Η κόντρα Αννας – Πανάρετου είχε θύμα τον Σαλμά

Στο προσκήνιο ήρθε το θέμα της νομιμότητας της εκλογής ως επίκουρου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών του Μάριου Σαλμά, λόγω της τοποθέτησης του στη θέση του υφυπουργού Υγείας· ένα ζήτημα που είχε περάσει απαρατήρητο παραμένοντας εντός των τειχών του υπουργείου Παιδείας και αποδίδεται, σε έναν βαθμό, στην κόντρα μεταξύ του Γιάννη Πανάρετου, τότε υφυπουργού Παιδείας, και της προϊσταμένης του, Αννας Διαμαντοπούλου.

Πρόκειται για την ακύρωση του διορισμού του κ. Σαλμά στη

θέση αυτή από τον κ. Πανάρετο, η οποία έλαβε διαστάσεις λόγω της ασυνεννοησίας που επέδειξαν τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Και αυτό γιατί έξι μήνες μετά την απόφαση ανάκλησης που έλαβε ο κ. Πανάρετος η κυρία Διαμαντοπούλου «άδειασε» τον υφιστάμενό της εγκρίνοντας τον διορισμό του κ. Σαλμά.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2011 ο υφυπουργός Παιδείας, ανάμεσα σε αρκετές άλλες ακυρώσεις διορισμών πανεπιστημιακών, ανακάλεσε και τον διορισμό του κ. Σαλμά με την αιτιολογία ότι «κατά τον έλεγχο που ασκήθηκε κατόπιν προσφυγής διαπιστώθηκαν πλημμέλειες στη διαδικασία εκλογής του». Στο έγγραφό του ο κ. Πανάρετος χαρακτήριζε «παράνομη την εκλογή και την πράξη διορισμού του». Σημειώνεται ότι την περίοδο εκείνη ο κ. Πανάρετος είχε περάσει «από κόσκινο» όλους τους διορισμούς, κυρίως της τελευταίας διετίας, καθώς, όπως υποστήριζε, υπήρχαν έντονα φαινόμενα οικογενειοκρατίας στα πανεπιστήμια.

Ωστόσο, έξι μήνες αργότερα και ενώ ο κ. Πανάρετος είχε απομακρυνθεί από τη θέση του έπειτα από ανασχηματισμό, η κυρία Διαμαντοπούλου «επέστρεψε» στον κ. Σαλμά την έδρα που του είχε στερήσει ο απελθών υφυπουργός. Ετσι ο κ. Σαλμάς έχασε προσωρινά τη θέση του επίκουρου καθηγητή που κατείχε από το 2008, περίπου δυόμισι χρόνια προτού αποφασίσει ο κ. Πανάρετος ότι έπρεπε να ανακαλέσει τον διορισμό του για λόγους νομιμότητας.

Την απάντησή του στο θέμα έδωσε με ανακοίνωση ο υφυπουργός Υγείας, ο οποίος υποστήριξε ότι ουδέποτε ασκήθηκε από τους συνυποψηφίους του καμία προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την εκλογή του. Επεσήμανε, ακόμα, ότι «με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας αντίπαλου κόμματος» ακυρώθηκε ο διορισμός του. Ωστόσο,το αιτιολογικό της απόφασης αυτής, ανέφερε ο κ. Σαλμάς, «κρίθηκε αυθαίρετο και στερούμενο νομικής βάσης από τον αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ)». Ο υφυπουργός Υγείας καταλήγει στην ανακοίνωσή του ότι «η υπουργός Παιδείας, ως είθισται, υλοποίησε τη γνωμοδότηση του αντιπροέδρου του ΝΣΚ και αποκατέστησε τη νομιμότητα».

(Από την “Δημοκρατία”)

Keywords
Τυχαία Θέματα