Η Ουκρανία «οπλίζει» τους ευρωσκεπτικιστές του ΣΥΡΙΖΑ

08:10 4/3/2014 - Πηγή: Antinews

Να τεθεί επί τάπητος το θέμα της εξόδου απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνουν στελέχη της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τονίζοντας την ανάγκη «αντιιμπεριαλιστικής» στροφής στις θέσεις του κόμματος. Εξαπολύουν μύδρους κατά του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) –σημειωτέον εκ μέρους του ο Αλέξης Τσίπρας είναι υποψήφιος για την προεδρία

της Κομισιόν- κατηγορώντας το για «αμφιλεγόμενη στάση» έναντι του «ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού» στην Ουκρανία.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αποτελούν την αφορμή για να ενταθούν οι διεργασίες και η αντιπαράθεση γραμμών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τη θέση του για την παραμονή στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Όπως έχουμε ήδη γράψει, (http://www.antinews.gr/POLITIKE/to-oukraniko-zitima-odigei-to-suriza-se-apostasiopoiisi-apo-tin-ee/) επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί για την ουκρανική κρίση με ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας η οποία στο συγκεκριμένο θέμα αποστασιοποιείται απ’ την ΕΕ αλλά και τις ΗΠΑ και μάλιστα καλούσε και την ελληνική κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει την προσωρινή δυτικόφιλη κυβέρνηση του Κιέβου.

Ωστόσο οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Ουκρανία και η κλιμάκωση της έντασης που φτάνει μέχρι και τη στρατιωτική-πολεμική απειλή ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία αποτελούν το έναυσμα για την αντεπίθεση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κουμουνδούρου. Ορισμένοι που πρόσκεινται στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν ανοιχτά στο τραπέζι της εσωκομματικής διαπάλης την ανάγκη στροφής των επίσημων θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ προς «αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση» και σημειώνουν με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία δίνοντας έμφαση στη στήριξη των νεοναζιστικών δυνάμεων του Κιέβου απ’ την ΕΕ και τη Δύση, την ανάγκη να τεθεί στην «ημερήσια διάταξη» το θέμα της εξόδου της Ελλάδας όχι μόνο απ’ την ευρωζώνη αλλά και απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέση για έξοδο απ’ την ΕΕ ή αλλιώς για «αποδέσμευση» της Ελλάδας απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση, ουσιαστικά έχουν σήμερα μόνο το ΚΚΕ και η εξωκοινοβουλευτική αριστερά ενώ ως τώρα ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα μιλάει για «ευρωπαϊκή λύση» στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης και έχει χαρακτηρίσει την ευρωζώνη κοινό σπίτι όλων των κρατών μελών της (είμαστε συνιδιοκτήτες και όχι ενοικιαστές).

Μάλιστα όσοι θέτουν το ζήτημα εντός του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτουν στην επιχειρηματολογία τους την κατάσταση στη Βοσνία η οποία σείεται από διαδηλώσεις κατά της οικονομικής κρίσης και εξαθλίωσης αλλά και ενάντια σε κάθε εθνικισμό και υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αντληθούν διδάγματα απ’ το ότι υπάρχουν σκέψεις σε κύκλους της ΕΕ να σταλούν ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις να καταστείλουν εκεί το κίνημα. Τα διδάγματα σύμφωνα με τα στελέχη αυτά του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προσδοκά φιλολαϊκή λύση εντός της ΕΕ γιατί δεν θα το επιτρέψουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της, πολλοί περισσότερο δε μπορεί η ελληνική αριστερά να εγκλωβιστεί στην προσμονή της λύσης από μια «ΕΕ που δεν μεταρρυθμίζεται».

Επιπρόσθετα τα βέλη αυτών των στελεχών που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα στρέφονται και κατά του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) και επί της ουσίας και κατά του Αλέξη Τσίπρα ως υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν. Επισημαίνουν ότι το ΚΕΑ δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα ως αριστερό κόμμα στην περίπτωση της Ουκρανίας γιατί «αντί να καλέσει τους ευρωπαϊκούς λαούς να δονήσουν την Ευρώπη με αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια, κρατά μία αμφιλεγόμενη στάση και αντί να καταδικάσει χωρίς «ναι μεν, αλλά» τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, ουσιαστικά ζητάει περισσότερη και πιο αποτελεσματική Ευρώπη». Και όλα αυτά προσθέτουν την ώρα που οι φασίστες στην Ουκρανία καταλαμβάνουν θέσεις στην κυβέρνηση που αναγνωρίζει η Δύση και φυσικά και η ΕΕ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο γίνεται λόγος απ’ τα ίδια στελέχη για «παραμύθι» τα περί «δημοκρατικής ΕΕ που ενώνει τους λαούς» ενώ καυτηριάζεται η στάση της ΔΗΜΑΡ που έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις στην Ουκρανία με αφορμή την πτώση του φιλορώσου Γιανουκόβιτς. «Οι δημοκρατικές ευαισθησίες της φιλο-ΕΕ αριστεράς έχουν ως όριό τους τα συμφέροντα της Γερμανικής ΕΕ. Αν αυτά θίγονται, τότε οι δημοκρατικές ευαισθησίες του Κουβέλη του ΚΕΑ και πολλών άλλων πάνε περίπατο και φτάνουν μέχρι την αναγνώριση νεοναζιστικών κυβερνήσεων» επισημαίνεται.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα