας», υπογράμμισε η Άνγκ.Μέρκελ, η οποία ηγείται εδώ και 11 χρόνια της CDU.

Keywords
Τυχαία Θέματα