Θρίλερ με «τελεσίγραφο» του ρωσικού στόλου στις ουκρανικές δυνάμεις

21:50 3/3/2014 - Πηγή: Antinews

Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού διέψευσε σήμερα ότι εξέδωσε τελεσίγραφο προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με το οποίο τις κάλεσε να παραδοθούν ως τις 05:00 την Τρίτη και προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετώπιζαν επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο έναν αξιωματικό στο αρχηγείο του.

Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ΠΝ διαθέτει μια σημαντική βάση στην Κριμαία και η Μόσχα έχει ουσιαστικά καταλάβει τη χερσόνησο, η οποία αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας.

Νωρίτερα σήμερα, το Ιντερφάξ είχε μεταδώσει, επικαλούμενο

μια πηγή στο υπουργείο Αμύνης της Ουκρανίας, ότι είχε επιδοθεί τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν ως τις 05:00 από τον διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων αργότερα μετέδωσε ότι ένας αξιωματικός -τον οποίο δεν κατονόμασε- στο αρχηγείο του στόλου είπε πως δεν σχεδιάζεται επίθεση και πρόσθεσε: «αυτά είναι ανοησίες».

Την ίδια στιγμή, Ουκρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο πρεσβευτής του Κιέβου στην Ε.Ε., προειδοποιούν πως η Ρωσία είναι έτοιμη να ενορχηστρώσει προβοκάτσια στην Κριμαία προκειμένου να αποκτήσει την αφορμή που θα της επιτρέψει να επισημοποιήσει την de facto κατάληψη της χερσονήσου.

Tη Δευτέρα ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενέκρινε σχέδιο κατασκευής γέφυρας που θα συνδέει απευθείας την ηπειρωτική Ρωσία (περιοχή Κρασνοντάρ) με την Κριμαία. Το εν λόγω έργο βρισκόταν υπό εξέταση επί 10 χρόνια.

Οι συνοριακές Αρχές της Ουκρανίας έχουν καταγγείλει πως κατά τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία συνεχής εισροή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, ενώ παράλληλα τεθωρακισμένες δυνάμεις συγκεντρώνονται κοντά στα στενά που χωρίζουν τη χερσόνησο από τη Ρωσία.

Στρατιώτες χωρίς διακριτικά, κατά πάσα πιθανότητα Ρώσοι, έχουν περικυκλώσει ή αποκλείσει πολλά ουκρανικά στρατόπεδα στην Κριμαία. Σε ορισμένες μονάδες οι Ουκρανοί έχουν παραδώσει τα όπλα τους, ενώ σε άλλες έχουν απορρίψει τις ρωσικές εκκλήσεις για παράδοση.

Ομπάμα:Εξετάζονται τρόποι οικονομικής και διπλωματικής απομόνωσης της Ρωσίας

Η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο με τη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποιώντας ότι η Ουάσιγκτον θα εξετάσει την επιβολή σειράς οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων, που θα απομονώσουν τη Μόσχα.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να επιτρέψει στους διεθνείς ελεγκτές να μεσολαβήσουν για την επίτευξη μιας συμφωνίας στην Ουκρανία που θα είναι αποδεκτή από όλους τους Ουκρανούς, ανέφερε ο Ομπάμα σε δημοσιογράφους , λίγο πριν συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο μεταβατικός πρόεδρος Τουρτσίνοφ καλεί τη Ρωσία να σταματήσει «την επίθεση και την πειρατεία» στην Κριμαία

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας μεγεθύνεται και κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει αυτή που αποκάλεσε επίθεση και πειρατεία.

Ο Τουρτσίνοφ είπε ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη» σε ορισμένες περιοχές στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου κατοικούν πολλοί ρωσόφωνοι, αλλά πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.

Επίσης δήλωσε ότι ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχουν αποκλείσει πολεμικά πλοία του ΠΝ της Ουκρανίας στους κόλπους της Σεβαστούπολης, του λιμανιού στην Κριμαία όπου ο ρωσικός στόλος έχει τη βάση του.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον πρόεδρο Ομπάμα η κρίση στην Ουκρανία αναφέρει η Νιου Γιορκ Τάιμς

Ενώ η Ουάσιγκτον σκληραίνει την στάση της έναντι της Μόσχας, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να ζητά από τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ -κατά τη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία τους- να υπάρξει απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Κριμαία, αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη πρόκληση» που αντιμετωπίζει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανάλυση της Νιου Γιορκ Τάιμς, «καθώς οξύνεται η κρίση στην Ουκρανία...ο πρόεδρος Ομπάμα καλείται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση όσον αφορά διεθνή κρίση, στην καρδιά της οποίας βρίσκεται το ερώτημα κατά πόσο είναι αρκετά σκληρός ώστε να αντιμετωπίσει τον πρώην αξιωματικό της ΚGΒ στο Κρεμλίνο».

Συγκρίνοντας την κρίση στην Ουκρανία με τις άλλες διεθνείς κρίσεις (Συρία, Ιράν, Λιβύη, Αίγυπτο), επισημαίνεται ότι στην περίπτωση της τρέχουσας κρίσης στην Ουκρανία, ο αμερικανικός πολιτικός κόσμος είναι πολύ περισσότερο ενωμένος στο αίτημα μιας «αυστηρής απάντησης» στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. «Κανένας σημαντικός πολιτικός ηγέτης στην Ουάσιγκτον δεν κάλεσε για στρατιωτική απάντηση, αλλά πολλοί επιθυμούν ο κ. Ομπάμα να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα απ’ ότι έχει κάνει μέχρι τώρα», όπως επισημαίνεται.

«Είναι το πιο σημαντικό, το πιο δύσκολο τεστ στην εξωτερική πολιτική της προεδρίας Ομπάμα», δήλωσε ο διπλωμάτης καριέρας και υφυπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Μπους, Νίκολας Μπερνς, προσθέτοντας ότι «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον πρόεδρο διότι είναι ο αρχηγός του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει άλλος στην Ευρώπη που μπορεί να τον πλησιάσει σε ισχύ. Θα πρέπει να καθοδηγήσει».

Στην ανάλυση γίνεται αναφορά σε σχόλιο της Γερμανίδας Καγκελάριου, ‘Ανγκελα Μέρκελ, η οποία σε τηλεφωνική της συνομιλία με τον πρόεδρο Ομπάμα την Κυριακή, και έχοντας μιλήσει προηγουμένως με τον πρόεδρο Πούτιν, είπε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι δεν ήταν σίγουρη πως ο Ρώσος ηγέτης είναι σε επαφή με την πραγματικότητα. «Βρίσκεται σε άλλο κόσμο», φέρεται να σχολίασε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα-ανάλυση της αμερικανικής εφημερίδας.

Συνεδριάζει απόψε το Σ.Α. του ΟΗΕ

[photo_1]

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 10:30 (ώρα Ελλάδας) με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό γραπτό μήνυμα του προέδρου του Σ.Α., θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση, μετά από επιστολή-αίτημα του μονίμου αντιπροσώπου της Ουκρανίας στον ΟΗΕ.

Η προηγούμενη συνεδρίαση του ΣΑ είχε γίνει το Σάββατο, χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί και απόψε, αναδεικνύοντας έντονα το διχαστικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στη Ρωσία και τα άλλα τρία μόνιμα μέλη του Σώματος (ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Κίνας.

Απαράδεκτες» χαρακτήρισε η Μόσχα τις απειλές του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κέρι

Η Ρωσία χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις απειλές του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι ο οποίος κατήγγειλε χθες Κυριακή την ρωσική «εισβολή» στην Ουκρανία και αναφέρθηκε σε πιθανές διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

«Εκτιμούμε ότι οι απειλές που εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εναντίον της Ρωσίας όσον αφορά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία και την Κριμαία είναι απαράδεκτες», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο κατηγόρησε τον Κέρι ότι επανέρχεται σε «στερεότυπα του Ψυχρού Πολέμου» και ότι δεν προσπάθησε να κατανοήσει την περίπλοκη διαδικασία που συντελείται στην ουκρανική κοινωνία.

Η Μόσχα επέκρινε επίσης τον Αμερικανό υπουργό ότι κλείνει τα μάτια στην «κατάφωρη ρωσοφοβία και τον αντισημιτισμό» των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, εκπρόσωποι των οποίων έλαβαν θέσεις εξουσίας στο Κίεβο.

«Οι Δυτικοί είναι πλέον σύμμαχοι με πραγματικούς νεοναζί που καταστρέφουν ορθόδοξες εκκλησίες και συναγωγές», υπογραμμίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς εκτίμησε ότι η απόφαση κάποιων μελών της G8 να αναστείλουν τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη Σύνοδο Κορυφής της G8 που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας, εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, «δεν βασίζεται πουθενά».

Η απόφαση «είναι αβάσιμη» και «βλάπτει όχι μόνο τις χώρες της G8, αλλά επίσης και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε ο Λουκασέβιτς.

Βουτιά στο χρηματιστήριο της Μόσχας - Σε ιστορικά χαμηλά το ρούβλι

Μαζικές ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν σήμερα στις ρωσικές αγορές, εν μέσω έντονων ανησυχιών για τις συνέπειες τις οποίες πιθανόν να έχει στη ρωσική οικονομία η επέμβαση στην Ουκρανία.

Οι δείκτες των χρηματιστηρίων της Μόσχας σημείωσαν μεγάλη πτώση, ενώ το ρούβλι υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ, ωθώντας τη ρωσική κεντρική τράπεζα να ανακοινώσει μια απροσδόκητη αύξηση του βασικού παρεμβατικού της επιτοκίου στο 7% από 5,5%.

Το ευρώ ξεπέρασε για πρώτη φορά το ιστορικό υψηλό των 50 ρουβλιών, φθάνοντας τη συναλλαγματική ισοτιμία 1 ευρώ προς 51,20 ρούβλια. Το δολάριο ανέβηκε σε μια ισοτιμία 1 προς 37,0005 ρούβλια, φθάνοντας σε ένα επίπεδο που είχε να καταγραφεί από την οικονομική κρίση η οποία είχε πλήξει τη Ρωσία το 2009.

Στο χρηματιστήριο της Μόσχας οι δύο βασικοί δείκτες, ο Micex και ο RTS, έκλεισαν αντίστοιχα με πτώση 10,79% και 12,01%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετοχές εταιρειών όπως η ρωσική κρατική επιχείρηση αερίου Gazprom, σημείωσαν τεράστια πτώση (-13,89%), όπως συνέβη και με τράπεζες, για παράδειγμα την ημιδημόσια Sberbank (-14,91%) αλλά και με επιχειρήσεις του τομέα της ενέργειας όπως η Lukoil (-7,43%).

Σταϊνμάγερ: Η μεγαλύτερη κρίση από την πτώση του τείχους του Βερολίνου

«Η Ευρώπη διανύει τη μεγαλύτερη κρίση από την πτώση του τείχους του Βερολίνου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που συνεδριάζει εκτάκτως για την Ουκρανία στις Βρυξέλλες.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι το σημερινό Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε. πρέπει να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα, τόσο προς τη Ρωσία, ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες είναι εντελώς απαράδεκτες, όσο και προς την ουκρανική κυβέρνηση, ότι οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην ανατολική Ουκρανία.

Επεσήμανε ακόμη ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να οδηγηθεί στο περιθώριο των εξελίξεων. «Πρέπει να φανούμε πολιτικά ικανοί», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να μην παρασυρθούμε στην άβυσσο της στρατιωτικής κλιμάκωσης».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες καταδίκασαν τη «σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, καλώντας παράλληλα τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της στις βάσεις τους και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με το Κίεβο.

Στα συμπεράσματα που υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ζητούν ειρηνική λύση στην κρίση και πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

«Η ΕΕ παραμένει έτοιμη να συμμετάσχει και να προωθήσει εποικοδομητικό διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να βρεθεί μια ειρηνική λύση. Θα συνεχίσει να συμμετέχει στις διεθνείς προσπάθειες για τη διευκόλυνση, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ και άλλους διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων για διεθνούς παρατηρητές και διαμεσολαβητές». Στο πλαίσιο αυτό, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για πιθανή αποστολή πραγματογνωμοσύνης του ΟΑΣΕ στην Κριμαία.

Ως μια μορφή πολιτικής πίεσης προς τη Ρωσία η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στην προετοιμασία της Συνόδου του G8 στο Σότσι της Ρωσίας τον Ιούνιο.

Στα συμπεράσματά τους οι 28 υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ τονίζουν επίσης ότι αν η Ρωσία δεν λάβει «βήματα αποκλιμάκωσης» θα διακοπούν οι συνομιλίες για τη θεώρηση διαβατηρίων Ρώσων πολιτών

Ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ζήτησε από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στρατιωτική βοήθεια «για να υπερασπιστεί τον ουκρανικό λαό», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βιτάλι Τσούρκιν.

Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Τσούρκιν επικαλέστηκε ένα «μήνυμα» προς αυτό, το οποίο απηύθυνε ο Γιανουκόβιτς στον Πούτιν και στο οποίο ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε ότι η χώρα του «βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου».

Ο Τσούρκιν τόνισε ότι στην επιστολή του, ο Γιανουκόβιτς ανέφερε πως «υπό την επίδραση δυτικών κρατών, διαπράττονται. . . πράξεις τρομοκρατίας και βίας. Άνθρωποι διώκονται για γλωσσικούς και πολιτικούς λόγους. Έτσι καλώ τον πρόεδρο της Ρωσίας, κ. Πούτιν, και του ζητώ να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να αποκατασταθεί η νομιμότητα, η ειρήνη, ο νόμος και η τάξη, η σταθερότητα» καθώς και «να προασπιστεί ο λαός της Ουκρανίας».

Ο Τσούρκιν κρατούσε ένα αντίγραφο της επιστολής αυτής, το οποίο επέδειξε στους αντιπροσώπους των κρατών-μελών του ΣΑ του ΟΗΕ.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
θριλερ, ντμίτρι μεντβέντεφ, εν λόγω, ρωσία, ηπα, αποσυρση, μμε, λιβυη, αιγυπτος, τεστ, νατο, ισχύ, μερκελ, οηε, νέα, ελλαδα, γαλλια, διαδηλωσεις, τραπεζες, rts, sberbank, βρυξέλλες, υπουργοι, βασεις, λύση, οασε, συμμετοχή, γερμανος, χρηματιστηριο, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αποσυρση αυτοκινητων 2011, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ομπαμα, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, οικονομικη κριση, χωρες, ρωσία, βημα, ηγετης, ηνωμενα εθνη, ηπα, θεμα, ιραν, ισοτιμια, μμε, οηε, οικονομια, ουκρανια, πλαισιο, σημερινη, τεστ, rts, αυξηση, αφορμη, βοηθεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονοτα, γινει, γινεται, δευτερα, δολαριο, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εν λόγω, επικοινωνια, ευρωπη, ζητα, ιδια, ιδιο, η ταξη, υφυπουργος, ιστορικο, κυβερνηση, κιεβο, κλιμα, λύση, ματια, μηνυματα, μορφη, μοσχα, νατο, ντμίτρι μεντβέντεφ, οασε, ουασιγκτον, ουσιαστικα, πηγη, πλοια, πουτιν, σαββατο, σιγουρη, συμμετοχή, σοτσι, σχεδιο, τμημα, τρια, τριτη, υπουργειο εξωτερικων, ισχύ, φορα, αγορες, δικαιωματα, εκκλησιες, ετοιμη, χωρα, υπουργειο, καρδια, κυριακη, πηγες, ρωσοι, sberbank, τραπεζα, θεσεις
Τυχαία Θέματα