Η Μέση Ανατολή φλέγεται στο όνομα του Προφήτη

(Ανανεωμένο) Σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική επεκτάθηκαν οι ταραχές που ξέσπασαν μετά την ταινία που παρουσιάζει τον Μωάμεθ ως απατεώνα και έγινε αφορμή για τον θάνατο του αμερικανού πρεσβευτή και άλλων τριών διπλωματών στην Λιβύη. Μετά την Λιβύη, επεισόδια σημειώθηκαν χθες στην Υεμένη, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, το Σουδάν και την Τυνησία.

«Θυσιάζουμε τους εαυτούς μας για σένα, Αγγελιαφόρε του Αλλάχ» φώναζαν οι εκατοντάδες διαδηλωτές στην Υεμένη, καθώς πετροβολούσαν, πυρπολούσαν αυτοκίνητα και παραβίαζαν την κεντρική πύλη της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα Σανάα. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν προσπάθησαν να εμποδίσουν το πλήθος που κατευθύνονταν στην πρεσβεία, αργότερα ωστόσο έκαναν χρήση νερού και δακρυγόνων για να το απωθήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκαν 15 άτομα και συνελήφθησαν 12.

Σήμερα, διαδηλωτές εξοργισμένοι από ταινία που προσβάλλει το Ισλάμ επιτέθηκαν εναντίον της γερμανικής και της βρετανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, καθώς οι αντιδράσεις για την ταινία εξαπλώνονται στο μουσουλμανικό κόσμο.

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε όταν περιπολικό της αστυνομίας έπεσε πάνω στο πλήθος που διαμαρτυρόταν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στο Χαρτούμ για την αντι-ισλαμική ταινία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Εκατοντάδες εισέβαλαν στο κτήριο όπου στεγάζεται η πρεσβεία της Γερμανίας στο Χαρτούμ, έσπασαν τζάμια και κατέβασαν τη γερμανική σημαία, υψώνοντας ισλαμική στη θέση της. Σύμφωνα με τo ΒΒC, διαδηλωτές έχουν εισβάλει και στη βρετανική πρεσβεία στην πόλη.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε κάνει χρήση δακρυγόνων προκειμένου να αποτρέψει περίπου 5.000 διαδηλωτές από το να εισβάλουν στη γερμανική και την αμερικανική πρεσβεία, που στεγάζονται σε διπλανά κτήρια στην πρωτεύουσα του Σουδάν.

Στην Τρίπολη στο βόρειο Λίβανο ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε συγκρούσεις και 25 τραυματίστηκαν ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές. Νωρίτερα, ομάδα διαδηλωτών πυρπόλησε ένα εστιατόριο της αμερικανικής αλυσίδας Kentucky Fried Chicken, φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα και συνθήματα κατά της επίσκεψης του Πάπα, ο οποίος βρίσκεται στη Βηρυτό.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι κάποιοι στο πλήθος φώναζαν «Δεν θέλουμε τον Πάπα» και «Όχι άλλες προσβολές (εναντίον του Ισλάμ)», την ώρα που επικρατεί αναβρασμός στο μουσουλμανικό κόσμο λόγω αντιισλαμικής ταινίας.

Στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, Τύνιδα, τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές τραυματίστηκαν από τα πυρά της αστυνομίας που προσπαθούσαν να τους απωθήσουν από την αμερικανική πρεσβεία. Σύμφωνα με το Reuters, διαδηλωτές σκαρφάλωσαν τα τείχη της πρεσβείας, έσπασαν τζάμια και έβαλαν φωτιά σε δέντρα, φωνάζοντας «Ομπάμα, ομπάμα, είμαστε όλοι Οσάμα» αναφερόμενοι στον Οσάμα Μπιν Λάντεν, που έπεσε νεκρός από αμερικανικά πυρά.

Πυκνός καπνός υψωνόταν από το σύμπλεγμα της πρεσβείας. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε αμερικανικό σχολείο στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, το οποίο σήμερα είναι κλειστό.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και διαδη

Keywords
Τυχαία Θέματα