Η κυβέρνηση «βάζει χέρι» στο Ταμείο των επόμενων γενιών!

Προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψει τις «τρύπες» των ασφαλιστικών ταμείων και να καταβάλει συντάξεις μέχρι το τέλος του 2016, η κυβέρνηση έβαλε τελικά χέρι στο ταμείο των επόμενων γενιών.

Έπειτα από αρκετές συζητήσεις θα πάρει τελικά 370 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ) που τηρείται στο ΑΚΑΓΕ ώστε να καταβληθούν οι συντάξεις στον ΟΑΕΕ,

το ΤΣΑΥ και το Ταμείο Νομικών.

Συγκεκριμένα, με απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης ορίζεται ότι θα διατεθούν από τον μικρό κουμπαρά του Λογαριασμού Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων:

– 350 εκατ. ευρώ για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του Κλάδου Σύνταξης του Οργανισμού Ελεύθερων Επαγγελματιών για το έτος 2016. Το ποσό για τον ΟΑΕΕ θα μεταφερθεί σε τρεις δόσεις ως εξής:

*στις 25 Οκτωβρίου 2016 θα μεταφερθεί η πρώτη δόση ποσού 150 εκατ. ευρώ
*στις 10 Νοεμβρίου 2016 θα μεταφερθεί η δεύτερη δόση 100 εκατ. ευρώ
*και στις 9 Δεκεμβρίου 2016 η Τρίτη δόση 100 εκατ. ευρώ.

– 10 εκατ. ευρώ θα δοθεί για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του ΕΤΑΑ-Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) για το έτος 2016.

– 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν για να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος του ΕΤΑΑ-Τομέας Ασφάλισης Νομικών (Τ.Α.Ν) για το 2016.

Με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα newmoney, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης σχολίασε το ζήτημα ως εξής: «Χωρίς αναστολές και ηθικούς φραγμούς υφαρπάζουν τα χρήματα των επόμενων γενεών σπάζοντας τον πολύτιμο κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ. Η ενέργεια αυτή επιβεβαιώνει την κατάρρευση του συστήματος παρά τις τόσες αχρείαστες, άδικες και επαχθείς μειώσεις συντάξεων! Να σκεφτούμε μόνο αν δεν φρόντιζε η προηγούμενη κυβέρνηση και εγώ προσωπικά με νοικοκύρεμα και σεβασμό να αποταμιεύσει αυτά τα χρήματα τι θα συνέβαινε σήμερα … αυτόματες μειώσεις στις συντάξεις ύψους 370 εκατ. ευρώ! Συγκριτικά λαμβάνοντας υπόψιν ότι το ύψος της μηνιαίας δαπάνης για συντάξεις είναι 2,3 δισ ευρώ η μείωση θα άγγιζε όλες τις συντάξεις πάνω από 15%! Αυτό όμως που είναι ακόμη χειρότερο είναι πως το νέο ασφαλιστικό είναι στον αέρα και η αφαίμαξη από τους νέους θα συνεχιστεί… Πραγματικά κρίμα!»

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επισημαίνει πως αυτό είναι μία διαδικασία που προβλέπεται για τα ταμεία κύριας ασφάλισης ενώ από το Μνημόνιο έχει καταργηθεί η ενίσχυση των επικουρικών Ταμείων απ’ το ειδικό Ταμείο του ΑΚΑΓΕ ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Όπως και να έχει κατάσταση των Ταμείων ήταν πολύ δύσκολη καθώς με βάση τα επίσημα στοιχεία ως το μήνα Αύγουστο είχαν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης για το σύνολο της χρονιάς.

Η κατάσταση στον ΟΑΕΕ είναι ακόμα πιο δραματική καθώς μέχρι τον περασμένο Αύγουστο είχε απορροφήσει το 86% της κρατικής επιχορήγησης με αποτέλεσμα να μην μπορεί σε καμία περίπτωση να αντεπεξέλθει στην πληρωμή των συντάξεων ως το τέλος του χρόνου.

Τέλος, μεγάλη πληγή παραμένει η χαμηλή εισπραξιμότητα των εισφορών που κατά μ.ο. φθάνει το 55% του συνόλου. Στον ΟΑΕΕ η εισπραξιμότητα είναι μόλις 45% κάτι που σημαίνει πως πάνω από τους μισούς ασφαλισμένους δεν πληρώνουν τις εισφορές τους!

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα