«Η κυβέρνηση κάλυψε το χαμένο έδαφος, ανάπτυξη τέλος του 2013»

Στις θετικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας και στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, η οποία κάλυψε το χρόνο που χάθηκε λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν χθες ανώτεροι αξιωματούχοι της Κομισιόν με αφορμή την επίσημη παρουσίαση της έκθεσης συμμόρφωσης στο δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά και της τριμηνιαίας έκθεσης της ειδικής Ομάδας Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να χαθούν κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ, παρά τις αρχικές καθυστερήσεις,

ενώ βλέπουν επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Στις εκθέσεις αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα βαθιά ριζωμένα διαρθρωτικά προβλήματα με αποφασιστικότητα όπως έχει αναγνωριστεί από το Eurogroup, ενώ επισήμανε ότι η Ομάδα Δράσης εργάζεται σκληρά για να στηρίξει τη χώρα ώστε να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, να δημιουργήσει ένα δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση. «Η κυριότητα αυτών των μεταρρυθμίσεων ανήκει στις ελληνικές αρχές, αλλά η Επιτροπή βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει και η Ομάδα Δράσης είναι η απτή απόδειξη αυτής της στήριξης», κατέληξε ο Ολι Ρεν.

Σχετικά με την αξιολόγηση της έκθεσης για το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής, ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν αναφέρθηκε στη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες, όπως η βαθύτερη κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες ύφεση από εκείνη που είχε υπολογιστεί το 2010.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η ύφεση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση του χρέους, αλλά αυτό δεν συνέβη μόνο στην Ελλάδα, όπως είπε, αλλά και οι προβλέψεις για το σύνολο της ευρωζώνης επίσης δεν επιβεβαιώθηκαν σχετικά με την ανάπτυξη.

Ο αξιωματούχος θεωρεί ότι την κατάσταση επιδείνωσαν και οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που προκάλεσαν και την πτώση της κυβέρνησής του, αλλά και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν, «εξελίξεις που δεν μπορούσαμε τότε να προβλέψουμε», ανέφερε.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις τόνισε ότι δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα κι αυτό το απέδωσε σε πολιτικούς λόγους, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με την προεργασία που έγινε τελευταία τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα το επόμενο διάστημα.

Για την απόφαση του Εurogroup της 13ης Δεκεμβρίου, αναγνώρισε ότι από την επαναγορά των ομολόγων δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό κενό, επισημαίνοντας πάντως, ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα από την πλευρά των εταίρων για την κάλυψη αυτής της τρύπας, θέμα που θα εξεταστεί το αργότερο πριν το 2014. Διευκρίνισε ότι η αναστολή της πληρωμής των τόκων δεν είναι δώρο, θα γίνει ανατοκισμός και θα δοθούν στη συνέχεια, είπε, γιατί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν μπορεί από το καταστατικό του να χάσει χρήματα.

Συνοψίζοντας, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι σημειώθηκε πρόοδος σε πολλούς τομείς, η νέα κυβέρνηση πέτυχε να καλύψει το χαμένο έδαφος, υπάρχουν, όμως, και κίνδυνοι, ενώ αναφέρθηκε σε οργανωμένα συμφέροντα στην Ελλάδα και ομάδες πίεσης που αντιστέκονται. Πρόσθεσε ότι βασικό ρόλο θα παίξουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής μεταρρύθμισης, οι οποίες εάν εφαρμοστούν στην πράξη τότε όλα θα πάνε καλά.

Αναφορικά με την τριμηνιαία έκθεση της Ομάδας Εργασίας για την Ελλάδα, άλλος αξιωματούχος της Κομισιόν επισήμανε τη σημαντική πρόοδο, ενώ έπλεξε το εγκώμιο της νέας κυβέρνησης για τη στενή συνεργασία με την Τask Force, αλλά και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει στις μεταρρυθμίσεις.

Νίκος Μπέλλος, στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα