Η νέα στρατηγική του Άσαντ και το μέλλον της Συρίας

Την ώρα που οι Σύριοι ετοιμάζονται να ζήσουν την πρώτη επέτειο της εξέγερσής τους, το καθεστώς Άσαντ εξελίσσει μια στρατηγική τριών σημείων:

-Συνέχιση της βίαιης καταστολής της εξέγερσης. Πέραν της συνεχιζόμενης σφαγής στη πόλη Homs, οι μονάδες του καθεστώτος άρχισαν να περικυκλώνουν και τις πόλεις Hama, Deraa, και Idlib.

-Διαίρεση της αντιπολίτευσης σε τρία στρατόπεδα. Στο πρώτο είναι αυτοί που ακόμη ελπίζουν ότι ο Άσαντ θα δεχτεί να φύγει, μέσα από διαπραγματεύσεις. Η προεδρική θητεία του λήγει το 2014, και πολλοί στο περιβάλλον του θεωρούν πως

ίσως αποφασίσει τότε να αποσυρθεί.

Στο δεύτερο στρατόπεδο βρίσκονται όλοι όσοι επιθυμούν την άμεση παραίτηση του ηγέτη, και την μετάβαση προς τη δημοκρατία.

Το τρίτο στρατόπεδο αποτελείται από τις ένοπλες ομάδες, κυρίως λιποτάκτες του στρατού της Συρίας.

-Πρόκληση αντιπερισπασμού της παγκόσμιας προσοχής, από την αιματηρή καταστολή, στο ενδεχόμενο μιας ανθρωπιστικής καταστροφής της χώρας. Προς αυτό το σκοπό, ο Άσαντ στέλνει μηνύματα προς τα έξω, πως ο κόσμος χρειάζεται την συνεργασία του, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση σε ολόκληρη την Συρία. Παράλληλα κρατά ομήρους κάποιους πολίτες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων τραυματιών δημοσιογράφων, για να αναγκάσει την ΕΕ να συνεργαστεί με το καθεστώς του.

Επιπλέον, ο Άσαντ διαφημίζει την στήριξη που του παρέχει η Ρωσία και το Ιράν. Προς το παρόν, μια ιρανική ναυτική μονάδα βρίσκεται σε φιλική επίσκεψη στο λιμάνι της Ταρσού, χρησιμοποιώντας μια παλιά σοβιετική ναυτική βάση. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία και το Ιράν αύξησαν τις μεταφορές όπλων προς τη Δαμασκό.

Μπορεί λοιπόν αυτή η νέα πολυμέτωπη στρατηγική του Άσαντ να διασώσει το καθεστώς του; Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, η μόνη λογική απάντηση είναι το όχι.

Παρά την σκληρή καταστολή, ακόμα και την απόλυτη καταστροφή ολόκληρων συνοικιών στην Homs και στην  Idlib, ο κόσμος συνεχίζει να βγαίνει στους δρόμους κατά χιλιάδες, απαιτώντας αλλαγή καθεστώτος.

Το τελευταίο διάστημα, ακόμη και η Aleppo, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που παρέμενε ήρεμη, συμμετέχει πλέον στην επανάσταση με πορείες των κατοίκων της.

Ματωμένοι, αλλά ανυπότακτοι, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πίεση προς τον Άσαντ. Έχουν προγραμματιστεί εξεγέρσεις σε δεκάδες από καινούργια σημεία, έτσι ώστε να εξαναγκαστεί το καθεστώς να απλώσει τις δυνάμεις του, και να χαλαρώσει την πίεση στις πόλεις Homs, Hama και Deraa.

Το πρόσφατο συνέδριο των «φίλων της Συρίας» στην Τυνησία είχε θετικό αντίκτυπο στο ηθικό της αντιπολίτευσης. Δόθηκε η ευκαιρία σε 70 χώρες να αναγνωρίσουν το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, ως κυβέρνηση εν αναμονή.

Το δε δημοψήφισμα που οργάνωσε ο Άσαντ αποδείχθηκε μια αποτυχία. Τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια δεν έδειξαν πολίτες να ψηφίζουν πουθενά εκτός από τη Δαμασκό.

Αλλά ακόμη και εκεί, οι καθεστωτικοί χρειάστηκε να επισκεφτούν τους πολίτες στα σπίτια τους τις πρώτες πρωινές ώρες, για  να τους μεταφ

Keywords
Τυχαία Θέματα