Η λίστα των εχθρών της Τουρκίας αυξάνεται ενώ ο Ερντογάν ετοιμάζεται να ενώσει τις δυνάμεις του με τον Πούτιν στη Συρία

Θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Σουλτάνος σκέφτεται την ανανέωση της παλιάς φιλίας του με το λιοντάρι της Δαμασκού; Να είστε βέβαιοι ότι περί αυτού πρόκειται, σχολιάζει ο Robert Fisk.

Λέει πολλά για την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το γεγονός ότι μπορείτε να εντοπίσετε τον κατάλογο προτεραιοτήτων των ξένων ανταγωνιστών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις αντιδράσεις της κυβέρνησης στην σφαγή. Για την σφαγή τουλάχιστον 50 κούρδων καλεσμένων σε έναν γάμο, από έναν βομβιστή αυτοκτονίας

στην συνοριακή πόλη Γκαζιαντέπ, το Σάββατο, κατηγορήθηκε το Isis. Ο Ερντογάν είπε ότι ήταν ο "πιθανός" ένοχος. Σίγουρα το αποτέλεσμα ταιριάζει με το μακάβριο ιστορικό του Isis.

Στη συνέχεια, όμως, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μεχμέτ Σιμσέκ, διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής των εχθρών της Τουρκίας. Περιγράφοντας τη μαζική δολοφονία ως "βάρβαρη" - που σίγουρα ήταν - απαριθμούσε τις "τρομοκρατικές ομάδες", οι οποίες είχαν ως στόχο την Τουρκία: το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), το Isis και τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, του εξόριστου και μάλλον εκκεντρικού κληρικού, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ακόμα ότι οργάνωσε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο.

Σπουδαία λίστα στόχων για να προκληθούν από μια φρικαλεότητα σε ένα γάμο. Και όλους αυτούς τους "τρομοκράτες", θα πρέπει να υποθέσουμε, θα πρέπει επίσης να τους συνθλίψουν ένας στρατός και μια αστυνομία, που και οι ίδιοι έχουν κατακερματιστεί στην εκκαθάριση που ακολούθησε το παραλίγο πραξικόπημα.

Η λίστα περιλαμβάνει και τις δικές του παραξενιές. Αν το PKK πρέπει να αναφέρεται με τον ίδιο τρόπο όπως και το Isis, κυρίως ως αντίδραση στη δολοφονία των Κούρδων, τότε θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι οι Τούρκοι θεωρούν την γενναία μικρή πολιτοφυλακή των Λαϊκών Μονάδων Προστασίας (YPG) της βόρειας Συρίας, ως μέρος του ίδιου "τρομοκρατικού" PKK. Και πρόκειται για την ίδια YPG που λαμβάνει βοήθεια από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Isis.

Πιο περίεργη, όμως, είναι η απουσία από τη λίστα του μοναδικού θεσμικού οργάνου που ο Ερντογάν προσπαθεί να καταστρέψει τα τελευταία τέσσερα χρόνια: της συριακής κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ελάχιστοι Τούρκοι θα πίστευαν ότι το συριακό καθεστώς δεν είχε καμία σχέση άμεσα με τη βομβιστική επίθεση στο γάμο στην Γκαζιαντέπ. Όμως, μετά την εξόρμηση του για να συναντηθεί με τον τσάρο Βλαντιμίρ στην Αγία Πετρούπολη, ο Σουλτάνος Ερντογάν φαίνεται να συνειδητοποίησε ότι η Τουρκία πρέπει πραγματικά να περικόψει τον αριθμό των εχθρών της.

Η συριακή αντιπολίτευση στην Τουρκία έχει θορυβηθεί από τις πληροφορίες για μυστικές συνομιλίες μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας - μέσω αυτών που οι Γάλλοι ονομάζουν "interlocuteurs valables", άνθρωποι τους οποίους εμπιστεύονται και οι δύο πλευρές- και μια προφανώς αδέσποτη παρατήρηση από τον Τούρκο Πρωθυπουργό, λίγο πριν την απόπειρα πραξικοπήματος (και πριν από τη συνεδρίαση της Αγίας Πετρούπολης), σύμφωνα με την οποία οι σχέσεις με τη Συρία θα πρέπει μια μέρα να αποκατασταθούν.

Σαφώς, η νέα αγάπη του Ερντογάν για τη Μητέρα Ρωσία έρχεται με ένα τίμημα. Ο Τσάρος σίγουρα θα έχει συζητήσει τη δική του αγάπη για τον Μπασάρ - και τον ρόλο της Τουρκίας στην προσπάθεια να συντρίψει την κυβέρνηση που στηρίζει η Μόσχα με τις ένοπλες δυνάμεις της - στην κοινή σύνοδο κορυφής τους. Θα μπορούσε, ως εκ τούτου, να θεωρηθεί ότι ο Σουλτάνος σκέφτεται την ανανέωση της παλιάς φιλίας του με το λιοντάρι της Δαμασκού; Να είστε βέβαιοι ότι περί αυτού πρόκειται.

Όποιον κι αν θέλει να κατηγορήσει για τη βομβιστική επίθεση στην Γκαζιαντέπ, ο Ερντογάν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτές οι συνήθεις πλέον θηριωδίες είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της προσωπικής απόφασης του να ασχοληθεί με τον συριακό πόλεμο. Έχοντας φλερτάρει με το Isis (αφήνοντας τους οπαδούς του να διασχίζουν τα τουρκικά σύνορα για να ενταχθούν στην ομάδα και στη συνέχεια επιτρέποντας σε επιχειρηματικούς "καρχαρίες" της Τουρκίας να αγοράσουν το πετρέλαιο που εξάγει το Isis) και ξαναρχίζοντας τον πόλεμο του με τους Κούρδους, και ενώ (μόλις) επέζησε από ένα πραξικόπημα που σχεδίασε η Νέμεσης του και πάλαι ποτέ σύμμαχός τους Γκιουλέν, ο Ερντογάν πλέον κυβερνά μια Τουρκία που φαίνεται, κάθε μέρα, όλο και περισσότερο με το Πακιστάν όταν ανέλαβε το ρόλο του επικεφαλής προμηθευτή των Αφγανών μουτζαχεντίν στις αρχές του 1980.

Υπάρχει ένα μάλλον "πολυφορεμένο" ρητό στη Δαμασκό, που λέει ότι η Συρία δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια, όταν τελειώσει ο πόλεμος. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία, επίσης, δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια όταν τελειώσει η σύγκρουση. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα είναι Πρόεδρος της Τουρκίας όταν έρθει αυτή η μέρα.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα