Η μάχη στο Χαλέπι τελείωσε, υποχωρούν οι αντάρτες

Η μάχη για τη συριακή πόλη Χαλέπι φέρεται να έχει λήξει, καθώς οι αντάρτες αποσύρθηκαν από έξι περιοχές που κρατά η αντιπολίτευση στα ανατολικά της πόλης. Ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: "Είναι μόλις θέμα ελάχιστου χρόνου μέχρι να υπάρξει μια συνολική κατάρρευση".

Ο συριακός στρατός φέρεται να έχει πάρει τον έλεγχο του 98 τοις εκατό στο ανατολικό Χαλέπι που κρατούσαν οι αντάρτες νωρίς το

πρωί της Δευτέρας, μετά την κατάληψη της μεγάλης βιομηχανικής περιοχής του Σεΐχη Σαΐντ. Οι περίπου 8.000 αντάρτες - μεταξύ των οποίων και μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα- και 250.000 πολίτες της περιοχής έχουν αποκοπεί από τις ενισχύσεις και τις προμήθειες τροφίμων από τον Αύγουστο.

Μια έντονη βομβιστική εκστρατεία από το Σεπτέμβριο, που υποστηρίζεται από τους Ρώσους, αποδεκάτισε την ιατρική υποδομή και "γονάτισε" τον θύλακα των ανταρτών.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πολιορκημένη περιοχή μετά την ένταση της εναέριας επίθεσης πριν από δύο εβδομάδες. Περίπου 10.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν διαφύγει σε περιοχές που κρατά το καθεστώς ή οι Κούρδοι τις τελευταίες 24 ώρες, και ο ακριβής αριθμός των ατόμων που έφυγαν από την περιοχή είναι άγνωστος.

"Οι οικογένειες ενώθηκαν περιμένοντας τον θάνατο. Αυτό συμβαίνει" έγραψε ένας ακτιβιστής σε ένα μήνυμα στο Whatsapp προς τους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Η ανακατάληψη ολόκληρου του Χαλεπίου, η οποία έχει αμφισβητηθεί από το 2012, θα είναι μια σημαντική νίκη στον εξαετή πόλεμο για τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, εξουδετερώνοντας τις τελευταίες υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ομάδες ανταρτών από τα αστικά κέντρα της Συρίας.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα