Βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα: Αλληλοκατηγορίες και διαδηλώσεις

Τους Ισλαμιστές «δείχνει» η τουρκική κυβέρνηση, ενώ χιλιάδες διαδηλώνουν αφήνοντας αιχμές κατά του Ερντογάν.

Πολλοί πενθούντες επιρρίπτουν τις ευθύνες στην κυβέρνηση, εκφράζοντας την οργή τους για την αποτυχία της να αποτρέψει την επίθεση. Εν μέσω φόβων ότι ο πόλεμος στο Ιράκ και τη Συρία έχει περάσει τα σύνορα του τουρκικού εδάφους, ο αριθμός των νεκρών από τις εκρήξεις σε μια κουρδική πορεία ειρήνης αυξήθηκε (υπολογίζεται σε 95-128, σύμφωνα με το φιλοκουρδικό κόμμα HD). Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι η έρευνα σχετικά με τις βομβιστικές επιθέσεις θα «επικεντρωθεί απολύτως» στο

Isis. Οι επιθέσεις είχαν εντυπωσιακές ομοιότητες με μια επίθεση αυτοκτονίας στην Σουρούτς τον περασμένο Ιούλιο, που σκότωσε 33 φιλοκούρδους ακτιβιστές.

Δεκάδες ύποπτοι έχουν συλληφθεί σε επιχειρήσεις που στοχεύουν το Isis. Υπήρξαν ισχυρισμοί ότι ο σκόπιμος βομβαρδισμός της πορείας ειρήνης και ο τύπος των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν είχε οδηγήσει τις αρχές σε μια φατρία του Isis στην Τουρκία, που είναι γνωστή ως ομάδα της Αντιγιαμάν, από την ομώνυμη επαρχεία στη νοτιο-κεντρική Τουρκία.

Η Άγκυρα έχει ζητήσει αυξημένη υποστήριξη από το ΝΑΤΟ στη μάχη κατά του Isis. Η χώρα αντιμετωπίζει τώρα μια αύξηση της εγχώριας απειλής. «Όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι ενωμένοι στον αγώνα κατά της μάστιγας της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ταραχές ξέσπασαν στην Άγκυρα, καθώς χιλιάδες κατηγόρησαν τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι δεν μπόρεσε να προστατεύσει την πορεία ειρήνης. «Γιατί δεν υπήρχε αστυνομία για να μας προστατέψει;» ρώτησε η Γιλντίζ Κιλίντς, μέλος του HDP, το οποίο θεωρεί ότι ήταν ο βασικός στόχος των επιθέσεων. «Ζω μόνο και μόνο επειδή καθυστέρησα 10 λεπτά», είπε. «Όταν έφτασα είδα ανθρώπους καλυμμένους με αίμα, ανθρώπους με καμένα χέρια και πόδια. Υπήρχαν κομμάτια της ανθρώπινης σάρκας παντού». Η Κιλίντς ήταν ένας από τους χιλιάδες που παρακολούθησαν την κηδεία του 25χρονου Κορκμαζ Τεντίκ στο προάστιο της Άγκυρας Μπατικέντ, μαζί με τους ηγέτες του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκεν Γιουσεκνταγκ, και αρκετές βουλευτές από το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης CHP.

Στην τελετή ακούστηκαν ομιλίες προς τιμήν των θυμάτων, ενώ το πλήθος φώναζε συνθήματα καταγγέλλοντας το κυβερνών ΑΚΡ και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πατέρας του θύματος είπε: «Μας πίνουν το αίμα, αλλά δεν είναι αρκετό. Προσπαθούν να ξεκινήσουν έναν πόλεμο σε αυτή τη χώρα, να στρέψουν τους ανθρώπου τον έναν εναντίον του άλλου και να εμποδίσουν τις μειονότητες να ενωθούν. Αλλά θα ενωθούμε». Ωστόσο, στην πρώτη από τις τρεις ημέρες πένθους, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι τα πολιτικά κόμματα της χώρας θα σταθούν μαζί ενωμένα. Λίγο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις, οι ηγέτες των κομμάτων αντάλλαξαν επικρίσεις, αποκαλύπτοντας την όλο και μεγαλύτερη πόλωση στην τουρκική πολιτική.

Απευθυνόμενος στους πενθούντες στην πρωτεύουσα, ο Ντεμιρτάς του HDP κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αποτυχία να προστατεύσει τους διαδηλωτές. «Το κράτος που παίρνει πληροφορίες σχετικά με κάθε πουλί που πετάει και κάθε φτερούγισμα που κάνει, δεν ήταν σε θέση να αποτρέψει μια σφαγή στην καρδιά της Άγκυρας», είπε. Τα συνδικάτα που οργάνωσαν συλλαλητήριο το Σάββατο έκαναν έκκληση για μια πανεθνική απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Εκείνοι που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Υγείας κοντά στον τόπο των εκρήξεων του Σαββάτου, εξέφρασαν επίσης την οργή τους για την κυβέρνηση, φωνάζοντας «δολοφόνε Ερντογάν» και «αστυνομία-δολοφόνος». Αψιμαχίες ξέσπασαν όταν δυνάμεις της αστυνομίας εμπόδισαν πενθούντες να αφήσουν λουλούδια στον τόπο της τραγωδίας. «Θέλαμε να υποβάλουν τα σέβη μας, αλλά οι αστυνομικοί μας χτυπούσαν», δήλωσε μία 29χρονη. Την προηγούμενη ημέρα, βρισκόταν μόλις 300 μέτρα μακριά από τις εκρήξεις. Είπε ότι αρκετοί από τους διαδηλωτές ήταν ακόμα σε κατάσταση σοκ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποσχέθηκαν ότι οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και επέμειναν ότι οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου θα διεξαχθούν κανονικά, παρά τις αυξημένες εντάσεις από μία επανερχόμενη σύγκρουση με το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) και τις αυξανόμενες απειλές επέκτασης του πολέμου από τη Συρία. Στη Συρία, μια ομάδα ανταρτών είπε ότι υποστηρίζει την τουρκική κυβέρνηση και το λαό ενάντια στην «τρομοκρατία». Ο Στρατός του Ισλάμ εξέδωσε μια ανακοίνωση, εκφράζοντας «την πλήρη αλληλεγγύη του στην τουρκική κυβέρνηση».

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε το Σάββατο ότι η τουρκική αστυνομία συνέλαβε αρκετούς πιθανούς βομβιστές αυτοκτονίας κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν της επίθεσης, προσθέτοντας ότι ούτε το Isis, ούτε οι Κούρδοι μαχητές ή οι αριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις θα μπορούσαν να έχουν επιτεθεί στη διαδήλωση της Άγκυρας. «Αυτή η επίθεση δεν είναι σε μία μόνο ομάδα, στους πολίτες μας που συμμετείχαν στη διαδήλωση ή σε μια συγκεκριμένη πολιτική οργάνωση. Η επίθεση αυτή είναι στην ενότητα της χώρας μας», πρόσθεσε.

Η τουρκική εφημερίδα Haberturk, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές ανέφερε ότι ένας από τους βομβιστές της Άγκυρας πιθανόν να ήταν ο αδελφός του βομβιστή στη Σουρούτς, αναφέροντας ότι τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν και ο στόχος έμοιαζαν με τακτικές μιας ομάδας που συνδέεται με το Isis στη νότια επαρχία Αντιγιαμάν.

Οι εκρήξεις στη διαδήλωση της Άγκυρας έγινα τη στιγμή που οι διαδηλωτές ετοιμάζονταν να απευθύνουν έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και του PKK, το οποίο αναφέρεται ως τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Περίπου 40.000 έχουν σκοτωθεί στην τριανταετή σύγκρουση, με εκατοντάδες νεκρούς μετά την κατάρρευση της διετούς κατάπαυσης του πυρός τον Ιούλιο.

Η Τουρκία επανέλαβε τις αεροπορικές επιδρομές της εναντίον του ΡΚΚ, παρότι οι ηγέτες της ομάδας είχαν διατάξει τους μαχητές τους να σταματήσουν τις επιθέσεις πριν από τις εκλογές. Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν στη συνέχεια σε συγκρούσεις με αντάρτες στα ανατολικά της χώρας. Η Τουρκία συνέλαβε επίσης 36 ύποπτα μέλη του Isis, ανέφεραν φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Η κυβέρνηση έχει αρνηθεί τις κατηγορίες ότι απέτυχε να προστατέψει τη διαδήλωση του Σαββάτου, η οποία ήταν η τρίτη βομβιστική επίθεση που πλήττει αμάχους μετά τη Σουρούτς και την επίθεση σε μια διαδήλωση του HDP τον Ιούνιο στην Ντιγιαρμπακίρ.

Ενώ οι ηγέτες της χώρας αλληλοκατηγορούνται, η Άγκυρα παλεύει με τα επακόλουθα των βομβιστικών επιθέσεων. Φίλοι και συγγενείς των τραυματιών εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στα νοσοκομεία περιμένοντας κάποια νέα. Εξήντα πέντε άτομα νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας και πολλοί φοβούνται ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί αρκετά.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
βομβιστική επίθεση στην άγκυρα
Τυχαία Θέματα