Η παγκόσμια πυρηνική ενέργεια πέντε χρόνια μετά την Φουκουσίμα

Στις 11 Μαρτίου 2011, ένα τσουνάμι βύθισε τη βορειο-ανατολική ακτή της Ιαπωνίας, πλημμυρίζοντας πόλεις, χωράφια και καταστρέφοντας σοβαρά το πυρηνικό εργοστάσιοΝταϊ-ίτσι της Φουκουσίμα. Σχεδόν 19.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το τσουνάμι και επιπλέον 160.000 απομακρύνθηκαν, όταν από τον πυρήνα του πυρηνικού σταθμού διέρρευσε ραδιενέργεια στη θάλασσα και τη γύρω περιοχή, στη χειρότερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνομπίλ το 1986.

Πέντε χρόνια μετά, η Φουκουσίμα εξακολουθεί να είναι μια ζώνη αποκλεισμού και δεκάδες χιλιάδες έχουν παραμείνει σε προσωρινά

καταφύγια. Η Ιαπωνία έκλεισε και τους 43 αντιδραστήρες της -πλην δύο- ανησυχώντας για την ασφάλεια. Και άλλες χώρες έχουν επιταχύνει πρόσφατα τις προσπάθειές τους για να αντικαταστήσουν την πυρηνική ενέργεια με πιο πράσινες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Γερμανία σχεδιάζει να κλείσει και τους 17 πυρηνικούς σταθμούς της ως το 2022, μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει. Η Γαλλία ψήφισε ένα νομοσχέδιο το περασμένο έτος, που προβλέπει το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας να μειωθεί από 75% σε 50% μέσα σε δέκα χρόνια. Εν τω μεταξύ, οι τιμές των βασικών προϊόντων έχουν κατρακυλήσει, με αποτέλεσμα την περικοπή των τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για πολλούς πυρηνικούς σταθμούς να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας τους, οδηγώντας σε πολλά "λουκέτα".

Εκεί όπου οι αγορές είναι πιο ελεύθερες, είναι πιο δύσκολο για τους φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικής ενέργειας να βγάλουν λεφτά και πολύ επικίνδυνο για αυτούς να οικοδομήσουν δαπανηρά εργοστάσια από το μηδέν. Ωστόσο, καθώς οι χώρες προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τέτοια λουκέτα συχνά οδηγούν στην καύση περισσότερων ορυκτών καυσίμων. Η προσθήκη δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν λύνει το πρόβλημα: όταν ο άνεμος δεν φυσά και ο ήλιος δεν λάμπει, η πυρηνική ενέργεια εξακολουθεί να παρέχει την καλύτερη πηγή αξιόπιστου "βασικού φορτίου" ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Έτσι, στη Γερμανία το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν άνθρακα αυξήθηκε από όταν έκλεισαν αντιδραστήρες, αυξάνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διαμορφώσουν την ενεργειακή πολιτική τους έτσι ώστε να διατηρήσουν τους υπάρχοντες αντιδραστήρες σε λειτουργία: παρέχουν ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενώ ο παροπλισμός τους είναι πιθανό να δημιουργήσει τόσα προβλήματα ασφάλειας, όσα και αν συνεχίσουν να λειτουργούν. Υπολογίζεται ότι ο παροπλισμός του εργοστασίου της Φουκουσίμα θα κοστίσει 20 δισεκατομμύρια δολ., ενώ το καθάρισμα της περιοχής θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δις δολ.

economist.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα