«Η μεγάλη απόδραση»: Ο νέος μεταναστευτικός χάρτης της Ευρώπης

09:46 1/2/2013 - Πηγή: Antinews

Καθώς η κρίση βαθαίνει και οι συνέπειές της διευρύνονται όλο και περισσότερο, αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που αποφασίζουν να μεταναστεύσουν σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος στις αναδυόμενες οικονομίες ανά τον κόσμο. Το ζήτημα της μετανάστευσης δεν είναι καθόλου καινούργιο για τους κατοίκους της Γηραιάς Ηπείρου, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian. Η κατάσταση όμως έχει ενταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, με χιλιάδες νέους από την Ιρλανδία, την Ελλάδα,

την Πορτογαλία και άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση να αναζητούν εναγωνίως στρατηγικές εξόδου από τις χώρες τους, τη στιγμή που οι πολιτικές ηγεσίες αναδυόμενων οικονομιών όπως η Βραζιλία ή χωρών με έλλειψη εξειδικευμένων εργατικών χεριών, όπως η Αυστραλία, παρέχουν απλόχερα ευκαιρίες στους «δραπέτες» του Παλαιού Κόσμου.

Από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Μποτσουάνα

Η προσφιλέστερη εικόνα Βρετανών εκπατρισμένων είναι εκείνη του λευκού συνταξιούχου που «λιάζεται» ολημερίς σε κάποια ακτή της Ιβηρικής χερσονήσου. Όχι πια όμως: από τα 4,7 εκατομμύρια των Βρετανών που ζουν εκτός Βρετανίας, το 93% είναι σε εργασιακά αξιοποιήσιμη ηλικία. Στη Βρετανία μάλιστα έχει αρχίσει εδώ και καιρό να γίνεται λόγος για «αποστράγγιση» των «μυαλών» της χώρας, όπως επίσης και για απαλλοτρίωση των δημιουργικών πόρων της.

Από την Ελλάδα στην Αυστραλία

Από τότε που άρχισε η κρίση, η Αυστραλία έγινε η Γη της επαγγελίας για τους Έλληνες που μεταναστεύουν μαζικά προς την χώρα. Σύμφωνα με έρευνες, το 2012 η Αυστραλία ανέμενε αύξηση των ελλήνων μεταναστών κατά 65%. Ήδη, η Μελβούρνη διαθέτει την πολυπληθέστερη ελληνόφωνη κοινότητα από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, από μια κοινότητα που δημιουργήθηκε εκεί όταν πολλοί Έλληνες κατέφυγαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από την Ιρλανδία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η Ιρλανδία γνωρίζει καλά τι θα πει ανεργία και μαζική μετανάστευση. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, «δραπέτευσαν» από την χώρα 87.000 άνθρωποι. Αριθμός ρεκόρ, αλλά απολύτως φυσιολογικός για μία χώρα με το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας της Ευρώπης, που ανέρχεται στο 14.6%. Κάποιοι κοινωνιολόγοι μάλιστα χαρακτηρίζουν την ανεργία «ασφαλή βαλβίδα προστασίας», καθώς βοήθησε τη χώρα από τα χειρότερα, όπως οι κοινωνικές αναταραχές.

Από την Πορτογαλία στη Μοζαμβίκη

Δεν υπάρχει χειρότερος συνδυασμός από το να είσαι νέος, να ζεις στην Πορτογαλία και να βρίσκεσαι σε αναζήτηση εργασίας: το ποσοστό ανεργίας στους νέους έχει φτάσει το 39.1%, με κάποιους πολιτικούς να προτρέπουν τη νεολαία να μεταναστεύσει. Πράγμα που έκανε πριν δυο χρόνια ο Ντιόγκο Γκόμες, προκαλώντας σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα